Kent Haberleri

Çankaya Belediyesi’nin 50 yapı için verdiği yıkım kararına yürütmeyi durdurma kararı!

Çankaya Belediyesi'nin, Boztepe Mahallesindeki tek ve 2 katlı müstakil yaklaşık olarak 50 kadar bina için, konut olarak kullanılmasının yapısal risk oluşturduğu gerekçesiyle aldığı yıkım kararına yürütmeyi durdurma kararı geldi.

Başkent Ankara’nın Çankaya Belediyesi'ne bağlı şekilde oluşturulan Tehlikeli ve Metruk Yapıları İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu, ilçe sınırları içerisinde yer alan Boztepe Mahallesi’ndeki bazı yapıların metruk olduğunu gerekçe göstererek yıkım kararı verdi. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre komisyonun mahalleliye gönderdiği tebligatta, "Boztepe Mahallesi’nde bulunan gecekonduların basit inşaat tarzında inşa edildiği, fen ve sanat kurallarına uygun şekilde yapılmadığı, eski bir yığma yapı olduğu, duvarların taşıyıcı olma vasfını yitirdiği, çatı ve duvar birleşim noktalarında ciddi deformasyonlar olduğu, kapı ve pencerelerin kullanım ömrünü tamamladığı, konut şeklinde kullanılmasının yapısal risk taşıdığı, mevcut hali ile herhangi bir afet karşısında nasıl hareket edeceğin belirlenemediği gözlenmiştir" ifadelerini kullanıldı. Söz konusu tebligatta yapının 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 39. maddesi uyarınca 10 gün içinde yapı sahibi tarafından yıkılması gerektiği kaydedildi..

Yapı sahiplerinden bazıları kendilerine herhangi bir yeni bir yer gösterilmediği kaydederek, yıkım kararını yargıya taşıdı. Ankara 27. İdare Mahkemesi, konut sahiplerinden Hüseyin Erdem'in açtığı davada ara kararını açıkladı ve yürütmeyi durdurma kararı verdi. Söz konusu kararda, dava konusu işlem ile dayanak alınan tüm bilgi ve belgelerin suretlerinin bulunduğu işlem dosyasının mahkemeye gönderilmesi, davalı idarenin savunmasının alınıp yeni bir karar verilinceye kadar yürütmenin durdurulması, idareye de savunma ve ara karara yanıt verilebilmesi için 30 gün süre verildi.

'MAHALLEDE HERKES MAĞDUR OLDU’

Konu ile ilgili olarak açıklama yapan Hüseyin Erdem, senelerdir oturdukları binaların metruk olmadığını söyledi. Mahallede 300'e yakın hane olduğunu ve 50 yapı ile ilgili yıkım kararı olduğunu belirten Erdem, "Şu anda imar planı askıda, yeni bir imar planı da geçirmişler. Bize gelen tebligatta söz konusu imar planının hala askıda olduğu belirtiliyordu, askıdan inmiş fakat itiraz süreci bekleniyor. Parselimiz belli değil, parseller büyütülmüş ve birleştirilmiş. Siz bu yapıları neye göre yıkıyorsunuz? Ben Çankaya Belediye Başkan Yardımcısı ile görüştüm. Ortada imar olmadığını, parselimin belli olmadığını belirttim. Parselim belli olsun, ben zaten ortaklarımla anlaşıp müteahhide veririm. Sizin, 'Yık' demenize gerek kalmadan, biz kendimiz yıkarız. Bize ne amaçla yıkacaklarını, hiçbir biçimde aydınlatıcı bilgi vermediler. Bu mahallede herkes şu anda mağdur oldu, çoğumuz emekliyiz, maddi durumu iyi olanlar avukata gittiler ve yürütmeyi durdurma kararı aldılar" diye konuştu.

Hüseyin Erdem, evinin 1967’de yığma bir yapı olarak yapıldığını; fakat deprem ya da afetlerden etkilenmediğini belirterek, yıkım kararını mahkemeye taşıdığını anımsattı. 

Aktarılan detaylara göre Hüseyin Erdem, “Seneler önce Cengiz Topel Mahallesi'nde de yıkım kararı verilmişti, yıkılmasının üzerinden 15 sene geçti fakat herhangi bir işlem yapılmadı. Bizim de korkumuz o, şu anda yıktığımız zaman bizim durumumuz ne olacak? Biz aynı parselde mi kalacağız, başka bir yere mi gönderecekler, onu şu an bilmiyoruz. Parsellerimiz belli olsa; ortaklarımızla anlaşarak, müteahhit aracılığıyla evlerimizi yapar, burayı da yıkarız. Bizim belediyeden istediğimiz bu" dedi.


 

Bodrum Belediyesi 'SGK ve vergi borçları için' 11 parsel arsayı satacak!

Konut sektöründe tehlike çanları! Konut kredileri durdu!

Konut kredilerinde takibe düşenlerin oranı arttı!