Kent Haberleri

Çandır Camisi'nin mihrabındaki tabak süslemeleri dikkat çekiyor!

Kayseri'de 200 yıllık Çandır Camisi'nin mihrabındaki yemek ve çay tabaklarıyla yapılan süslemeler dikkati çekiyor

    Kayseri'de 200 yıllık Çandır Camisi'nin mihrabında, çiniye parası yetmeyen mahalle halkının evden getirdiği çay ve yemek tabaklarıyla yaptığı ilginç süsleme görenleri şaşırtıyor. 

     Farklı dönemlere ait pek çok tarihi esere ev sahipliği yapan Kayseri'de Gevhernesibe Mahallesi'ndeki 18. yüzyıldan kalma cami, mihrabıyla diğerlerinden ayrılıyor. 

     320 kişi kapasiteli, 520 metrekare kapalı alana sahip tarihi caminin mihrabında, farklı büyüklük ve desenlerde 73 adet çini ve porselen tabaktan oluşan süsleme göze çarpıyor. 

     Eski dönemlere ait yemek ve çay tabaklarının da yer aldığı mihrapta, yakın dönemden porselenler de bulunuyor. 

     Kayseri Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tarih Danışmanı Mehmet Çayırdağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte Anadolu Selçukluları başta olmak üzere beyliklere ve Osmanlı dönemine ait pek çok eser bulunduğunu, Çandır Cami'sinin de 18. yüzyılda yapılan klasik bir Osmanlı yapısı olduğunu söyledi. 

     Çandır Camisi'nin kentte ayakta kalmayı başarabilmiş nadir bir mahalle mescidi olduğunu anlatan Çayırdağ, "1950'li yıllarda imar faaliyetleri başlayınca evler yıkıldı. Halk olmayınca küçük mahalle mescitleri de yıkıldı. Bu mescitlerin kaderi genellikle böyledir. Yerlerine daha büyük camiler yapıldı" diye konuştu. 

     

     -Ev hanımlarının tabakları mihrapta- 

     

     Çayırdağ, moloz taşlarla inşa edilmiş, kalın çevre duvarlarıyla örülü klasik Osmanlı izleri taşıyan caminin mihrabıyla farklı bir özelliğe sahip olduğunu belirtti. 

     Cami mihrabında yemek ve çay tabaklarının kullanıldığına dikkati çeken Çayırdağ, şöyle devam etti: 

     "Mihrapta hem eski zamanlara hem de günümüze ait çini ve porselen tabaklar var. Cami mihrapları çiniden yapılır. Halkın çiniye gücü yetmeyince hem sevap kazanmak hem de camiyi süslemek amacıyla evlerindeki çini yemek ve çay tabaklarını mihraba yerleştirmişler. Aslında kentteki birkaç camide mihraplar bu şekildeydi ancak geriye bir tek bu cami kaldı. İncelemeye değer tabaklar var. Muhakkak ki bu tabaklar caminin yapılışından sonra mihraba monte edilmiş." 

     Mihraptaki tabakların sıvayla yerleştirilmiş olduğunun anlaşıldığını dile getiren Çayırdağ, "Enteresan tabaklar var. Avrupa'dan ithal edilmiş tabaklar da bulunuyor. Bunlar çini ile uğraşan kişiler ve sanat tarihçiler tarafından incelenebilir. Muhtemelen tabaklar, ev hanımlarınca evlerden getirilmiş. Bazı tabaklardan birkaç tane var, sanırım evlerinde parçası eksilen yemek takımından getirmişler" diye konuştu. 

     


AA