23 / 12 / 2024

Çankırı'da kentsel dönüşüm 4 yılda tamamlanacak!

Çankırı'da kentsel dönüşüm 4 yılda tamamlanacak!

Çankırı Belediye Başkanı İrfan Dinç, 50'nin üzerinde mega projesiyle kentin çehresini değiştirmeyi hedefliyor. Dinç, bölgede kentsel dönüşümün tüm hızıyla sürdüğünü belirtti.



Çankırı'nın AK Parti'li Belediye Başkanı İrfan Dinç, 50'nin üzerinde mega projesiyle kentin çehresini adeta değiştirmiş. Havası en kirli il olan Çankırı'yı, Türkiye'de en temiz havaya sahip il yapmış. Başkan Dinç'in en büyük hayali ise Ilgaz Dağı'na Davos'u getirmek ve Tuz Mağara'sını dünyaya tanıtmak.


Üç dönemdir belediye başkanlığı yapıyorsunuz. Halk neden sizden vazgeçmiyor?


Siyasetimizin temel prensibi, insanımıza hizmet etmek ve dualarını almak. Tek hedefiniz hizmet ve insanları mutlu etmek olunca tercih ediliyorsunuz. Çankırı’da dokunmadığımız hiçbir şey yok. Hem büyük projelere imza attık hem halkın yanında olduk.


Neler yaptınız mesela? 


Belediyecilik için doğumdan ölüme kadar yapılan hizmet derler. Bunu bir adım öne aldık, anne karnında başladık. Maddi imkanı olmayan hamile anneleri tespit ettik. Bir çocuğun anne karnında alması gereken besin değeriyle süt miktarı ne kadarsa annelere gönderiyoruz. Ölümde de vatandaşın yanındayız. Mezarlık Müdürlüğü’nü yeniledik. Cenazesi olanlar hiçbir şey yapmıyor. Yıkamadan, duaya, cenaze evindeki yemek ihtiyacına kadar herşeyi karşılıyoruz.


'TÜRKİYE'NİN EN TEMİZ HAVASI BU ŞEHİRDE'


Çankırı’nın en büyük sorunu nedir? 


Su, hava kirliliği ve işsizlikti. Ama hepsini çözdük. Çankırı Orta ilçesinde Güldürcek Barajı var. Buradan su getireceğimizi söyledik. Kimse inanmadı. Ama şu anda Çankırı halkı, dünyanın en modern arıtma tesislerinden su içiyor. Şehir şebekesini de değiştireceğiz. Yaklaşık 40 milyon Euro’luk bir çalışmanın alt yapısı önümüzdeki yıl başlayacak. Bu projenin yüzde 85’i Avrupa Birliği tarafından hibe olarak karşılanacak. Bir başka sorun da hava kirliliğiydi. Geldiğimizde Türkiye’deki en kalitesiz kömürler Çankırı’da kullanılıyordu. Gökten kurum yağıyordu. Şehre kalitesiz kömür girişini yasakladık. Kalorifer yakanlara ciddi eğitimler verdik. Böylece Çankırı’daki hava kirliliğinin önüne geçtik. Şu an Dünya Sağlık Örgütü’nün ölçümlerine göre, Türkiye’de havası temiz tek il Çankırı. Doğalgaz da kente bizimle geldi. Yaygınlık oranı şu an yüzde 80’lerde.


İşsizlik sorunu için neler yapıyorsunuz?  


İşsizlikle ilgili ciddi çalışmalar yaptık. Şehir merkezinde insanlarımızın hoşça vakit geçirebileceği mekanlar yoktu. İstihdama katkısı olan bir AVM yaptık. 500 kişi çalışıyor. Orası aynı zamanda bir yaşam merkezi oldu. Göreve geldiğimde şehirde sinema salonu yoktu, yaptık. Ayrıca çocuk sinemamız, iki gençlik merkezimiz, sekiz kadın merkezimiz var. Çankırı sinemalarıyla, alışveriş mekanları ve kafeleriyle bir yaşam merkezi oldu.


Sosyal belediyecilikte neler yapıyorsunuz? 


Sosyal belediyecilik fakire fukaraya yardımcı olmak gibi algılanıyor ama öyle değil. Üzerimize düşeni fazlasıyla yapıyor ama asla yaptıklarımızı reklam unsuru haline çevirmiyoruz. Tüm ihtiyaç sahiplerinin yanındayız. Her yıl bütün okul müdürlerimizi toplayarak toplantı yapıyor, ihtiyaç sahibi çocuklarımızı belirliyoruz. Bot, kaban, kırtasiye, çanta gibi A’dan Z’ye tüm ihtiyaçlarını karşılıyoruz.


Şehre nasıl dokunuşlarınız oldu? 


