Genel

Çanakkale ile Osnabrück arasındaki kardeşlik önyargıları siliyor!

Kardeş şehircilik anlayışı önyargıları yıkarken yardımlaşmayı ve şehirlerin yurtdışında tanıtımı açısından da bir önem kazanıyor. Çanakkale ile Osnabrück arasındaki kardeşliği, kardeş şehir elçisi Rıza Baysal anlatıyor



Günümüzde neredeyse bütün şehirlerin kardeş şehirleri var. Bu kardeş şehirler sayesinde kültürler arası etkileşim ve dünyanın birbirini tanıması sağlanıyor. Kardeş şehirlik projeleri ile önyargılar yıkılıyor ve insanlar arasındaki farklılıklar bir sorun değil, çözüm olarak görülüyor. 


Kardeş şehirler arasındaki ilişkiye örnek olarak da Osnabrück ile Çanakkale arasındaki arkadaş şehirlikten başlayıp kardeş şehirliğe uzanan macerayı gösterebiliriz. Bu iki şehrin kardeş şehir olarak seçilmesinin nedenlerinden biri birbirlerine çok benzemeleri. İki şehir de savaşı yaşamış, kendini yıldan yıla geliştiren, Batılı ve modern şehirler. 


Osnabrück yaşadığı savaş nedeniyle özgürlük şehri olarak anılıyor. Çanakkale’nin de Türk ve Dünya tarihindeki yeri tartışılmaz. Osnabrück’te kardeş şehir elçisi Rıza Baysal ile bir röportaj yaptık.


Ne zamandan beri Çanakkale ve Osnabrück arasında bir kardeşlik projesi yürütülmektedir?


On yıldır aktif bir şekilde yürütülmektedir. Bu projeyi destekleyen esas nokta ise Osnabrück’te fazla Türk’ün yaşamasıdır.


Şehir kardeşliği projesinin katkıları nelerdir?


İnsanların birbirine bakış açısı çok değişti. İnsanlar şehirler ve kültürel arasındaki ortak noktaları gördü. Böylece önyargılar yıkıldı. Artık Almanlar Çanakkale’ye gittiklerinde fazla yabancılık çekmiyor. Aynısı, doğal olarak, Türkler için de geçerli.


Kardeş şehir elçiliği görevini üstlenme nedeniniz nedir?


Şehir kardeşliği projesinde şehir temsilcisi seçilmem kariyerimde çok önemli bir yere sahip. Bu görevi üstlenmemin nedeni öncelikle Almancamı geliştirmek, yaşadığım deneyimleri başka insanlara aktarmak ve yeni kültürleri tanıyıp kendi kültürümü tanıtmak.


Almanya’ya gelmeden önce Almanca biliyor muydunuz?


Evet, bundan önce Almanya’da yaşadım. Çocukluğum önemli bir kısmı Almanya’da geçti. Lise yıllarına kadar Almanya’da yaşadım, ardından Türkiye’ye döndüm.


Şehir kardeşliği projesi kapsamında neler yapıyorsunuz?


Dilsel ve kültürel aktivitelerin yanı sıra bu iki şehir arasında müzikal ve sportif çalışmalar da yürütülüyor. Örneğin Osnabrücklüler ve Çanakkalelilerin oluşturduğu bir orkestra hem Osnabrück’te hem de Çanakkale’de konser verdi. Önümüzdeki günlerde Çanakkale bayan voleybol takımı ile Osnabrück voleybol takımları arasında karşılaşmalar düzenlenecek. Bunun yanında düzenlediğimiz önemli organizasyonlardan biri de 17 Ocak’taki Çanakkale günüdür. Tarih olarak özellikle ayın 17’sini seçtik çünkü 17 Çanakkale’nin plaka kodu. Bu çalışma sayesinde Çanakkale’nin kültürel özelliklerini Osnabrücklülere tanıttık. Son olarak Çanakkale’ye özel bir tanıtım turu düzenleyeceğiz. Böylece Osnabrücklüler Çanakkale’nin kültürel özelliklerini yerinde ve canlı olarak görebilecekler.



Cumhuriyet