Turizm

Çanakkale-Limni Ortak İş Geliştirme ve Koordinasyon Projesi tanıtıldı!

Çanakkale Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği Derneği (ÇATOD), Yunan "Hotelliers Association of Lemmos" Derneği ile aralarında yaptıkları ortaklık projesini bir basın kahvaltısı ile duyurdu.

Çanakkale-Limni Ortak İş Geliştirme ve Koordinasyon Projesi basına tanıtıldı. Geçen hafta içerisinde ilimizde taraflar arasında ortak iş geliştirme ve koordinasyon toplantıları gerçekleşmiş ve sonuç bildirgesini de ÇTSO, İÇDAŞ konferans salonunda Vali Yardımcısı, Belediye Başkanı, CHP Millet Vekilleri, Yunanistan Kuzeyege Adaları Vali Vekili, Limni Kaymakamı, Limni Belediye Başkan Yardımcısı, ve ilgili STK 'larm temsilcilerinin katılımıyla yapılan toplantı ile taraflar arasında görüşülmüştü. 


Dün de ÇATOD yönetim kurulu, OTEL Limani'de yaptığı basın kahvaltısı ile Projeyi basın aracılığı ile kamuoyuna sundu. 

ÇATOD Başkanı Kemal Pazarbaşı ve ÇATOD Yönetim Kurulu üyesi Armağan Ay değer proje toplantılarının sonuçlarını özetleyerek, Limni ortaklığı hedeflerinin neleri kapsadığını ve projeden beklentilerini ifade ettiler. 


Kemal Pazarbaşı, öncelikle saldırıya uğrayan gazeteci Cemal Oral'a yapılan saldırıyı kınayarak başladığı konuşmasında daha sonra da, kentle ilgili olarak, " Şehrimize Turizm kenti deniyor fakat ne yazık ki henüz bir turizm müdürümüzün olmaması çok acı bir durumdur. Bu konuda başsız bir sürü durumundayız" diyerek yerel yönetimlerdeki bir eksikliği de dile getirdi. 


Ardından Limni ortaklığı konusuna geçen Pazarbaşı, koordinasyon toplantıları sonucunda ortaya çıkartılan, Turizm, eğitim, ticaret, Pazar, ulaşım, yerel yönetimler konularında ortaklık hedeflerini açıkladı. 

Limni Adası ile; ortak turizm bölgesi ve turizm tur planları oluşturmak, ortak pazar ve fuarlar kurmak, Çanakkale ile Ada arasında vize sorununu ortadan kaldırmak, Limni Adasından ÇOMÜ'ye öğrenci gelmensin yolunu açmak, belediyeler üe iş birliği yaparak ortak projelere imza atmak gibi hedeflerinin olduğunu belirten Pazarbaşı bu konudaki adımların çok istekle atıldığını ve belediye, valilik, ünversite ve STK'larca da bunun desteklendiğini belirterek, önümüzdeki ay içerisinde daha çok şeyin netleşeceğini dile getirdi. 


Pazarbaşı, proje hedefleri konusunda, " Bu projede ilk etapta İlimize dışarıdan bir günden fazla kalıcı olacak turizm ortamını sağlamak, bunun yanında kent merkezini daha cazip hale getirmek, Çanakkale'de yarımada, Troya, şehitliklerde geçirilen zamanı şehir merkezinde harcanabilmesini de sağlamaktır. Ayrıca o bölgeden kentimize, üniversiteye öğrenci çekerek üniversitenin cazibesini de arttırmak istiyoruz. Kent ürünlerini Limnide, Limni ürünlerini de burada tanıtarak bu ortak kültüre sahip iki yaka arasında ortak Pazar kurmak da hedeflerimizden bir tanesi." Olduğunu ifade etti. 


Armağan Aydeğer de, Projede Ulaşım ve vize uygulamaları konusunda sıkıntıların olduğunu ve bunu aşmak için planlar yapıldığını ifade ederek, bu konuda; " Limni adasına geçişlerde ilk etapta gümrükten 15 günlük vize alınabilmesi, Vize işlemleri için Çanakkale'de Yunan Konsolosluğu gibi temsilcilik kurulması, Ticaret sanayi odasının referansı ile müracaat eden üyelere 3 yıllık vize uygulanması planlarımız var. 


Bunlar önümüzdeki görüşmelerimizden itibaren şekillenmeye başlayacak. Aynca GESTAŞ A.Ş. de bu ulaşım konusunda çalışmalarda bulunacak. 


Bunların aşılması ile ortaklık projesi hayata geçebilecektir." İfadelerine yer verdi. 


Limni adasının 17 bin kişi nüfusa sahip olmasına karşın sezonda Yüz Bin in üzerinde turist aldığı söylenerek, bu proje ile ileride adaya olan bu turist akışının Kente de çekilebileceği dile getirildi.


Çanakkale Gündem