Kentsel Dönüşüm

Çamlıca'da anlaşma sağlanamayan evler yıkılmayacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Çamlıca'daki kentsel dönüşüme ilişkin açıklamalarda bulundu ve kentsel dönüşüm kapsamında yıkım çalışmaları başladı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Çamlıca'daki kentsel dönüşüme ilişkin, "Vatandaşlarımızın itirazı varsa ben onları dinlemeye hazırım. Onları dinleriz. Biraz sonra burada bazı binalar yıkılacak, galiba yıkıma karşı çıkan vatandaşlar varmış. Yıkıma karşı çıkan vatandaşların evlerini yıkmıyoruz. Anlaştığımız insanların evlerini yıkıyoruz. İtirazı olanlar da kimlerse buyursunlar sonuna kadar dinlemeye hazırım. Doğrusu hayırlı bir işe başlıyoruz, evlerini sağlıklı bir hale getireceğiz. Çok güzel kimlikli yapılar yapacağız. Şu an evleri bir olanların değeri, en az 3 misli değerlenmiş olacak. Değerli belediye başkanımız da burada kiralarını verecek. Vatandaş inşaat süresi boyunca kiralarını alacak belediyemizden." diye konuştu.


Üsküdar Belediyesi öncülüğünde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve TOKİ işbirliğiyle gerçekleştirilen Örnek Dönüşüm Projesi, Çamlıca'da düzenlenen törenle başladı.


Projeye ilişkin Üsküdar Belediyesi Boğaziçi Yaşam Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Bakan Özhaseki, bugün Üsküdar Çamlıca Kirazlıtepe'de hayırlı bir başlangıç olacağına inandığını dile getirdi.


Doğru işler yaparak, ileriye doğru iyi bir eser ortaya koymak adına ilk adımların atıldığını ifade eden Özhaseki, İstanbul'da olası bir depreme de dikkati çekti. Son 100 yılda Türkiye'de büyüklüğü 6 ve üzerinde 56 deprem meydana geldiğini ve neredeyse her 2 yılda bir deprem yaşandığına dikkati çeken Özhaseki, bu yüzyılda depremler nedeniyle kaybedilen insanların sayısının 83 bin civarında olduğunu açıkladı.


Ülkede yaşanan depremler yüzünden 100 milyar doların üzerinde kayıp olduğunu kaydeden Bakan Özhaseki, şöyle konuştu:


"İstanbul'da bu işin uzmanı olan hocalarımızı dinlediğimiz zaman, hepimizin müthiş bir korkuyla sarsıldığını bizler de biliyoruz. Genelde hocalarımızın söyleyeceklerini özetleyecek olursak, 'Deprem her an kapıda. En geç 2030'a kadar İstanbul'u vurabilir.' deniyor. Bir, iki hocamız, 2045 yılını telaffuz ediyorlar. Allah'tan dileriz ki yüzlerce sene bu ülkede hiç deprem olmasın. Ama tabiat kurallarını işletiyor. Yer altında bizim bilmediğimiz hareketlenmeler devam ediyor. Yine hocalarımızın ifadesi, bu deprem en az 7 şiddetinde olacak diyorlar. O zaman İstanbul için birtakım tedbirleri almamız lazım. Bakanlık olarak bizim yaptığımız hesaplamalarda 99 öncesine ait belirlediğimiz 7.5 milyon bağımsız birimi dönüştürmeyi düşünüyoruz. Deprem gelmeden depreme hazırlıklı konutlar yapmak istiyoruz."


- Kentsel dönüşüm çalışmaları


Bakan Özhaseki, kentsel dönüşüme ilişkin mevzuat çalışmalarını bitirdiğini anlattı. Bakan Özhaseki, konuşmasını şöyle sürdürdü:


"Deprem değil yapılan kötü binalar insanları öldürüyor. Birtakım çalışmalarda riskli bina sayısı 600 bin olarak veriliyor. Bir an önce riskli yapılarımızı dönüştüreceğiz ve değiştireceğiz. Bunu elbirliğiyle vatandaşlarımızı ikna ederek yapacağız. Bakanlık olarak, üzerimize düşeni yapıyoruz. Kamu kendi sosyal tesisini satışa çıkarıyor. O kadar çalıştık ki onları bile kentsel dönüşüm havuzuna atarak insanların buradaki evlerini dönüştürmelerine yardımcı olmak için kullanacak."


