Sektörel

Çanakkale'de ev fiyatları düşüşte!

Gayrimenkul Danışmanı Yurdasev Ergut, Çanakkale’de emlak piyasasının Türkiye ile aynı kaderi paylaştığını söyledi. Ergut, “Ev fiyatlarına şu an rağbet yok. Fiyatlarda sürekli hareketlilik yok, düşüş var” diye konuştu.

25 yıldır gayrimenkul danışmanlığında bulunan Yurdasev Ergut yaz döneminde satışların çok düşük olduğunu söyledi. Ergut, “Ev fiyatlarına şu an rağbet yok. Nedeni de ülke sorunu olarak hep aynı şey. Yatırım araçlarının, faizlerin yüksek oluşu, getirilerin fazla oluşu. Halk, yatırım aracı olarak şu anda gayrimenkulleri almayı uygun görmüyor. Fiyatlarda sürekli hareketlilik yok, düşüş var” dedi.   

“ÖĞRENCİLERİN OLMASI SÜREKLİ TALEP OLUŞTURUYOR” 

Boğaz Gazetesi'nden Gülçin Akın'ın haberine göre; Çanakkale’nin üniversite şehri olmasından dolayı, ev kiralamada öğrenciler tarafından bir talep oluştuğunu kaydeden Ergut, “Çanakkale dışarıdan göç alan bir kent. Öğrencilerin olması sürekli talep oluşturuyor aslında. Ev tutmak istediklerinde de istedikleri yerler hep çağdaş yaşamı destekleyen yerler oluyor. Öğrenciler tarafından kent merkezinde devamlı bir talep var. Ulaşımı kolay, güvenilir olan ortamda öğrencilerin sürekli bir talepleri oluyor. Çanakkale Türkiye genelinde yaşanılası bir yer. Fabrikaların olmaması, hava şartlarının güzel olması, ulaşımın kolay olması, üretilen tüm malzemelerin birinci elden halka ulaşması emekliler için cazip bir ortam yaratıyor. Çevre dokunun yaşama uygun olması da bu talebi artırıyor. Burada yaşayan insanlar da buradan gitmiyorlar. Bu yüzden talep her zaman var” diye konuştu.

EN ÇOK RAĞBET CEVATPAŞA’YA 

En çok rağbetin Cevatpaşa Mahallesi’nin gördüğünü söyleyen Ergut, “Çünkü okul bölgesi. Anne-baba çocuğunu arabaya bindirip bir yere götürmek istemiyor. Ama onun dışında halkın kendi ekonomik durumunun belirttiği yerler de var. Tabakası yüksek olan yerler, site yönetimi ve deniz gören, çağdaş yaşamı destekleyen yerler. Herkesin kendi bütçesine göre talep var aslında. Çanakkale’de kiralama veya satış fiyatlarının yüksek olmasının sebebi Çanakkale batıya giremiyor, Çanakkale doğuya giremiyor. Çanakkale kuzeye ve güneye gidiyor. Artı olarak Çanakkale bir numaralı deprem bölgesi olduğu için çok yönlü binalara müsaade edilmiyor. Taş çatlasa gördüğün 9-10 katlı binalardır” açıklamasında bulundu.

“ARSAYA TALEP VAR FAKAT FİYATLAR YÜKSEK OLDUĞU İÇİN SATIŞ YOK” 

Tarla ve arsa fiyatlarındaki son durumlar hakkında konuşan Ergut, şu ifadeleri kullandı: “ Ana artere yakınlığı, içeride su olması, toprağının verimli olması gibi sebeplerle ile ilgili. Yani tarla fiyatları ne derseniz kimse buna cevap veremez. Tarlalarda imar olmaz. Eğer imara girerse değer kazanır. Arsaların fiyatları ise imar durumuna ve kat adedine göre değişir. Bir de yerine göre değişir. Denize yakın bir arsanın fiyatı daha yüksektir, denizden uzaklaştıkça fiyatlar düşer. Arsaya talep var fakat fiyatlar yüksek olduğu için satış yok. Çanakkale’deki arsa satışında revaçta olan yerler deniz kenarlarındaki yazlık için Dardanos ve Güzelyalı, satış için de Esenler, ikinci kordon civarı. Arsaya, tarlaya, gayrimenkule her zaman ihtiyaç vardır. Çünkü biz çoğalan bir toplumuz. Ama şu an için üretim de yok tüketim de yok. Nedenleri de bildiğimiz gibi ekonomik nedenler. Faizleri de indiremezler çünkü faizleri indirdikleri an dolar çıkacak. Kimse risk altına girmiyor.”