26 / 11 / 2024

Çanakkale'de RES projeleri gün yüzüne çıkıyor!

Çanakkale'de RES projeleri gün yüzüne çıkıyor!

Çanakkale'de Rüzgar Enerji Santralleri (RES) projeleri birer birer gün yüzüne çıktı. Kentin birçok noktasında binlerce tribünlük projeler yapmak için firmalar kuyruğa girdi.




Enerji Bakanı Berat Albayrak'ın yenilenebilir enerjide yeni yatırım modellerinin geliştirilip yatırım yapacak firmalara her türlü kolaylığın sağlanacağını açıklamasının hemen ardından ülkenin birçok noktasında yaşam alanlarını yok edecek Rüzgar Enerji Santralleri (RES) projeleri birer birer gün yüzüne çıktı. RES talanından en fazla etkilenen kentlerin başında da Çanakkale geliyor. Kentin birçok noktasında binlerce tribünlük projeler yapmak için firmalar kuyruğa girdi. Ayvacık ilçesinde şu an 1 tanesi yürürlükte olan toplam 27 projeye göre kentin güney kesiminde kalan Assos - Babakale hattı da projelerden etkilenecek. Bu hat üzerinde Ayvacık'a bağlı köyler olan Korubaşı, Bektaş, Balabanlı, Koyunevi, Erecek ve Gülpmar üzerine şu anda değerlendirme statüsünde bulunan 1500 megavatı aşkın santral projesi bulunuyor. 


İlk proje onaylandı mı? 


25 megavat'lık Gülpınar RES projesine Yıldızlar Holding bünyesindeki Yelen - Gülpınar Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından başvurulduğu ve yürürlüğe alındığı da yine EPDK'nın sitesinde açıkça görülebiliyor. Sitede bu projeye ait kaç adet tribün dikileceğine dair net bir veriye ulaşılamasa da, uzmanlar tarafından günümüz teknolojisinde bir tribünün yaklaşık 2-3 megavatlık üretim kapasitesinin olduğu, bu proje kapsamında 10-12 tribün dikileceği öngörülüyor. Bu projeye dair herhangi bir inşaat olmamasına rağmen, hangi firmadan olduklarını açıklamayan kişilerin köy toplantılarında köylüleri yalan yanlış bilgilerle etkilemeye çalıştığı da köylüler tarafından bildiriliyor. Konuyla ilgili Kıran köyleri, Bektaş Köyü'nde toplanarak durumu görüştü. Toplantıya farklı köylerden 100'ü aşkın kişi katılırken, Karaburun'dan da misafirler vardı. Zira ülkede RES talanıyla kısa süre önce tanışan yerlerden bir tanesi de Karaburun. Yaylaköy ve Sarpıncık'ta kurulması planlanan 260'ı aşkın tribünün 81 tanesi ne yazık ki mücadele geç başladığı için kurulmuş. Diğerleri için de dava süreçleri devam ediyor. Toplantıda söz alan birçok isim, rüzgar enerjisine ve temiz enerjiye karşı olmadıklarını, fakat evlerinin, meralarının, çardaklarının ve kısacası yaşam alanlarının yakınında olmasını istemediklerini belirttiler. Acele kamulaştırma kararları ile haberleri bile olmadan toprakları ellerinden alınan veya düşük bedellerle firmalara devredilen örnekler de köylüyle paylaşıldı. 




Mustafa DERMANLI/Birgün



Haber Demokrat Çanakkale Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Türkiye'nin oksijen deposu Çanakkale, Kazdağları'nda siyanürle altın aramak isteyen firmalarla yıllardır boğuşurken, iki yıldır da termik santral projeleriyle mücadele halindeydi. Kentin doğasına ve yaşamına darbe vuracak son gelişme ise'yaşam alanlarına' dikilmek istenen Rüzgar Enerji Santralleri (RES) oldu. 


Geçtiğimiz günlerde Enerji Bakanı Berat Albayrak, yenilenebilir enerjide yeni yatırım modellerinin geliştirilip, yatırım yapacak firmalara her türlü kolaylığın sağlanacağını açıklamıştı. Bu açıklamanın hemen ardından ülkenin bir çok noktasından yaşam alanlarını yok edecek RES projeleri için projeler gün yüzüne çıkmış, çevreciler de açıklamalarda bulunmuştu. Çanakkale kenti de bu santrallerden nasibini alacağa benziyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na (EPDK) ait internet sitesinde kentin birçok noktasında binlerce tribünlük mümkün. 


Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinde şu anda 1 tanesi yürürlükte olan toplam 27 projeye göre kentin güney kesiminde kalan Assos Babakale hattı da projelerden etkilenecek. Bu hat üzerinde Ayvacık'a bağlı köyler olan Korubaşı, Bektaş, Balabanlı, Koyunevi, Erecek ve Gülpınar (Kıran köyleri diye de adlandırılıyor) üzerine şu anda değerlendirme statüsünde bulunan 1500 megavatı aşkın santral projesi bulunuyor. Eğer bu projeler onaylanırsa bölgeye 600'e yalan tribün dikilebileceği de uzmanlar tarafından dile getiriliyor. Bu da korkunç bir çevre felaketi anlamına geliyor. Projelerin değerlendirme safhasının ne zaman sonlanacağı ise henüz bilinmiyor. 


Demokrat Çanakkale


Geri Dön