01 / 05 / 2024

Çanakkale Tarihe Saygı Parkı'nda onarım çalışması yapılıyor

Çanakkale Tarihe Saygı Parkı'nda onarım çalışması yapılıyor

Çanakkale'nin Eceabat ilçesinde 2 yıl önce OPET tarafından oluşturulan "Tarihe Saygı Parkı"nda iyileştirme çalışması başlatıldı



İskele Meydanı'ndaki 2 bin 520 metrekarelik alanda oluşturulan ve Çanakkale Savaşları'nın anlatıldığı parkta, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ile OPET arasındaki anlaşma gereği bakım ve onarım çalışması yapılıyor.

Parktaki yeşil alanların iyileştirilmesine yönelik çalışmaların yanı sıra lamba ve armatürler ile elektrik tesisatı, deniz suyundan etkilenmeyen, ekolojik dengeye dayanıklı malzemeler kullanılarak değiştiriliyor.

Gelibolu Yarımadası'nın tarihi geçmişini yansıtan ve adeta açık hava müzesi konumundaki park, ziyaretçilerin Çanakkale Savaşları dönemini yerinde ve uygulamalı görebilmelerini sağlıyor.

Yılda yaklaşık 2 milyon kişinin ziyaret ettiği, turistlerin ilk durağı olan Tarihe Saygı Parkı, hangi şehitliğe ya da anıta nereden gidilebileceğini ve savaşların yaşandığı alanların birbiriyle olan bağlantısını kuş bakışı olarak yansıtıyor.

Üç bölümden oluşan parkın birinci bölümünde grafik sanatçısı Aydın Erkmen tarafından tasarlanan ve Çanakkale Savaşları'nı tasvir eden 44 metre uzunluğundaki resim, Türk siperlerinden örnekler, savaş malzemelerinin kullanıldığı alan ile savaşa katılan 8 komutanın büstleri yer alıyor.

İkinci bölümde ise Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'nın 30, Çanakkale'nin Anadolu yakasının da 20 metre uzunluğundaki maketi bulunuyor.

Makette, bölgedeki şehitlikler, yabancı mezarlıklar, anıtlar, yerleşim yerleri ve yollar gösteriliyor. Bu bölümde, Çanakkale Savaşları'nın önemli muharebelerinin 4 dilde anlatıldığı kiosklar da yer alıyor.

Üçüncü bölümde ise merhum heykeltıraş Tankut Öktem tarafından tasarlanan 12 metrelik "Tarihe Saygı Anıtı" bulunuyor.

Yetkililer, çalışmaların kısa süre sonra tamamlanmasıyla parkın yeni haliyle ziyaretçileri karşılayacağını kaydetti.
AA


Geri Dön