23 / 12 / 2024

Çanakkale Gelibolu'da arsa fiyatları 2 yılda 4 kat arttı!

Çanakkale Gelibolu'da arsa fiyatları 2 yılda 4 kat arttı!

Çanakkale Boğazı Köprüsü güzergahındaki Gelibolu ilçesi, gayrimenkul açısından altın çağını yaşıyor. İlçede, son iki yıl içinde imarlı arazilerin fiyatı dört kat arttı. İstanbullu yatırımcılar arayış içine girerken, arsa sahipleri beklemeyi tercih ediyor.



İstanbul'a kurulan üçüncü Boğaz Köprüsü ve İzmit Körfez Geçişi Projesi'yle birlikte ulaştırma sektörünün üçüncü büyük yatırımı olan Çanakkale Boğazı Köprü Geçiş Projesi de sessiz ve derinden ilerliyor. Daha önce 2015 sonunda yapılacağı duyurulan köprü ihale­sinin, bu yılın içerisinde gerçekleştirilmesi bekleniyor. Bu plan çerçevesinde bölgede çok sıcak gelişmeler yaşanıyor. Bölge, arazi yatırımcılarının adeta istila­sına uğramış durumda. Köprünün kuru­lacağı bölge olarak, Avrupa yakasında Gelibolu ilçesinin 7.5 kilometre güneyindeki Sütlüce Köyü ile Anadolu yakasındaki Lapseki ilçesinin 2.5 kilometre güneyindeki Şekerkaya mevkii arası olarak belirlendi.


FİYATLAR HIZLA ARTIYOR

Çanakkale'ye yapılacak olan köprü projesi, köprünün kurulacağı Gelibolu bölgesinde heyecan yarattı. Köprünün Avrupa yakasındaki ayaklarının kurulacağı Gelibolu ise şu anda gayrimenkul açısından adeta altın çağını yaşıyor. İlçe­de, şu anda tüm gayrimenkul türlerinin hızlıca el değiştirdiği ifade ediliyor.Gelibolu ve çevresindeki köylerde ara­zilerin köprü söylentisi ve basında bu yönde çıkan haberlerin ardından sonra değer kazanmaya başladığına işaret ediliyor. Bunun yanı sıra Gelibo­lu'nun özellikle iki yakanın birleşim noktası olması nede­niyle de önem kazanan bir coğrafi özelliği var. Bu nedenle köprü güzergahında yer alan her noktadaki tüm arsa ve araziler, günden güne değerleniyor. Ancak arsa sahipleri, değer artışının çok daha fazla olacağı beklentisinden hareketle, arazilerini elden çıkarmak istemiyor.


ARAZİLER DÖRT KAT DEĞERLENDİ

İlçede, iki yıl önce metrekaresi 50 ila 300 TL arasında olan yüzde 5-40 imarı olan araziler, aradan geçen süre içinde yaklaşık dört kat değerlenerek, bugün 125 ila 800 TL arasında bir fiyatla satılır hale geldi. Gelibolu'daki emlakçılar, arsa açısın­dan en çok değerlenen bölgeler olarak Sütlüce, Bayırköy ve Bolayır'ı işaret ediyor. Örneğin, Sütlüce'de iki yıl önce metrekaresi 80 TL olan yüzde 15 imar hakkı olan arazilerin metrekaresine bu­gün 250 TL isteniyor.Sütlüce gibi bölgede en çok talep gören köylerden biri de Bolayır. Zira Bolayır hem Çanakkale merkeze yakın hem de en gelişmiş noktalardan birisi. Bolayır'da 2014'te metrekaresine 70 TL fiyat biçilen köy arazilerinin bugünkü metrekare fiyatı, 150 TL seviyesine ulaşmış durumda.


Çanakkale Gelibolu da arsa fiyatları 2 yılda 4 kat arttı!


YENİ KONUT ALANLARI

Gelibolu'da ise konut bakımından Hamzakoy, Sarmaşıklı, Gazi Süleymanpaşa ve 18 Evler en fazla prim yapan bölgeler olarak gösteriliyor. İlçede 100 metrekare büyüklüğündeki yeni ko­nutların fiyatı 150 bin TL'den başlayıp 240 bin TL'ye kadar çıkıyor. Fiyat skalasının değişimindeki ana kriter ise denize yakınlık ve deniz manzarası. İkinci el ko­nutların fiyatı ise aynı kriterdeki daireler için ortalama 120 bin TL seviyelerinde seyrediyor.


İSTANBULLU FİRMALAR MARKAJDA

Gelibolu'da yaklaşık 40 yıldır emlakçılık yapan Dondurmacılar Emlak Ofisi'nin sahibi İsmail Dondurmacı, ilçede son dönemde birçok yeni konut projesi­nin hayata geçtiğini ifade ediyor. Dondurmacı, Gelibolu'daki konut piyasası hakkında ise şu bilgileri veriyor:"Dışarıdan birçok İstanbul firması ilçemizde konut projesi geliştirmek amacıyla araştırma ya­pıyor. Gelibolu merkezinde yer sıkıntısı olduğu için ye­ni imar planı çalışması yapılıyor. Yüksek ihtimalle Karayolları ve Toprak Mahsulleri Ofisi arkasındaki alanlar imara açılarak kenti­miz bu bölgeye doğru genişleyecek. Eğritaş bölgesi ise ağırlıklı olarak villa proje­leri ile gelişim gösteriyor."


