Candan Karabağlı: Gayrimenkul yatırım fonu üzerinde çalışıyoruz!
RAM Gayrimenkul Geliştirme ve Yatırım Yönetim Kurulu Üyesi Candan Karabağlı, ''Şu an gayrimenkul yatırım fonu üzerinde çalışıyoruz. Öte yandan iş geliştirme departmanımızın elinde 10-15 tane proje var. Kentsel dönüşüme devam edeceğiz. Şimdilik bu yolda devam etmeyi düşünüyoruz''dedi.
RAM Gayrimenkul Geliştirme ve Yatırım Yönetim Kurulu Üyesi Candan Karabağlı’nın deyim yerindeyse 10 parmağında 10 marifet var. Bir taraftan yöneticilik ve melek yatırımcılık yapıyor, bir taraftan da hobileriyle ilgileniyor. Afet riski olan binaları sağlıklı yaşam ortamlarına dönüştürmek üzere 2013 yılında RAM GMY şirketini Zekeriya Turfanda ve Murat Müftüler ile beraber kurduklarını söyleyen Karabağlı, “Biz aslında üç kafadarız. Bugüne kadar Etiler, Ulus, Nişantaşı ve Fenerbahçe-Su-adiye bandında 150 milyon dolarlık dönüşüm yaptık” diyor.
Şirket bu yıl 50 milyon TL yatırım değeri taşıyan Etiler’de MaaNaa 49’un ikinci etabının inşaatına, Anadolu Yakası’nda ise Fenerbahçe’de MaaNaa 19 ve Bağdat Caddesi’nde MaaNaa 09 projeleri üzerinde çalışıyor. MaaNaa’nın konut dışı projeleri arasında ise Anadolu Yakası’nda E5 üzerinde eski bir ofis kompleksinin yeniden inşası ve Beyoğlu’nda tarihi eser vasfındaki bir binanın restorasyonu bulunuyor.
RAM GMY’nin uygulama alanında kalitesiyle fark yarattığım belirten Karabağlı, “Projeyi RAM GMY geliştiriyor. Gücünü ise kardeş firması Bonzet İnşaat’tan alıyor. Geliştirilen projelerin inşaatım Bonzet gerçekleştiriyor. Yurtiçinde, yurtdışında alışveriş merkezleri, oteller, rezidanslar, sanayi yapıları ve A+ konut tecrübesiyle Bonzet İnşaat, RAM GMY kalitesinin güvencesi.
MaaNa ise RAM GMY’nin tescilli markası” diyor. Şu ana kadar 111 haneyi yenilediklerini ve üç yeni proje ile bu rakamı 212’ye çıkaracaklarım belirten Karabağ-lı ile gayrimenkul projelerini ve ileriye dönük hedeflerini konuştuk..
Siz aslında bir melek yatırımcısınız...
Evet, ben lisanslı bir melek yatırımcıyım. ABD’nin en büyük melek yatırım ağı olan Keiretsu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Keiretsu Kadın Kolu (KAYAK) Başkanıyım. Keiretsu 38 ülkede ofisi olan bir melek yatırım ağı. Bu çalışmalarım için her sene Silikon Vadisi’ne giderim. Böylece ufkum açılıyor ve dünyada neler olup bittiğini görebiliyorum. Halen 10 yatırımım var. İki tanesi ilaç, altı tanesi teknoloji, iki tanesi ise gayrimenkul geliştirme üzerine.
Elinizdeki yatırımların durumu nedir?
Elimizde Vispera diye bir yatırım var. Bu yatırım rafın fotoğrafından, ürün bilgisi, sayısı, ürünün hasarlı olup olmadığı gibi detayların dökümünü veriyor. Bunu .önce ABD’de Silikon Vadisi’ne götürdük. 30 tane yatırımcı bununla ilgilendi; yatırım yapıp yapmayacaklarına karar verecekler. İlaçta da elimizde iki tane proje var. Bu ilaçlar ABD’de klinik araştırma safhasında. Sonuçlarını bekliyoruz.
Gayrimenkule olan merak nereden kaynaklanıyor?
Halihazırda aile şirketimiz Altek Metal Alüminyum’da Genel Müdür olarak yarı mamul üretimi yapıyorum. Otomotiv, savunma, uçak kalıp, makina sanayine mamul üretiyoruz. Çerkezköy ve Karaman’da fabrikalarımız var. Bu fabrikalarda yarı mamul üretimi yapıyoruz. Eşim ise alıp satıyor. Gayrimenkule eskiden beri hobi şeklinde ilgi duyarım. MaaNaa markasını geliştirdim. Eski binaları alıp restore ediyordum.
