Sektörel

Çanakkale Ayvacıklılar yöreye özgü yeni konutlar istiyor!

Çanakkale Ayvacık'ta meydana gelen deprem TBMM’nin gündeminde yer aldı. MHP Grubu adına söz alan Mersin Milletvekili Baki Şimşek, Ayvacıklılar'ın yöreye özgü yeni konutlar yapılmasını istediklerini söyledi.

Ayvacık depremi tüm Çanakkale’nin olduğu gibi TBMM’de devam eden görüşmelerinde gündem konusu oldu. MHP Mersin Milletvekili Baki Şimşek ve AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider, Ayvacık ilçesindeki izlenimleri TBMM Genel Kurulunda paylaştılar. MHP Grubu adına söz alan Mersin Milletvekili Baki Şimşek, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin talimatıyla MHP heyeti olarak deprem bölgesindeki izlenimleri aktardı. Ayvacık’ta, Yukarıköy, Tuzla, Çamkabalak, Çamtepe, Kızılkeçili ve Gülköy olmak üzere yaklaşık 21 yerleşim alanında deprem meydana gelmiştir ifadelerini kullanan Şimşek:“ Bu deprem sırasında 480’i ağır hasarlı olmak üzere binin üzerinde bina hasar görmüştür. Depremin ilk saatlerinden itibaren Çanakkale Valiliğimiz, AFAD ve diğer kurumlarımız seferber olarak acil ihtiyaçların karşılanmasıyla ilgili çalışmaları yürütmüşlerdir. 8 vatandaşımız yaralanmış, bunların 7’si taburcu edilmiş, 1 vatandaşımızın hastanede tedavisi devam etmektedir” dedi.   Yöreye özgü konutlar yapılmalı Depremin akabinde Kızılay yardım tırları vasıtasıyla bölgeye yaklaşık 500’e yakın çadır, yine 500’e yakın konteynırın gönderildiğini evleri yıkılan vatandaşların burada ikamet etmeleri sağlandığını belirten Şimşek:“ Yalnız mevsim şartları itibarıyla şu anda çadırda yaşayan insanlarımız büyük zorluklarla karşı karşıyadır. Konteyner sayısı da dün itibarıyla istenilen düzeyde değildir, eksiklikler vardır. Yine, bölgede vatandaşlarımızın ısınmayla ilgili ihtiyaçları bulunmaktadır. Tabii, bu bölgeye gerek valilik bünyesine gerek Ayvacık Kaymakamlığı bünyesine nakdî yardım da gönderilmiştir buradaki acil ihtiyaçların karşılanması adına. Ama bu köylerimizin tamamı dağ köyleridir ve Yörüklerin yaşadığı bölgedir. Bu bölgedeki insanlarımızın tamamı gerçekten belki elli altmış yıl öncesinin yaşam şartlarıyla mücadele etmektedir, tamamı kerpiçten yapılmış evlerde yaşamaktadır. Düşünün, 5,3’lük bir depremde bine yakın bina hasar görüyor, sene 2017. Gerçekten, bizim bunu fırsata çevirmemiz lazım. Bu bölgede yaşayan insanların şu anda birinci istediği öncelik “Önümüzdeki yıl kışa girmeden önce bize devletimiz tarafından yeni konutlar yapılsın. Allah devletimize, milletimize zeval vermesin. Biz şu anda yapılan hizmetlerden çok şikâyetçi değiliz. Yalnız önümüzdeki kışa kalmadan bizim oturabileceğimiz konutların yapılarak bize teslim edilmesini istiyoruz” diyorlar” şeklinde konuştu.   