Vatandaşların kentsel dönüşümle ilgili kendilerinden istediklerinin mahallelerinde kalmak olduğunu dile getiren Bakan Özhaseki, şu açıklamalarda bulundu:


"Vatandaşlarımız, 'Mahallemizde kalalım' istiyorlar, alışkanlıkları var mahalle, komşuluk ilişkileri, kültürü var. Burada yaşanmışlıklar var, bunlara saygı duyuyoruz. Sonuna kadar da bunu böyle yapmaya devam edeceğiz. Şöyle bir mantıkla yaklaştıkları zaman buna hak vermemiz mümkün değil, efendim burada emsalleri iki üç misli arttırın. O zaman İstanbul'daki konut sayısı tam 2 misline çıkacak. İstanbul'daki insan sayısı tam 2 misline çıkacak. Sosyal donatı alan denilen, okul yeşil alan kaldırım ve benzeri hepsi aynı duracak ama konut sayısı 2 misli.  Hiç çekilmez hale gelen yaşam ortaya çıkacak. Bunu yapmamız mümkün değil."


Üsküdar'daki dönüşüm çalışmalarına itiraz eden vatandaşların konusuna değinen Bakan Özhaseki, şöyle konuştu: 


 "Onların evlerini yenileyeceğiz birebir vermeye çalışacağız. Eski evinin değeri 1 ise yenisi yapıldığında 2-3 sene sabrettiğinde evinin değeri en az 3 olacak. Bu süre içerisinde biz bakanlık olarak kira yardımında bulunmaya devam edeceğiz. Çamlıca özeline geldiğimizde buradaki vatandaşların yıllardır oturduklarını biliyoruz. Herhalde hiç meskeni yoktur burada oturanların, ruhsatı da yoktur diye tahmin ediyorum, içerisinde tapusuz, tapulu olan vatandaşlar da var. Küçük alanlar üzerine bir kaç kat yapmış olanlar var. Bunları değerlendirmeye alarak, her bir milimetrekare olarak yaptığı ne varsa değerlendirmenin içerisine koyarak, her bir vatandaşımıza en azından bir ev vermeye gayret ediyoruz. İçerisinden ne kadar yapı çıkıyorsa, konut üretiyorsak yüzde 80'ini vatandaşa dağıtıyoruz. Yüzde 20 sadece TOKİ'ye kalıyor. Yüzde 20'lik kısım 80'i yapmaya yetiyor mu, 'hayır' yetmez."


- "Yıkıma karşı çıkan vatandaşların evlerini yıkmıyoruz"


Burasının özel bir yer, güzel de bir yer olduğunu dile getiren Özhaseki, şunları kaydetti:


 "Cumhurbaşkanımızın da yakından takip ettiği, vatandaşları mağdur etmeden burada bir dönüşüm sağlayalım diye projelerini bile takip ettiği bir yer. Vatandaşlarımızın itirazı varsa ben onları dinlemeye hazırım. Onları dinleriz. Biraz sonra burada bazı binalar yıkılacak galiba yıkıma karşı çıkan vatandaşlar varmış. Yıkıma karşı çıkan vatandaşların evlerini yıkmıyoruz. Anlaştığımız insanların evlerini yıkıyoruz. İtirazı olanlar da kimlerse buyursunlar sonuna kadar dinlemeye hazırım. Doğrusu hayırlı bir işe başlıyoruz, evlerini sağlıklı bir hale getireceğiz. Çok güzel kimlikli yapılar yapacağız. Şu an evleri bir olanların değeri, en az 3 misli değerlenmiş olacak. Değerli belediye başkanımız da burada kiralarını verecek. Vatandaş inşaat süresi boyunca kiralarını alacak belediyemizden. Çevre, peyzajı, sokakları, kaldırımları, oradaki parklar belediyemiz tarafından yapılacak. İnşallah hayırlı bir başlangıç olacak. Projede emeği geçenlere teşekkür ederim." 


- Çamlıca'da kentsel dönüşüm 


Çamlıca'daki kentsel dönüşüm gerçekleştirilecek alanla ilgili de bilgi veren Özhaseki, şöyle devam etti:


"180 bin metrekarelik alanda, bin 400 kişi kadar vatandaş var. Onların hepsinin evleri veriliyor. Neredeyse birebir karşılığı da veriliyor. Yani orada eski bir eviniz var, evin değeri şu an 200-300 bin lira ise bittiği zaman bire bir alıyorsunuz. Burada 700-800 bin liradan aşağı hiçbir ev etmeyecek. Bu aradaki farkı ve zararı kamu sübvanse ediyor, çok açık bir şekilde. Niye? Burası göz bebeği bir yer. Boğaz'ın ön görünümünde, Boğaz Köprüsü'nü geçen herkes burayı görecek. Yüksek kat olmayacak. Özellikle yüksek bölgelerde, tepelerde 2-3 katlı, aşağılarda kottan kurtulan yerlerde bodrumuyla beraber 5 kat verilebilecek."


Toplantıya Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan da katıldı.


AA