26 / 12 / 2024

Çanakkale'deki öğrenci yurtları depreme dayanıklı mı?

Çanakkale'deki öğrenci yurtları depreme dayanıklı mı?

Yaşanan doğal afetlerin ardından Çanakkale'deki birçok öğrenci yurdu, tadilatla eksiklerini gidermeye çalışırken velilerin yurtlara kayıt sırasında sordukları ilk soru depreme dayanıklılık oluyor.




Yaşanan doğal afetlerin ardından Çanakkale'deki birçok öğrenci yurdu, tadilatla eksiklerini gidermeye çalışıyor. Özel Öğrenci Yurtlarının yetkili ve sahipleri gazetemize yaptıkları değerlendirmede, öğrenci velilerinin kayıt sırasında ilk sordukları sorunun depreme dayanıklılık olduğunu belirtti. 


Adana Aladag'da özel bir öğrenci yurdunda 29 Kasını 2016'da çıkan yangın ve Çanakkale'de sıklaşan depremlerin ardından Çanakkale'de bulunan çok sayıda öğrenci yurdu, kolları sıvadı. Son dönemde yaşanan afetlerin ardından yaşanan can kayıpları halkı tedirgin etti. Özel öğrenci yurtları ise yenilenen yönetmeliğe uyum sağlayabilmek için tadilata girişti. Yaşanan olumsuzlukların ardından yurtlar yalnızca MEB tarafından denetlenirken artık bu denetime itfaiye ekipleri de katılmış durumda... 


Emre Parmak (Abidos Erkek Öğrenci Yurdu): "MEB ve İtfaiye düzenli olarak denetleme gerçekleştiriyor. Belirlenen eksikler kısa sürede tamamlanıyor. Yılda en az 2 kez denetleme yapılıyor. Daha önce yalnızca MEB denetleme yaparken Adana'daki yangın olayının ardından itfaiye de denetimlere katıldı. Artık yangın merpeninin zeminle bağlantılı olması gerekiyor. Odaların her birinde duman detektörleri olmak zorunda... Yangın söndürme tüplerinin başında ışık bulundurulması gerekiyor. Çöp kovalarının bile plastik değil yangına dayanıklı olması gerekiyor. Adana'da olan yangın, Çanakkale'de meydana gelen depremin ardından 2, dönem kayıt yaptırmak için gelenler artık depreme dayanıklılığımızı soruyorlar. Şu anda eksikleri tamamlamak için tadilattayız." 


Veli Yıldız (Yıldız Erkek Öğrenci Yurdu): 

"Deprem dayanıklılığı belgemiz var. Şu anda yangın çıkışlarımızda bir eksikliğimiz tespit edildi. Bu eksiği gidermek ise kapsamlı bir proje gerektiriyor. Odaların boşaltılarak projenin planlanıp gerçekleştirilmesi gerekli. Binamız eski bir bina olduğu için eksiklikleri var. Düzenli olarak denetlemeler yapılıyor. Tespit edilen eksiklikleri gidermeye çalışıyoruz. Önceden yalnızca MEB'in denetimi varken İtfaiye ekipleri de artık denetlemek için geliyor. Şu an yarıyıl tatilinde olan öğrenciler geldiğinde belediyenin yangın ekiplerinden bir bilgilendirme talebimiz olacak. Öğrencilere bu konuda eğitim vermeyi planlıyoruz. Yeni 

yönetmelikte yangın kapılarına dikkat çekiliyor. Yangın olayının ardından yurtların talebi de artmış durumda... Kapıları yapan firmalar ise yoğunluk nedeniyle günler sonraya randevu veriyor. 

Yaşar Şakı (Ayberk Erkek öğrenci Yurdu): "3 yıldır faaliyetteyiz. Yeni yapı olduğu için de depreme dayanıklı. Onun dışında yönetmelikte olan her kurala uymaya çalışıyoruz. Bu konuda eksiklerimizi tamamlamaya çalışıyoruz. Daha önce de kontroller devam ediyordu. Ancak itfaiye bir denetleme yapmıyordu. Gelen müşteriler artık yangın merpeni sormaya başladı." 


Serpil Altındağ (Ekşioğlu Kız Öğrenci Yurdu): "Yangın merpenlerinin aşağıya inilir olması gerekiyor. Yangın tüplerimiz düzenli olarak kontrol ediliyor. Çıkış göstergelerinin artık ışıklı yapılarak daha görünür olması isteniyor. Yangın kapılarının dışarıdan açılmayan, içeriden de yalnızca kol yardımıyla açılabilir yapılması gerekiyor. Yönetmeliğin ardından yangın merpenine ve oradan dışarıya açılan kapılarda bir düzenleme gerçekleştirildi. Öğrencilerin tatil dönüşünde de bir yangın tatbikat yapmayı planlıyoruz/' 

Timur Koşal (Tezel Erkek Öğrenci Yurdu): "10 yıldır yurt olarak faaliyet gösteren bina, 2013 yılından beri bizim yönetimimizde... Bina, 2004 yılında yapıldığı için depreme dayanıklı. 


2000'li yılların öncesine ait binalar test edilmeli. Yılda en az 2 kez denetlemeden geçiyoruz, Kurumiarm fiziki olarak gerekliliklere uygun olması gerekiyor. Yeni yönetmeliğe göre merpenin zemine kadar olması gerekiyor. Zemine ulaşan merpen kapısının da yalnızca içeriden açılır olması gerekiyor. Bu durum da güvenlik açısından sıkıntı yaratabilir. Çanakkale'de 62 tane MEB'e bağlı resini yurt var. Fakat toplam olarak 130 civarı pansiyon ve aparttan oluşan bir grup var. Aileler de artık daha dikkatli. Yangın ve deprem olaylarının ardından bize bu tarz ayrıntıları soruyorlar.'' 


Çanakkale Gündem


Geri Dön