Şimşek sözlerini şöyle sürdürdü:“ Bu bölgede tabii hayvancılık yapıldığı için buranın dokusuna göre, buradaki insanların ihtiyacına göre Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın acil harekete geçerek jeolojik etütlerin yapılıp planlamaların yapılarak ve bunlar kendi yaşadıkları bölgeden de ayrılmak istemiyorlar çünkü tamamı, bu bölgedeki hasar gören köylerdeki insanların yüzde 90’ı hayvancılıkla, belki yüzde 10-15’lik kısmı tarımla uğraşıyor. Burada, yine, kendi ihtiyaçlarına göre konutların yapılmasını talep ediyorlar.   Tabii, aynı zamanda da bu depremde, insanların evleriyle beraber, hayvanlarının yaşadığı ahır ve ağıl diye tabir ettiğimiz yerler de zarar görmüştür. Bunlarla ilgili de devletten sadece… Konteyner, çadır, yemek, bunlar belki gelip geçici, günübirlik ihtiyaçlarını karşılıyor ama buradaki insanlar gerçekten çok fakir insanlar. Bunlar nakdî yardım bekliyorlar, en azından, hayvanlarının yaşadığı ağılları kendilerinin yapabilmesi, acil ihtiyaçlarını karşılayabilme adına devletten yardım bekliyorlar ve bu bölgenin doğal afet bölgesi ilan edilmesini, Tarım Krediye, Ziraat Bankasına ve diğer bankalara olan borçlarının da ertelenmesini bekliyorlar. Şimdi, Sayın Tarım Bakanımız, bu, Tarım Kredi ve Ziraat Bankası borçlarıyla ilgili olarak genel manada bir açıklama yaptı, temerrüde düşen borçluların borçlarının beş yıl vadeyle yapılandırılabileceğini söyledi ama biz bunu doğru bulmuyoruz. Sadece temerrüde giren insanların borçları değil, bütün çiftçilerin. Gerçekten, Rusya krizinden ve Orta Doğu’da yaşanan gelişmelerden dolayı Türkiye’nin her yerindeki çiftçiler bugün çok büyük sıkıntılar çekmektedir. Tarım Bakanlığının bunu yeniden gündeme alarak Türkiye’nin her yerindeki çiftçi borçlarının, faizlerinin iptal edilerek anaparanın da en az beş yıl, Çanakkale, Ayvacık ve Mersin başta olmak üzere Mersin’de doğal afetten dolayı zaten çok büyük mağduriyet var. Tarım Bakanlığı'mızın bununla ilgili mutlaka gerekli çalışmayı yapmasını bekliyoruz.   


Termal kuyular araştırılsın Bir de burada, tabii, insanlar arasında biraz şehir efsanesine dönüşmüş, bu bölgede çok sayıda sondaj kuyusu açılmış, termal kuyular açılmış. Köylülerin kendi aralarında konuştukları, “Bu kuyular buradaki depremi tetikledi.” diyorlar. Tabii, bununla ilgili henüz bilimsel bir çalışma yapılıp ortaya konulmuş değil ama bununla ilgili de yine valilik ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın bu sondajların bu bölgedeki depremle bir ilişiğinin olup olmadığını tespit etmesi gerekiyor.   


Ayrıca, tabii, burada yaşayan insanlarımız gerçekten oradaki dağların bekçiliğini yapıyorlar. Hepsi vatanına, milletine bağlı insanlar. Bugüne kadar devletle hiçbir zaman karşı karşıya gelmemiş, hep devlete şükranlarını, minnetlerini ileten insanlarımız. Bunların acil taleplerinin tamamının karşılanmasını bekliyoruz.   


Ayrıca AFAD bölgeye yaklaşık 500 bin TL’lik bir yardım göndermiş, 500 bin TL’lik ödenek göndermiş. Burada bulunan hasarın, artçı sarsıntıların artması ve etkilenen ilave ihtiyaçlar da göz önünde bulundurularak 1,5 milyonluk daha ilave yardım talebinde bulunulmuş. Yine, bu yardım talebinin de AFAD tarafından karşılanmasını. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının da burada yaşayan insanların ihtiyaçlarını karşılamak üzere 1 milyon 50 bin TL’lik bir ödenek tahsis ettiğini oradaki yetkililerden, Valilik ve kaymakamlarımızdan aldığımız bilgilere göre öğrendik. Yine, bu ödeneğin de artırılmasını, nakdi ihtiyaçların teminini, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının burada yaşayan bu Yörük çocuklarının eğitimiyle ilgili de.Suriyelilere bedava bakıyoruz Şimşek, Türkiye’nin her yerinde Yörüklerin bugün çok ağır şartlarda, çok zor şartlarda geçim mücadelesi verdiğini, çadırlarda yaşadığının altını çizdi.   


