Kent Haberleri

Çanakkale 1915 köprüsü Marmara'ya değer katacak!

Mart ayında temeli atılan Çanakkale 1915 Köprüsü dünyanın en uzun köprülerinden biri olacak. Köprü devreye alındığında Marmara Bölgesi’nin ring halinde dolaşılmasını sağlayacak olan otoyol projesinin son ayağı da tamamlanacak.

Mart ayında temeli atılan Çanakkale 1915 Köprüsü dünyanın en uzun köprülerinden biri olacak. Köprü devreye alındığında Marmara Bölgesi’nin ring halinde dolaşılmasını sağlayacak olan otoyol projesinin son ayağı da tamamlanacak. Çanakkale’de arsa ve gayrimenkul fiyatlarını şimdiden hareketlendiren köprünün 2023 yılında devreye alınmasıyla birlikte ise tüm Marmara’ya değer katması bekleniyor



Yol ve köprü gibi ulaşım projeleri geçtikleri bölgelerdeki ve etki alanlarındaki gayrimenkul ve arsalara ciddi değer artışları yaşatıyor. 3 Mart’ta temelleri atılan ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100’üncü yılı olan 2023’te açılması planlanan Çanakkale 1915 Köprüsü için de aynen böyle oluyor. Tamamlandığında 2 bin 23 metre ayak açıklığıyla dünyanın en uzun köprüsü unvanını alması beklene köprü, Gelibolu ile Lapseki Şekerkaya arasını bağlayacak. Çanakkale 1915 Köprüsü devreye alındığında Marmara Bölgesi’nin ring halinde dolaşılmasını sağlayacak olan otoyol projesinin son ayağı da hayata geçirilmiş olacak. Böylece Marmara Bölgesi’ndeki tüm kentlerin ulaşımıyla birlikte Türkiye’nin Avrupa ile lojistik bağlantısı da kolaylaşmış olacak. Çanakkale 1915 Köprüsü’nün bu özelliğiyle ilk etapta Çanakkale’nin, ilerleyen dönemde de Marmara Bölgesi’ndeki diğer kentlerin gayrimenkul ve arazi fiyatlarına değer katması bekleniyor. Gelibolu ve Lapseki bölgesinde yatırımları artıran köprü ile Bozcaada geçişlerinin de artması sayesinde bölgede turizmin gelişmesi de öngörülüyor.


HAREKETLENME BAŞLADI

Köprünün temellerinin atılmasının ardından Lapseki ve çevresindeki köylerde hareketlilik yaşanmaya başladı. Lapseki’de iki yıl önce 250 TL civarında olan arsa metrekare fiyatları günümüzde 400-600 TL seviyesine ulaşmış durumda. Köprünün Gelibolu kısmında ise ilgi gören yerlerin başında Koruköy ve Burhanlı geliyor. Burhanlı’da geçen yıl metrekaresi 15 TL’ye satılan arazilerin bu yılki metrekare satış fiyatı 30 TL’ye ulaştı. Koruköy’de ise 40-45 TL olan metrekare fiyatları günümüzde 60765 TL seviyesinde.

Lapseki’nin altında kalan ve villa imarlı Kangırlı bölgesinde geçtiğimiz yıl 75 bin TL civarında olan bir villa arsası bugün 150 bin TL’den satılıyor. Öne çıkan bir diğer bölge olan ve merkeze daha yakın konumdaki Yapıldak’ta imarlı bir villa arsasının değeri 300 biri TL civarında. Lapseki ile Çanakkale arasında kalan Suluca ise henüz imara açılmadığı için büyük potansiyel arz ediyor. Bu nedenle geçtiğimiz yıl dönümü 60 bin TL'ye satılan tarlalar bugün 125 bin TL’den alıcı buluyor. Köprü hayata geçince henüz imarı açıklanmayan bölgelerdeki imar türü ve oranı belli olacak ve hangi bölgelerin daha öne çıkacağı da netleşecek. Tarihi dokuyu bozmamak adına köprü civarındaki pek çok lokasyonun villa imarlı olması bekleniyor.


