İmar

Çanakkale Kent Konseyi'nden Hilton Oteli'ne hayır!

Çanakkale Kent Konseyi Sahiller Çalışma Grubu, 14 Temmuz’da Çanakkale Belediye Meclisi’nin oy çokluğu ile aldığı Hilton Oteli İmar izni ile ilgili olarak yaptığı raporu yayınladı.

Çanakkale Kent Konseyi Sahiller Çalışma Grubu tarafından yapılan açıklamada; “Belediye Meclisi’nin 14 Temmuz 2015 tarihli toplantısında “Hilton Oteli” projesiyle ilgili vermiş olduğu karar, kentte tartışmalara yol açmıştır. Çanakkale Kent Konseyi, “Sahiller Hepimizin Çalışma Grubu”, Belediye Meclisi’nin kararını farklı uzmanlıklar ve bilimin öncülüğünde değerlendirmiş ve bir rapor oluşturmuştur. Bu rapor, Kent Konseyi’nin 27 Ağustos’ta yapılacak Genel Kurul toplantısında kentliler tarafından tartışılarak değerlendirilecek ve karar oluşturulacaktır.  Kent Konseyi’nden çıkan karar Belediye Meclisi’nin Eylül ayında yapacağı toplantıya sunulacaktır” denildi.

 

Çanakkale Kent Konseyi Sahiller Çalışma Grubu raporunda, Çanakkale’nin rehber niteliğinde iki önemli belgesi olduğuna dikkat çekilerek; “Birincisi, 2014 Yerel Yönetim Seçimi öncesinde “Geleceğin kentlerinin yaşanabilir, uyumlu, güzel ve sağlıklı olabilmesi için gerekli kararların bugünden verilmesi gerektiğini bilerek; kentli haklarını koruyarak en iyi yaşam koşullarını sağlayan; halka daha iyi bir yaşam biçimi sunan birçok sektör ve aktiviteyi bir arada uyum içinde barındıran bir Çanakkale” beklentisiyle hazırlanan ve  Kent Konseyi’nin  oybirliğiyle kabul ettiği  “Çanakkale Kenti Seçmen Beyannamesi”ne sahip olması; diğeri de bu beyannameye seçim öncesinde “uyacağını” açıklayan ve seçilen “belediye başkanının taahhüdüdür. Değerlendirme Konumuz Hilton Otelinin yapılması isteği ile ilgilidir ve birinci olarak doğal ortam özelliklerinin uygunluğu,  ikinci olarak ise kentlinin bu konudaki görüşü yönünden ele alınacaktır.”

 

KIYILAR HALK TARAFINDAN AKTİF ŞEKİLDE KULLANILIYOR

 

Çanakkale kenti ve özellikle kıyılarının doğal ortam özelliklerinde 2 husus öne çıktığı belirtilen raporda; bu özellikler şöyle tarif edildi; “Kıyılar kara-deniz melteminin etkili olduğu alanlardır. Kıyılardaki aşırı yapılaşma kıyılardaki hava akımını bozarak ısıtma ve soğutma ihtiyacının artışına neden olur. Buna ek olarak kıyılardaki aşırı yapılaşma hava dolaşımını engelleyeceğinden hava kirliliğine de neden olur.  İkincisi ise; Çanakkale kıyıları halkın yoğun ilgisini çekmekte ve aktif bir şekilde kullanılmaktadır. Bu nedenle doğal özellikleri dikkate alınarak plânlanmalıdır.”

 

KENT KONSEYİ SEÇMEN BEYANNAMESİ REHBERDİR

 

Çanakkale Kenti Seçmen Beyannamesi’ne atıflarda yapılan raporda, kıyı şeridi için; “Bütünleşik kıyı kullanımı çalışması yapılarak kent-kıyı etkileşiminin dengeli ve toplum yararına en etkin bir biçimde kullanımının sağlanması, Kentin gelişme alanlarının bilimsel verileri dikkate alınarak ve katılımcı bir anlayışla belirlenerek kentsel kaynaklı sorunların oluşmadan önlenmesi, Uygulanacak tüm kararlardan halkın haberdar olmasını, karar oluşturulmadan önce Kent Konseyi yoluyla halkla birlikte, demokratik katılımcı bir anlayış ve tarafsız bir şekilde kararların alınması,  Kent ve çevresini etkileyecek tüm projelerin seçilmiş temsilciler, hak ve ihtiyaç sahipleri ve halk tarafından inceleme ve denetlemeye açılması gerekir” denildi.

 

KENT PLANLAMASINDA TOPLUMSAL KALKINMA VE KATILIMCILIK

 

Raporun sonuç bölümünde Kentsel politikalar toplumu tümden, bireyleri ise özel yaşamları açısından etkilediğine dikkat çekilerek; Kentsel koşullar bireyin sosyal, kültürel, ahlâki ve ruhsal gelişiminin yanı sıra kişisel refahına da çok yakından etkide bulduğu ve Parçacı plânlama yaklaşımları yerine bütüncül, demokratik, katılımcı plânlama için Fiziki kentsel çevrenin iyileştirilmesi, Konut stoklarının iyileştirilmesi, Kentlerde sosyal ve kültürel olanakların yaratılması ve Toplumsal kalkınma ve halk katılımının özendirilmesinin belirleyici olduğuna dikkat çekildi.