MaaNa çatısı altında ileriye dönük neler hedefliyorsunuz?
Şu an gayrimenkul yatırım fonu üzerinde çalışıyoruz. Halka arz olabilir. Öte yandan iş geliştirme departmanımızın elinde 10-15 tane proje var. Ama sonuçlanmadan bir şey söylemem doğru olmaz. Kentsel dönüşüme devam edeceğiz. Orta vadede bu alanda güzel bir yol haritası çizdik. Şimdilik bu yolda devam etmeyi düşünüyoruz.
Neden sadece kentsel dönüşüm?
Türkiye’de kentsel dönüşüme girmesi planlanan 6-6.5 milyon hane var. Bunun 10-15 yılda tamamlanması planlanıyor. Biz senede 5-6 binayı yapmaya devam edeceğiz. Özellikle Etiler, Ulus, Akaretler, Beşiktaş, karşıda ise Bağdat Caddesi, Fenerbahçe, Kalamış gibi lüks bölgelerde yoğunlaşıyoruz. Biz tek tek binaların kentsel dönüşümünü yapacağız. Diğer bir deyişle gönüllü kentsel dönüşümde varız.
Konut ve ofis dışında tarihi eser vasfındaki bir binanın restorasyonunu da üstlendiniz...
Evet, Beyoğlu’nda İtalyan Lisesi’nin bulunduğu sokakta 100 yıllık bir binayı aldık. Yedi katlı bir bina ve yedi konut yapmak istiyoruz. Binayı tarihi vasfına uygun olarak restore edeceğiz. Daha önce yıkıp yapıyorduk, burada aslına uygun olarak restorasyon yapacağız. Orada tarihi eser ve restorasyon konusunda uzman ayrı bir mimari ekip çalışıyor. Burada en zor olanı Anıtlar Kurulu’na başvurup izinleri alabilmek. Başvurumuzu yaptık, izinleri alır almaz başlayacağız. Bir yıl içinde de bitiririz, içinde korumamız gereken o döneme yönelik rölyefler, tavan işçilikleri, parkeler var. Binanın ruhunu bozmadan birçok şeye el atmamız gerekiyor. Ticari olarak karlı olabilir.
MaaNaa'nın değişik bir logosu var. Neyi anlatıyor?
Bu loga için Avusturya'dan dizaynır getirdim. Birlikte Galatasaray, Karaköy, Pera, bütün eski İstanbul’u gezdik. Aslmda her yerde derin manalar ve çok derin bir tarih var. Hiçbir şey göründüğü gibi değil. İnsanlar evlerine kapıdan girer, insanların bir gönül kapısı var. Bir de cıvıl cvıl olmalı dedik. Çünkü gittiğimiz yerlerde çok değişik insanlar ve kültürler gördük. O da bu kapılarla geldi. Ve ismini ben verdim. İki ‘A’la-rı yan yana ben koydum. Çünkü yeni nesil apostrof falan bilmiyor. 2-3 nesil sonra hiç bilmeyecek. Bu nedenle iki a koydum. Lo-go’daki kapılar menteşesi, anahtar delikleri ile cıvıl cıvıl, uzaktan bina gibi duruyor. Yakından kapı boyları ve kapı renklerinin içindeki tonlar bile farklı. Bu da çeşitliliği simgeliyor.
ODTÜ'lü Endüstri Mühendisi
1961 Çorlu doğumlu ve ODTÜ Endüstri Mühendisliği mezunu olan Candan Karabağlı, ABD'de Arizona Üniversitesi'nde, Fullbright Bursu ile Yönetim Bilişim Sistemleri konusunda yüksek lisans yaptı. Daha önce 23 yıl Unilever'de çeşitli görevlerde çalıştı. Bunun son 12 yılını Unilever Hollanda'da kıdemli başkan yardımcısı olarak iş, müşteri ve marka geliştirme konularıyla ilgili olarak global görevlerde geçirdi. Türkiye'ye dönmeden önceki son görevi ise Avrupa, Latin Amerika ve Ortadoğu'daki ülkelerden sorumlu genel müdürlük oldu. 2010 yılında Türkiye'ye dönerek üç sene Abdi İbrahim İlaç CEO'su olarak çalışan Karabağlı, Türkiye'nin en güçlü 30 kadınından biri olarak görülüyor. Karabağlı, evli ve bir çocuk annesi. İngilizce biliyor.
Para