FİYATLAR HIZLI YÜKSELDİ

Çanakkale Köprüsü, başta Gelibolu ve Lapseki olmak üzere bölgedeki tüm gayrimenkullerin fiyatlarını önemli ölçüde artırdı. Endeksa verilerine göre, Çanakkale’de ortalama konut metrekare fiyatı 2 bin 200 TL iken ortalama geri dönüş süresi 22 yıl. Gelibolu’da ortalama konut metrekare fiyatı bin 575 TL ve yatırımın geri dönüş süresi 26 yıl olarak hesaplanıyor. Lapseki’de ise ortalama konut metrekare fiyatının bin 775 TL ve geri dönüş süresinin 20 yıl olduğu görülüyor. Bölgede arzın talebi yeterince karşılayamaması nedeniyle fiyatlarda hızlı bir yükseliş gözlendiğine vurgu yapılırken, köprü hayata geçince bölgenin daha fazla yatırım çekmesi bekleniyor. Ulaşımın kolaylaşmasıyla bölgenin turizm açısından daha fazla öne çıkması ve daha fazla göç alması da beklentiler arasında yer alıyor. Bu süreçte sadece Çanakkale değil, Tekirdağ, Balıkesir ve İzmir’e kadar pek çok bölgede köprünün etkilerinin görülmesi de bir diğer önemli beklentiyi oluşturuyor.


EKONOMİK AKTİVİTE ARTACAK

Eva Gayrimenkul Değerleme Lisanslı Değerleme Uzmanı Şeyma Şehirli, İstanbul-Tekirdağ-Çanakka-le-Balıkesir hattı boyunca uzanacak otoyol güzergahı ve bu kapsamda inşa edilmesi planlanan Çanakkale 1915 Köprüsü’nün bölgenin gayrimenkul piyasasını diğer mega projeler gibi etkilediğini ve etkilemeye de devam ettiğini söylüyor. Şeyma Şehirli, Lapseki-Gelibolu arasında konut fiyatları artarken arsa ve tarla fiyatlarında yüzde 100 ve üstü artışlar gözlemlendiğini vurguluyor. Şehirli, “Çanakkale ilçe merkezinde birçok yeni konut projesi var. Köprü, Tekirdağ’dan İzmir’e kadar olan yerlerde tarla, imarlı arazi ve konut fiyatlarında artış sağladı. Köprünün tamamlanması ile tarımdan sanayiye ve hizmete her alanda ekonomik aktiviteler hareketlilik kazanacak. Pazarlara ulaşım kısalırken, gayrimenkul yatırımlarının ve turizm gelirlerinin artacağını düşünüyoruz” diyor.


DÜNYANIN EN BÜYÜĞÜ

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100’üncü yılı olan 2023’te açılması planlanan Çanakkale 1915 Köprüsü hizmete girdiğinde dünyanın en uzun aralıklı köprüsü unvanına sahip olacak. Çanakkale 1915 Köprüsü, Çanakkale Boğazı’nı 2 bin 23 metre orta açıklıkla geçecek. Halen dünyanın en uzun asma köprüsü olan Japonya’nın Kobe kentindeki Akashi Kaikyo’nun ayak açıklığı ise bin 991 metre uzunluğunda bulunuyor. Avrupa ve Asya kıtalarını dördüncü kez birleştirecek Çanakkale 1915 Köprüsü’nün tabliyeleri 36 metre genişlikte ve 5 metre yükseklikte planlanıyor. Köprünün toplam uzunluğu ise 3 bin 860 metre olacak. Köprü ve otoyol ihalesini 10,3 milyar TL bedel ve 16 yıl işletme süresiyle Daelim-Limak-SK-Yapı Merkezi kazanmıştı.


Ekonomist / Levent Gökmen Demirciler