 

HİLTON OTELİ PROJESİNE İZİN VERİLMEMEMİLİDİR

 

Hilton Oteli Projesine izin verilmemesi gerektiği belirtilen raporda, projeye neden izin verilmemesi gerektiği ise şu gerekçelerle açıklandı; “Bu temel yaklaşım ve anlayışla; İl Özel İdaresi yerine yapılmak istenen “Hilton Oteli Projesi”nin, müştereklerimiz olan “Çanakkale KEP” içeriğine, “Çanakkale Kent Seçmen Beyannamesi” ilkelerine, “Anayasa”ya ve “Avrupa Kentsel Şartı”na uygun bir proje olmadığını belirtiyoruz. Bu gerekçelerle talebimizi ve yapılması gerekenleri açıklıyoruz:

 

ARAZİ KENT İÇİN BİR DEĞER OLABİLİR; ÖRNEK İSKELE MEYDANI

 

1. İl Özel İdaresi tarafından kamu malı olan arazi üzerine yaptırılmak istenen Hilton Oteli projesine izin verilmemelidir. Belediye Meclisi ve İl Özel İdaresi, üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmelidir. (Bunun için İskele Meydanı’nın dönüşüm örneği çok yakın bir geçmişte yaşandı. Uygulama durdurulabildi. Sonuçları itibariyle de İskele Meydanı bu haliyle, kent için yeni bir değer oldu.)

 

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VE KATILIMCILIK DİKKATE ALINMAMIŞTIR

 

2. Çanakkale “Turizm Kenti” olarak vizyonunu belirlemiştir demek eksik bir açıklamadır. “Turizm Kenti”nden önce vizyon metninde “Kentsel değerlerini sürdürülebilir gelişme anlayışıyla bütünleştiren ve plânlayan; evrensel değerlerden hareketle katılımcı yerel demokrasi anlayışını benimseyen” cümleleri gelmektedir ki, bu önemli 2 ilke, Hilton Kararı’nda dikkate alınmamıştır.

 

İLERİDE BÖLGEDE TRAFİK YOĞUNLUĞU ARTACAK

 

3.Çanakkale merkezden Sarıçay üzerindeki 3 köprüyü geçerek Kepez-İzmir yönüne giden bütün araçların yolu, Hilton yapılması düşünülen kavşakta birleşmektedir. Çevresiyle birlikte düşünüldüğünde, bir afet anında ve günlük yaşamın yoğunluğunda ortaya çıkacak trafik, çok yakın gelecekte ciddi problemler yaratacaktır.

 

BÖLGEDE İMAR PLANLARI ASKIYA ALINSIN

 

4. Söz konusu alan ve yakın çevresini kapsayan alanlarda imar uygulamaları askıya alınarak Kent Eylem Plânı’na(KEP) uygun düzenlemeler yapılmalıdır. Konu,  kentte yaşayanların görüşleri alınarak bilimsel yaklaşımlarla geniş bir perspektifte tartışılmalıdır.

 

5. Temel kent ilkelerine bağlı kalarak Çanakkale kentinde, kıyılar başta olmak üzere bütün mücavir alanda yapılaşmalar durdurulmalıdır.

 

6. Halen yerleşmeye açık olan alanlar dışında kentsel gelişim alanları da yeniden, katılımcı ve mutlaka sağlıklı bir bilimsel altyapıdan hareketle yürütülecek süreçlerle ele alınmalıdır.

 

TÜM MÜCAVİR ALANLARDA YAPILAŞMA DURDURULSUN

 

7. Çanakkale’nin daha iyi yaşanabilir bir kente dönüştürülebilmesi için, yerel idareler başta olmak üzere, deneyimli uzmanlar ve bilim insanlarıyla birlikte dikkatli bir analiz, çalışma, bilgi ve sorumlulukla kent imar plânlarının gözden geçirilerek, yenilenmesi sürecinin başlatılması için hemen harekete geçilmelidir.

 

Sahiller Hepimizin Çalışma Grubu”; Kamu arazisi üzerine yapılmasına izin verilen projenin, kent sakinlerinin ortak çıkarlarını ne düzeyde etkileyeceğinin,  çok yönlü olarak değerlendirilmediğini, kararın ortak çıkarlar üzerinde yaratacağı etkilerin farkında olunabileceği bir tartışma-değerlendirme sürecinin de kentte yaşanmadığını bilerek, bütüncül ve ayrıntıları düşünülmeden verilen kararlar yerine, bilimin öncülüğünde  kentlilerin de haberdar ve bilgi sahibi olduğu katılımcı süreçlerle kararların verildiği demokrasisi güçlü bir kent yönetimi ve Çanakkale talebiyle “Hilton kararına” itiraz ediyoruz.



Çanakkale Havadis