Genel

Çanakkale'de 7 bin yıllık kayıp kent bulundu!

Çanakkale merkeze bağlı Erenköy beldesi Işıldakaltı Tepe mevkiinde yapılan yüzey araştırmasında, 7 bin yıl öncesine ait kayıp bir kentin izlerine rastlandı

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Troia Antik Kenti Kazı Heyeti Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Rüstem Aslan, Erenköy Beldesi Işıldakaltı Tepe Mevkisinde yaptıkları yüzey araştırmalarında ilginç bululara ulaştıklarını belirterek, "Bu bölgede yaptığımız araştırmalarda kıyı kesiminde bazı çanak çömlek parçalarına rastladık. Kıyı bölgesinde böyle bir höyüğün olması bizleri oldukça şaşırttı. Bu bölgede kıyıda tarih öncesine ait bir yerleşim yeri olduğunu tespit ettik.

Bulduğumuz çanak çömlek parçalarının incelenmesi sonunda buradaki yerleşimin M.Ö. 5 binli yıllara, yani günümüzden 7 bin yıl öncesine ait olduğunu belirledik. Bu da bize Çanakkale Boğazı kıyılarında bu döneme ait yerleşimlerin deniz seviyesinin yükselmesiyle birlikte yok olduğunu gösteriyor.

Bulduğumuz höyük de denizin yükselmesi sonucu yok olmuş. Çok az bir miktar kalmış. Kayıp kent olarak nitelendirdiğimiz bu yer büyük ihtimalle M.Ö. 5 binli yıllarda deniz seviyesinin yükselmesi

sonucu yerleşimler sualtında kalmış. Aradan 1000-1500 yıl geçtikten sonra da insanlar suların yükselmesi sonucu yüksek kesimlere çıkarak yerleşimleri bu bölgelere kurmuş. Çanakkale'de yaklaşık 7 bin yıl öncesine ait ilk kez böyle bir buluntu ortaya çıkıyor. Buradan çıkan çanak çömlek parçaları ile diğer buluntuları detaylı olarak inceleyip bu araştırmanın devamını getireceğiz" dedi.