02 / 07 / 2024

Can yakan kira sorusu: Temmuz'dan önce zam yapan kiracı yeniden zam yapacak mı? 

Can yakan kira sorusu: Temmuz'dan önce zam yapan kiracı yeniden zam yapacak mı? 

Kira artışlarındaki yüzde 25 zam sınırı sona ererken, Temmuz ayından önce zam yapan pek çok kişi de yeniden zam yapıp yapmayacağını merak ediyor. İşte hem ev sahipleri hem de kiracılar tarafından merak edilen sorunun yanıtı...



Enflasyonist ortamda Borçlar Kanunu’na 8 Haziran 2022 tarihinde eklenen ve de geçici maddeyle devreye alınmış olan konut kira artışlarındaki yüzde 25 sınırı resmen sona erdi. 

Milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiren kiralar ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre konutta fahiş kira artışını önlemek için getirilmiş olan söz konusu düzenleme sonrası artık 2 Temmuz itibarıyla yeni kira zamları 12 aylık TÜFE ortalamasına göre belirlenecek. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan resmi verilere göre, geçtiğimiz Mayıs ayında son 12 aylık tüketici enflasyonu yüzde 62,51 şeklinde oldu.

Kira artışlarındaki yüzde 25 zam sınırı sona ererken, Temmuz ayından önce zam yapmış olan pek çok kişi de yeniden zam yapıp yapmayacağını merak ediyor. İşte hem mülk sahipleri hem de kiracılar tarafından merak edilen sorunun yanıtı...

Can yakan kira sorusu: Temmuz dan önce zam yapan kiracı yeniden zam yapacak mı? 

Kiralarda yüzde 25 zam sınırı resmen sona erdi. Mülk sahipleri ve kiracılar kiralara bundan böyle TÜFE'ye göre zam yapacak. Yıllık TÜFE yüzde 60'ı geçerken, hem ev sahiplerinin hem de kiracıların aklındaki sorulardan bir tanesi de geçtiğimiz ay zam yapan kiracının durumunun ne olacağı...


Peki Temmuz ayı öncesinde kirasına zam yapan kiracıların durumu ne olacak?

Konu ile ilgili olarak bir örnek vermek gerekirsek, Nisan ayından Nisan ayına yenilenen sözleşme ve yapılan zam için halihazırda yüzde 25 sınırı uygulanmıştı. Mülk sahipleri kiracılarına zam yapmak için 2025 yılının Nisan ayını  bekleyecek.

- 1 Temmuz 2024 tarihi öncesinde artış yapan kiracılardan 2 Temmuz sonrasında aradaki fark kadar veya farklı bir zam talep edilebilir mi?

1 Temmuz 2024 tarihi öncesinde kira artışını yüzde 25 şeklinde yapmış olan konut kiracıları, 1 Temmuz tarihi sonrasında ek bir zam ya da  fark talep edemezi. Ev sahipleri zam için bir sonraki yılın yenileme dönemini beklemek zorunda. Yenileme dönemi geldiği zaman da TÜFE’nin 12 aylık ortalaması kapsamında kira artışlarını yapabilecekler.
 

Emeklilere kök maaş şoku! Temmuz zammı tek tek açıklandı: Maaşlara yüzde 27 zam!

Tahminleri tek tek tutan İslam Memiş'ten Temmuz ayının ilk haftası için yeni uyarı!

Eski ve yeni kiracının ödediği kiralar gündeme oturdu! 5 katı fark! Eski kiracının ev sahibi olsanız ne hissedersiniz?


Geri Dön