KİMLER ARAZİ ALDI?

Bölgedeki emlakçılar Gelibolu ve çevresinde son dönemde İstanbullu firmaların büyük miktarda arazi alımlarına imza attığını ifade ediyor. Bölgede son dönemde en çok yatırımı yapan firmanın Ziya Organik Tarım Holding olduğu söyleniyor. Bu firma adı altında Nevzat Demir'in Demirtepe ve Bolayır bölgesinde şahıslardan ve ihalelerden büyük araziler satın aldığı öne sürülüyor. Bölgedeki emlakçılar, Gelibolu'da arsa alımına imza atan isimler arasında spor yorumcusu Şansal Büyüka, Acun llıcalı, Oflaz Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Muzaffer Oflaz, Çetaş Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Taşar, Bahariye Mensucat'ın sahibi Topbaş Ailesi, Ağaoğlu Grubu, Limak ve Eczacıbaşı Grubu'nun yer aldığını ifade ediyorlar.


Çanakkale Gelibolu da arsa fiyatları 2 yılda 4 kat arttı!


"ARAZİ SAHİPLERİ BEKLEMEDE"

Hakan Erilkun / Altın Emlak Genel Müdürü

Gelibolu'nun son dönemde ilgi görmesinin ana nedeni Çanakkale Köprüsü. Köprü güzergahında yer alan her noktada tüm arsa ve arazilerin fiyatı günden güne artıyor. Ancak arsa sahipleri, bölgedeki değerlenme ileride daha fazla olacağı için çok cazip koşullar olmadıkça elden çıkarmamayı tercih ediyor. Gelibolu'da en çok pirim yapan yerler Sütlüce Köyü, Bayırköy ve Bolayır Köyü. Zira Kilitbahir güzergahına zarar vereceği endişesiyle köprü rotası Sütlüce ve Şekerkaya [Lapseki] hattına alındı. Bu nedenle Gelibolu yakasındaki Sütlüce'de son bir yılda arsa-arazi fiyatları yüzde 150'lere varan bir artış gösterdi. Örneğin, Sütlüce'de 1 dönüm arazi fiyatı 150 bin TL'den başlıyor ve köprüye yakınlık derecesine göre 450 bin TL'ye kadar çıkabiliyor. Bölgede en çok talep gören köylerden biri de Bolayır; zira hem Çanakkale merkeze yakın hem de en gelişmiş noktalardan birisi. 1 dönüm arsa fiyatı 130 bin TL'den başlıyor. Sütlüce ve Bolayır'da köy imarı söz konusu. Bayırköy'de ise arsa arazi yok denecek kadar az. Gelibolu'da konut piyasası şu anda oldukça zayıf; arsa-arazi hareketleri ise çok kuvvetli. Gelibolu, şu ana kadar uçta kalan bir konuma sahip olup bakir bırakılan, bir bölümü sit alanı olan, yapılaşmanın tercih edilmediği bir bölge idi. Köprü inşasıyla beraber hareketleneceği kesinleştiği için bu bakir bölgeden arsa-arazi toplama, küçük parselleri birleştirme yoluyla mümkün olduğunca karlı alanlar haline getirme yatırımcıların ilk hedefi oldu.


Çanakkale Gelibolu da arsa fiyatları 2 yılda 4 kat arttı!


"GERÇEKÇİ SATIŞLAR DAHA AZ”

Cansel Turgut Yazıcı/ Eva Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü

Çanakkale ilinde 1/100 bin ölçekli çevre düzeni planında görülen boğaz köprüsü ve oto yol güzergahının Gelibolu ilçesinden geçecek olması bölgeye olan ilgiyi ve talebi artırdı. Bu bölgelerde özellikler tarla fiyatlarında spekülatif olmakla beraber yüzde 100'lere yakın artışların olduğu ancak gerçekçi satışların daha düşük olduğunu tespit ediyoruz. Konut fiyatlarında ise henüz fazla talebin olmadığı ve ciddi bir artışın yaşanmadığı yüzde 10 civarında artışların olduğu gözleniyor. İlçe merkezindeki eski yapılarda konut birim metrekare değerleri 750 ila 900 TL arasında. Yeni yapılan konutlarda ise birim metrekare değerleri 1.100 ila 1.300 TL arasında olduğu, ilçe merkezine olan yakınlığına göre değiştiği gözleniyor. Denize sıfır konum ve manzarası bulunan yeni konutlarda ise değerler çok daha yükseklere çıkıyor ve 3.000 ila 4.000 TL arasında değişiyor."


Para


Geri Dön