Çamlıca Camisi'nde ilk ezan yarın sabah okunacak!
Temeli 6 yıl önce atılan Çamlıca Camisi'nde ilk ezan yarın sabah okunacak. Caminin kapıları, üç ayların habercisi kabul edilen Regaip Kandili ile yarın cemaate açılacak.
Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, aynı anda 63 bin kişinin ibadet edebileceği bir kompleks olarak tasarlanan Türkiye'nin en büyük camisi Çamlıca Camisi, yarın itibariyle ibadete açılacak. Çamlıca Camisi'nin her bir bölümünde son rötuşlar yapılırken, yarın ilk ezanın okunacak olması nedeniyle müezzinler tarafından akustik çalışması da yapılıyor.
İçine girildiği andan itibaren İstanbul'un simgesi haline gelen selatin camilerinin adeta devamı hissini uyandıran Çamlıca Camisi, her bir bölümünde en ince ayrıntısına kadar düşünülen detaylarıyla dikkat çekiyor.
Caminin yanı sıra müze, sanat galerisi, kütüphane, konferans salonu, sanat atölyesi ve otoparkın da bulunduğu Çamlıca Camisi'nin inşasında birçok yenilik ve farklılık da hayata geçirildi.
- 34 metre çapındaki kubbesi İstanbul'u simgeliyor
Osmanlı-Selçuklu mimari tarzı ile bugünün çizgilerinin bütünleştiği Çamlıca Camisi, kentin yeni sembollerinden biri oldu.
Görkemli mimarisiyle İstanbul'un her noktasından rahatlıkla görülebilen dev, bu heybetli yapısına yakışır anlamda bazı rakamsal büyüklükleri de ihtiva ediyor.
İmanın şartını temsilen 6 minareli olarak hayata geçirilen Çamlıca Camisi'nin üç şerefeli 4 minaresi Malazgirt Zaferi'ne ithafen 107,1 metre, iki şerefeli 2 minaresi ise 90 metre yüksekliğinde yapıldı.
Caminin 72 metre yükseklikteki ana kubbesi İstanbul'da yaşayan 72 milleti, 34 metre çapındaki kubbesi de İstanbul'u simgeliyor.
Kubbenin içine 16 Türk devletine ithafen Allah'ın isimlerinden 16'sı, Haşr Suresi'nin son iki ayetinden istifade edilerek yazıldı.
- Dünyanın en büyük alemine sahip
Ana kubbenin üzerine ise 3 metre 12 santimetre genişliğinde, 7 metre 77 santimetre yüksekliğinde, 4,5 ton ağırlığında alem yerleştirildi. Nanoteknolojiyle renklendirilen ve 3 parçadan meydana gelen alem, dünyanın en büyük alemi olma özelliğini taşıyor.
Caminin dışarıdan ana avluya girişinde yer alan ve mermerle kaplanan taç kapı, büyüklüğüyle de göz kamaştırıyor. Taç kapının avlunun içine bakan kısmında, Kasas Suresi'nin 77. ayeti bulunuyor. Caminin içine girilen kapının üzerine ise Al-i İmran Suresi'nin 132-136. ayetleri de işlendi.
Caminin kubbe altındaki dört ayrı bölümdeki aslan göğüslerine, paslanmaz çelikten nanoteknolojiyle üretilen hatla Arapça "Ey ihtiyaçları gideren", "Dualara icabet eden", "Sesleri duyan", "Dualarımızı kabul et" sözleri yazıldı. Yine nanoteknoloji ürünü 220 metre boyunda ve yaklaşık 9 bin parçadan oluşan Fetih Suresi'nin tamamı da kubbe altındaki kemerlere monte edildi.
Çamlıca Camisi, halı serili alanında 25 bin olmak üzere 63 bin kişinin aynı anda ibadet edebileceği bir cami kompleksi olarak dizayn edildi. Dev camide aynı anda 8 cenazenin namazı kılınabilecek.
Yarın açılacak olan cami, ibadet alanının yanı sıra 11 bin metrekarelik müze, 3 bin 500 metrekarelik sanat galerisi, 3 bin metrekarelik kütüphane, bin kişilik konferans salonu, 8 sanat atölyesi, 3 bin 500 araçlık kapalı otoparkı da bünyesinde barındırıyor.
Çamlıca Cami, ses, ışık, ısıtma, havalandırma, güvenlik ve zayıf akım sistemleriyle de farkını ortaya çıkarıyor.
Camiye yüzde yüz antibakteriyel özelliğe sahip, 17 bin metrekare büyüklüğünde özel dokuma halı da serildi.
Çamlıca cami, 5 metre genişliğinde, 6,5 metre yüksekliğinde ve 6 ton ağırlığındaki ana kapısıyla, dünyadaki en büyük ibadethane kapılarından birine sahip. Kapı, Konya'da geleneksel Türk ahşap sanatının en güzel örneği olan kündekari işçilik de denen çivisiz sistemle bir araya getirildi, sedef ve kaplama işleri ise İstanbul'da yapıldı.
Çamlıca Camisi'nin büyüklüğüyle orantılı olarak minberi ile vaaz kürsüsü de normallerine göre farklılıklarıyla dikkati çekti. Caminin minberi 21 metre yüksekliğinde ve gerek görüldüğü takdirde asansörle çıkılabilecek. İstanbul'da sedefkarların bir senelik çalışmasıyla hazırlanan vaaz kürsüsü yaklaşık 4 metre yüksekliğinde yapıldı.
- Cami, yarından itibaren hizmet vermeye başlayacak
İstanbul Cami ve Kültür Hizmet Birimleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ergin Külünk, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 2 bin günlük bir serüvenin ardından yarın sabah namazında, başlangıcın başı olarak değerlendirilebilecek bir gün yaşanacağını belirtti.
Külünk, Regaip Kandili dolayısıyla yarın sabah itibarıyla camiyi ibadete açacaklarını müjdeleyerek, "Camimizi yarın sadece ibadete açıyoruz. Resmi açılışını yapmıyoruz. Açılış programı Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın teşrifleriyle daha ileri ki bir tarihte olacak. Yarın sabahtan itibaren camimiz cemaate hizmet vermeye başlayacak." şeklinde konuştu.
Çok yoğun bir gayretle geriye kalan rötuşların tamamlanmak üzere olduğunu dile getiren Külünk, "Camimizin akustik çalışmaları uzun zamandır devam ediyor. Müezzin arkadaşlarımız yarın en güzel, en teknik, en rahatsız etmeyen sesi verebilmek adına hassasiyetle çalışıyor." dedi.
Caminin dış aydınlatma sisteminin İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından gün ışığı baz alınarak yapılan özel bir proje olduğunu söyleyen Külünk, "Akşam vakti görüntülenen renk cümbüşü, renklerimizi test için yapılan bir çalışmaydı. Camimizin ana rengi gün ışığı dediğimiz renk. Bundan sonra da hep bu rengi göreceğiz." şeklinde konuştu.
Çamlıca Camisi yarın açılıyor!