Eğitim

Çankırı'da HES ile ilgili lobi faliyetleri var!

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, "Hidroelektrik santralleri ile ilgili lobi faaliyeti var. Özellikle bunlar siviltoplum kuruluşlarını kullanarak lobi faaliyeti yürütüyorlar" dedi

Bakan Eroğlu, çeşitli ziyaretlerde bulunmak ve İl Koordinasyon Kurulu toplantısına katılmak için Çankırı'ya geldi. Valilik binası önünde Eroğlu'nu Vali Şemsettin Uzun, Belediye Başkanı İrfan Dinç, AK Parti Çankırı Milletvekili Nurettin Akman ve çok sayıda vatandaş karşıladı. Valilik'teki konuşmasında kendisinin fahri Çankırılı olduğunu belirten Bakan Eroğlu,Çankırı'ya hükümet olarak büyük destek verdiklerini, şu anda yol yapımı başta olmak üzere kentte birçok çalışmanın devam ettiğini söyledi.

Daha sonra beraberindekilerle Çankırı Belediyesi'ne geçen Eroğlu, burada basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin, "Ilısu Barajı başta olmak üzere Doğu Karadeniz'de yapılması planlanan HES projelerine bazı sivil toplum kuruluşlarının tepkilerini nasıl değerlendiriyorsunuz" sorusuna Bakan Eroğlu, şu karşılığı verdi: "Bakıyorsunuz hidroelektrik santrallerine (HES) karşı çıkanlar var. Hidroelektrik santralleri suyu yutmuyor. Aldığı suyu tekrar bırakıyor. Bazı bölgelerde özellikle Karadeniz'de bunlara bile tepki var. Bu bölgede taşkınlar oluyor. Santraller bu taşkınların da önüne geçtiği gibi elektrik üretimi yapacak. Hidroelektrik santralleriyle ilgili lobi faaliyeti var. Özellikle bunlar sivil toplum kuruluşlarını kullanarak lobi faaliyeti yürütüyorlar. Kendi enerjimizi üretmemizi istemezler. Mesele, bir ülkede altın varsa bu ülke Türkiye'den de altın çıkmasını istemez.

Dolayısıyla hidro elektrik santrallerinde de bu durum geçerli. 'Dereler kuruyacak' deniyor. Oysa bu söz konusu değil. Yaz aylarında akmayan derelere biz barajlardan su veriyoruz. Bu santraller suyu yutmuyor. Tekrar bırakıyor. Hidroelektrik santrallerinin kurulmasıyla ilgili tepkilerde tabii ki lobilerin etkisi vardır, yok demek mümkün değil." Planlanan hidroelektrik santrallerinin faaliyete geçmesinin ardından Türkiye'nin 8 milyar dolarının cebinde kalacağını vurgulayan Eroğlu, "Hidroelektrik santralleri konusunda özel sektörü de devreye soktuk. Şu anda bin 500 talep var. Bunlar üretime geçtiğinde 75-80 milyar kilovat saatlik enerji neredeyse kendi kaynaklarımızdan, sudan elde edilecek. Bu da neredeyse 8 milyar dolar yapıyor. 8 milyar doları dışarı mı ödeyelim, yoksa kaynak elimizde mi kalsın" diye konuştu.

Termik santrallerle ilgili tepkilerin de yanlış olduğunu dile getiren Bakan Eroğlu, şunları kaydetti: "Yurt dışından enerji kaynağı temin ediyoruz. Bizim doğal gazımız,petrolümüz yok. Dolayısıyla kendi suyumuzu, kömürümüzü kullanmazsak enerjide geri kalırız. Enerjide sırf doğal gaza bağlı kalırsak vanalar kapatılırsa her şeyimiz durur. Kömürle çalışan termik santrallerin yapılması şarttır." Bakan Eroğlu, Çankırı'ya şebeke suyu sağlayacak Güldürcek Projesi'nin devam ettiğini belirterek, arıtma tesislerinin tamamlanmasının ardından şehre su verileceğini söyledi. Belediyedeki temaslarının ardından Bakan Eroğlu, AK Parti İl Başkanlığı'nı ziyaret etti.
AA