Şimşek:“ Bir sosyal politika olarak, herkese el uzatan, 3 milyon Suriyeliye bedava sağlık hizmeti veren, bunların ihtiyacını karşılayan yaklaşık 10 milyar dolara yakın parayı Suriyelilere harcayan Türkiye Cumhuriyeti devletinin Yörüklerle ilgili de sosyal bir proje yapmasını ve Türkiye’nin her yerinde dağların bekçiliğini yapan bu Yörüklerin en azından kışın üç beş ay rahat bir şekilde yaşayabilecekleri konutlar yapılmasını, bununla ilgili bakanlıklarımızın çalışma yapmasını bir Yörük çocuğu olarak talep ediyorum, Yörüklerin bunu çoktan hak ettiğini düşünüyorum. Gerçekten insanların oradaki yaşam şartlarını gördüğümüzde 2017 yılının Türkiye’sine yakışmayan görüntüler olduğunu düşünüyorum. O bölgede, devletimiz, tabii, belli ihtiyaçları karşılamış ama bu bölgeye gerçekten Çanakkale İl Özel İdaresi ve diğer kurumlar bu bölgenin temel ihtiyaçlarını da… 


Afetten hariç, afeti katmıyorum, afetten bu tarafa devlet elinden geleni yapmış ama bu köylerimizi gördüğümüz zaman… Elli, altmış yıl önce Türkiye'nin birçok yerindeki gibi kerpiç binalarla, altyapısı olmayan, içerisinde yol, sokak olmayan, belki içme sularında bile problem olan birçok köyle, birçok köylüyle karşı karşıya geldik. Bu konuda eksiklerin tamamlanmasını, bu afeti bir fırsata çevirmemizi… 


Bu köyde evleri hasar görmeyenlere de -çünkü evlerin çoğunluğu 5,3’te hasar görmüş, eğer 6’lık, 7’lik bir deprem olsa o köyde bir tane ev kalmayacak- o bölgede yaşayan insanların tamamına -bu sayı toplam 8.000 kişi bazında ama konut olarak belki 1.000-1.500 arası- bir konut yapıldığında bu bölgedeki insanların tamamının sorunu çözülecektir. Bunu fırsata çevirmemizi, bu bölgede yaşayan insanlarımızın insanca yaşayabileceği konutların önümüzdeki yıl teslim edilmesini temenni ediyorum” dedi.   Bölgenin yaraları sarılacak MHP Mersin Milletvekili Baki Şimşek’e teşekkür ederek konuşmasına başlayan AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider, bölgeye gösterdikleri ilgi ve olumlu eleştiriler için ayrıca teşekkür ettiğini söyledi.   Kendisinin hem pazartesi günü hem de depremin olduğu ilk gün Yukarıköy ve civar köylerde olduğunun altını çizen Milletvekili Gider:“ Allah’a şükür can kaybı olmadan atlatılabilen bir felaket yaşıyoruz bir haftadır devam eden artçılarıyla birlikte. Söylenen doğrudur, bölge halkı tedirgindir. Şu anda belirsiz bir bekleyiş var depremin ne olacağıyla ilgili ancak ilk gün ilk saatlerden itibaren devletimiz tüm birimleriyle; AFAD, Kızılay, Valilik ve aklınıza gelebilecek tüm birimleriyle bölgede çalışıyor. Çanakkale’deki tüm AK Partili ve diğer belediyeler olmak üzere Ayvacık belediyemizin koordinesinde, vatandaşımıza üç öğün sıcak yemek ve gerekli ihtiyaçlarını karşılamak” dedi.   MHP Mersin Milletvekili Baki Şimşek’in “depremi fırsata çevirelim” sözüne destek veren Milletvekili Gider:“ Buna da sonuna kadar katılıyorum ve o bölgedeki -hasar görsün görmesin- tüm kötü binaların ıslahı yönünde çalışma yapıyoruz. 485 konteynerimiz şu anda faaliyet gösteriyor, 200 konteynerimiz daha gitti. Gerek çadır gerekse konteyner ihtiyaçlarımız günbegün tamamlanıyor. Diğer evlerimizin de bölgenin yapısına ve mimarisine uygun şekilde, TOKİ standartlarında değil bölge standartlarına uygun şekilde yapılması için çalışma başlatıldı. Valiliğimiz ile Maliye Bakanlığımızın yazışmaları tamamlanıyor ve borçların faizsiz ertelenmesi için de inşallah bu süre içinde gereken çalışma yapılacak ve bölgenin yaraları en iyi şekilde sarılacak” şeklinde konuştu.  




Boğaz Gazetesi