Çanakkale'de köprü nereye yapılacak?
Çanakkale boğaz köprüsü Asya'da Sarıçay ile Avrupa kıtasında Kilitbahir arasında kurulacak. Çanakkale'ye boğaz köprüsü fikri, ilk kez 32 yıl önce 1975 yılında ortaya atıldı. 1984 yılında projeler hazırlanmaya başladı.
Çanakkale, Truva Atı ile tarihe damgasını vurmuş bir kentimiz... Çanakkale, dünya tarihini değiştiren "Çanakkale geçilmez" kahramanlıklarının abide ismi... Çanakkale'nin 32 yıllık rüyasına biz de Takvim ailesi olarak katkıda bulunacağız: Çanakkale boğaz köprüsü...
Asya ile Avrupa, Çanakkale'de de birleşecek. Kıtaları birleştiren İstanbul'dan sonra, bu özelliği taşıyan ikinci ilimiz Çanakkale olacak. Son dönemde açık ve gizli birçok tartışma oldu. Net şekilde söylüyoruz. Çanakkale boğaz köprüsü Asya'da Sarıçay ile Avrupa kıtasında Kilitbahir arasında kurulacak.
Kilitbahir
Yerli ve yabancı proje mühendislerince, Çanakkale Boğazı'nın en dar yeri olarak Sarıçay-Kilitbahir arası belirlendi. Bu yer şimdiye kadar gizli tutuldu. Çünkü Kilitbahir bölümü Avrupa yakasında Milli Park içinden geçiyordu. Doğal sit kavramına göre zorluklar vardı.
Ulaştırma ve Bayındırlık Bakanlığı dosyalarında, Çanakkale boğaz geçişi için Sarıçay-Kilitbahir birinci tercih olarak görünüyor. Yeni hükümet, Avrupa-Asya Otoyolu projesine başlarken, Edirne-İzmir Otoyolu'nun Çanakkale'den geçişinde kullanacağı Çanakkale boğaz köprüsüne detaylı şekilde eğildi. Çanakkale boğaz köprüsü için 1994 yılı yatırım programında para ayrılmıştı. 1994'te "yap-işlet-devret" modeli ile yapılan uluslararası temaslar sonunda, 18 yabancı şirketin ilgisi dikkat çekti. Çanakkale boğaz köprüsünü İngiliz ve Japon firmaları yapmak için hazırlıklarını tamamladı. Türk firmalar da boğaz köprüsü yapacak noktada.
2'şer şerit
Devletin Çanakkale raporunda son kararlar alınmak üzere... 1. Köprü Sarıçay-Kilitbahir arasında kurulacak. 2. 2 bin 196 metre uzunluğunda olacak. 3. İki gidiş-iki geliş yapılacak. 4. Köprü ve otoyollar 13.7 kilometre uzunluğunda olacak. 5. Köprü bağlantı yolları üzerinde 3 tünel bulunacak. 6. 1 milyar dolar harcanması hesaplanıyor.
Doğal sit
Çanakkale boğaz köprüsünün ayaklarından biri ve otoyol, Milli Park içinde Kilitbahir bölgesinde yer alacak. Çanakale Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu, bu noktada olumsuz görüşe sahip. Bu konuda Bakanlar Kurulu kararı gerekecek. Yeni Anayasa hazırlanıyor, bir ek madde ile doğal sit konusunu n aşılması gündeme gelecek. Türkiye, bugün bazı noktalarda korumakullanma dengesi özelliği ile karşı karşıya. Hem korumak hem kullanmak ihtiyacı var. Sadece koruma ile bazı noktaları aşmak zor.
Türkiye'nin birçok yerinde bu sorun ortaya çıkıyor. Orman arazilerinin kullanımı, ormanda turizm yatırımları, milli parkların kamusal ihtiyaçlarda kullanımı, ayrıca değerlendirmeye alınabilir. Aynı durum, Çanakkale'de de yaşanıyor. Tarih ve doğal sit korunacak ama, otoyol ve boğaz köprü geçişi de büyük ihtiyaç...
Çanakkaleliler, yeni köprülerine isim bulmak için hazırlıklara başlayabilir.
BÜLENT ERANDAÇ