Genel

Canan Özsoy: Rüzgarda 20 bin MW'lık kurulu güce 10 yıl içinde ulaşmak zor!

ABD enerji devi General Electric (GE), Türkiye'ye yeni yatırımlara hazırlanıyor. Şirketin Türkiye CEO'su Canan Özsoy, 2023'te rüzgârda 20 bin MW'lık kurulu güç hedefine ulaşmanın zor olduğunu, yeni projeler hazırlanması gerektiğini söyledi...


ABD enerji devi General Electric (GE), Türkiye'ye yeni yatırımlara hazırlanıyor. Şirketin Türkiye CEO'su Canan Özsoy, 2023'te rüzgârda 20 bin MW'lık kurulu güç hedefine ulaşmanın zor olduğunu, yeni projeler hazırlanması gerektiğini söyledi. 


Yabancı elektrik şirketleri, yenilenebilir enerji için elverişli coğrafi konuma sahip Türkiye'yi üretim üssü olarak değerlendiriyor. Türkiye'de son 15 ayda 515 milyon dolarlık yenilenebilir enerji yatırımı gerçekleştiren Amerikalı enerji devi General Electric (GE), yatırımların artarak devam edeceğini açıkladı. 


Şirketin yatırımlarıyla ilgili Zaman a değerlendirmelerde bulunan GE Türkiye Başkanı ve CEO'su Canan Özsoy, Türkiye'de enerji sektöründe rüzgâr ve nükleer olmak üzere iki yeni büyüyen alan olduğunu söyledi. Türkiye'nin konumunun yenilenebilir enerji üretimi için oldukça elverişli olduğunu vurgulayan Özsoy, "Türkiye enerji piyasasında güzel bir vizyon ve altyapı var. Yerelleşme ve bağlantı teşvikleri uygulanıyor. 


Türkiye kısa sürede 2,7 MVV'lık kurum gücü oluştu. Önümüzde 20 bin MVV'lık bir vizyon ve 10 yıllık bir süremiz var. 

Bu hedef ulaşılması kolay olmayan bir hedef." dedi. Yatırımcı olarak bu hedefi önemsediklerini ifade eden Özsoy, bu zor hedefe ulaşmak için enerji yatırımlarının artması gerektiğini kaydetti. 


"Türkiye 10 yıl sonra rüzgâr enerjisinde tam olarak nerede olur bilmiyorum ancak yenilenebilir enerjide özellikle rüzgâr enerjisinde güzel bir büyüme bekliyorum." diyen Özsoy, Türkiye'nin yenilenebilir enerjide kendi rüzgâr potansiyeline bir an önce ulaşabilecek projelere ihtiyaç duyduğunu ifade etti. Özsoy, Türkiye'de üç alanda enerji verimsizliği olduğu görüşünde: "Enerji dağıtımı için kullanılan şebekeler teknolojinin gerisinde. Yeni teknolojiler sayesinde enerjiyi daha akıllı ve verimli dağıtmak mümkün. 

LED teknolojisi ile yüzde 50 enerji verimliliği sağlanabilir. Mekânların ısıtma ve soğutma teknolojilerindeki değişiklikle mevcut üretimden daha fazla faydalanabiliriz. Türkiye kaynaklarını harcayarak ithal ettiği girdiyi böyle teknolojiler ile verimli kullanabilir." Ekonomik gelişim için yenilikçi teknolojilerin yaygınlaşmasının önemini vurgulayan CEO, Türkiye'de yenilikçiliğe yeteri kadar yatırım yapılmadığını düşünüyor. Gerçek anlamda küresel ve farklı pazarlarda rekabetçi olmak için akıllı yerelleşmenin gerekli olduğunu ifade eden Özsoy. Türkiye'nin kendileri için iyi bir yerelleşme adayı olduğunu kaydetti. Özsoy, yakın pazarlara da hizmet veren bir üs oluşturabilecekleri düşüncesi ile Türkiye'de yatırımlara hız vereceklerini açıkladı. Canan Özsoy, 900 milyon dolarlık enerji yatırımı plaGE Türkiye Başkanı ve CEO'su Canan Özsoy nının ilk kısmı olan 515 milyon doların, yenilenebilir enerji ve altyapı için kullanıldığını ifade etti. 400 milyon Euro değeriyle Türkiye'deki en büyük enerji sektörü yatırımlarından olan ve 2016 yılında faaliyete geçmesi planlanan Kırıkkale enerji santralinden 840 MVV'lık enerji sağlanacak. GE. bu projeyle ileri teknolojili gaz türbinleri temin edecek. 

Şirkete ait 13 adet rüzgâr türbini tarafından işletilecek olan 35 megavat (MW) gücündeki rüzgâr santralinin inşaatına da bu sene başlanacak. Gama Holding işbirliği ile yapılan bu projenin 2014 yılında tamamlanması planlanıyor. Şirket ayrıca, havacılık alanında lokomotif ve uçaklarda kullanılan ileri teknoloji ürünleri, Eskişehir'deki iki fabrikada iki farklı ortakla imal ediyor. GE lisanslı yüzde 40'tan fazlası yerli içerikli lokomotif üretimi yapılırken, şirket ayrıca uçaklarda kullanılan yüksek teknolojili ürünleri de Türkiye'de üretip ihraç ediyor. Bu ihracatın Türkiye'ye yıllık katkısı ise 300 milyon dolar. 


GE, TÜBİTAK işbirliği ile İnovasyon Yarışması düzenliyor. 100 bin dolar ödüllü yarışmaya öğrenciler, girişimciler, mucitler ve işletmeler başvurabiliyor. Yarışmada, 'endüstriyel enerji verimliliği' ve "kırsal alanda sağlık hizmetlerine erişim' kategorilerinde yenilikçi projeler katılabiliyor. Türkiye serüveni 1948 yılında başlayan GE'nın 160 ülkede 300 binden fazla çalışanı bulunuyor. Şirket, Türkiye'de 700'ü aşkın çalışana sahip. dört farklı şehirdeki tesislerde doğalgazdan elde edilen elektriğin yüzde 50'sindcn fazlasını üretiyor. 

Rakamlarla rüzgâr enerjisi 


Türkiye Rüzgar Enerjisi Birligi'nin (TÜREB) açıkladığı 2013 Yarı Yılı Türkiye Rüzgar Enerjisi İstatistik Raporu'na göre Türkiye'nin 2002 sonu itibarıyla 18,9 MVV olan kurulu rüzgâr enerjisi gücü 2012 sonunda 2.312.5 MVV'a. 

2013'ün ilk yarısında ise 2.619 MVV'a yükseldi. 

Türkiye'de halen işletmede 61 rüzgâr enerji santrali bulunuyor. Bu santrallerin kurulu gücü 2 bin 312,15 megavatı buluyor. 

12 şehirde 23 rüzgâr enerji santralinin yapımı devam ediyor. Bu santrallerin 5'i İzmir'de, 4'ü Balıkesir'de, 3'ü Hatay'da kurulacak. 

aı İnşa halindeki rüzgâr santrallerinin faaliyete geçmesiyle mevcut kurulu güce 604,15 megavatlık ilave yapılacak. 

İnşa halindeki rüzgâr santrallerinin kurulu güç bakımından bölgelere göre dağılımında Ege ve Marmara bölgeleri öne çıkıyor. 

Yeni rüzgâr santrallerinin toplam kurulu gücünün yüzde 44.04'ü Ege Bölgcsi'nde, yüzde 42.22'si Marmara Bölgesi'nde, yüzde 9.19'u Akdeniz Bölgesi'nde sağlanacak. 


Esra Nur/ Zaman Gazetesi