Göreve geldiğimizde bir enkazla karşı karşıyaydık. Ne şehre ne belediyeye ne de halka hiç dokunulmamıştı. Borçlu bir belediye devraldık. Bütçeyi ve kaynakları iyi kullandık. Önce belediyenin mali yapısını düzelttik. Ardından kentin alt yapı ve üst yapı sorunlarına el attık. 50’nin üzerinde büyük projemiz var, bunun üzerine bir 50 proje daha ekleyebilirim.


Bizde hizmette sınır yok. Kadınlarımız için sekiz kadın merkezi açtık. Çocuklarımız için parklar yapıyoruz. 100. yıl yetiştirme yurdumuz, bu sene Sevgi Evleri’ne dönüştü. Sabah çocukları alıp, tıraş ettiriyor, ardından bir restoranda yemeklerini yediriyor, sonra da AVM’de oyun alanlarına götürüyoruz. Akşam da yetiştirme yurdunda pasta, müzik eşliğinde doğum günlerini kutluyoruz. Çocuklara esnafla anlaşmalı çekler verdik. Hediye değil, çocuğun istediği şeyi almasını sağladık. Türkiye’ye örnek 3 büyük park yaptık. Örneğin Recep Tayyip Erdoğan Parkı’nda spor alanları, mescitler, piknik alanları, yürüyüş parkuru, engellilerimiz için özel alanlar mevcut.


Okullarınız yeterli mi?


Okul öncesine ihtiyaç var. Diğerleriyle ilgili inşaatlar sürüyor. Eksiklerimiz vardı ama ciddi anlamda giderildi. Büyük bir imam Hatip külliyesi yapıyoruz, bitmek üzere. Okullarımızda diğer sosyal faaliyetlere de belediye olarak mümkün mertebe destek oluyoruz.


Sağlıkta nasılsınız? 


Türkiye ortalamasına baktığınızda gayet iyi durumdayız. Son dönemde bir hastane yapıldı. Büyük bir hastane yaptırmak için de gayretimiz var.

 

Kentsel dönüşüm başladı mı?    


Çankırı’yı yaşanabilir bir şehir haline getirmek için başlattığımız kentsel dönüşüm tüm hızıyla sürüyor.  TOKİ  ile güzel bir işbirliğimiz var. Çankırı Kalesi’nin etekleri eski Çankırı’daki yapılar çok niteliksiz. Korunması gereken tescilli konutlar da var. O bölgeyi üç etaba ayırdık, birinci etap bitti. 286 konutla insanlar buraya yerleştiler. İkinci etabın inşaatı sürüyor. Daha sonra üçüncü etaba başlayacağız. İki yerde daha kentsel dönüşüm hazırlığımız var. Bakanlar Kurulu kararımız çıktı. Kastamonu Ilgaz girişiyle, Yapraklı ilçemizin çıkışında iki bölgemiz var. Buralarda da kentsel dönüşümle ilgili planlama ihalemiz bitti. Yaklaşık 4 yıl içinde bu dönüşümler bitecek.


'ÇANKIRI HALKINI TARİHİYLE TANIŞTIRDIK'  


 Kültür ve sanatta ne durumdasınız?


Bu konuda da iddialıyız. Biz gelmeden önce Çankırı’nın üzerinde branda vardı, bunu kaldırdık. Şehri ecdat ile barıştırdık ve tarihiyle tanıştırdık. Çiftçioğlu Medresesi eskiden inşaat deposuydu. Şimdi tam bir kültür alanına dönüştü. Burada ney ve ebru kursları düzenliyoruz. Medresemiz mini bir kültür merkezi konumuna geldi. Ayrıca çocuk koromuz var. Göreve geldiğimiz günden beri 23 Nisan’da konserler veriyor. Buğday pazarı Medresesi var. Bizimle birlikte her odasında Çankırı’mızın yerel değerlerini anlatan bir müze oldu. Yine tarihi bir konak vardı. Onda da iddialıyım o Türkiye’ye model bir çalışma. Çankırı’nın geçmişine ve tarihine dair ne kadar belge bilgi varsa orada topladık. Yaklaşık 30 bin tarihi vesika, 2 bine yakın defter var. Bunlar Çankırı’nın yerel tarihini de aşarak genel tarihine ışık tutuyor. Şu ana kadar 56 kitap yayınladık. Çankırı Araştırmaları Merkezi, kentin tarihi ve kültürüne ışık tutuyor.


‘1 MİLYAR TONLUK TUZ REZERVİMİZ VAR'


Turizmde durumunuz nedir? 


Önceden sıfırdı, çünkü turisti çekecek herhangi bir mekan yoktu. Şimdi bu sayı giderek artıyor.

Çankırı’da 1 milyar tonluk tuz rezervi var. Hititler Dönemi’nden bu yana işletilen Tuz Mağara’mız çok önemli. Mağara 12 kilometreden oluşuyor ve her tarafı tuz. Bu sadece tekstil ve gıda sektöründe kullanılıyordu ama biz geldikten sonra kaya tuzunu hediyelik eşya objesi haline dönüştürdük. Valiliğin de benim de bir projem vardı onu da gerçekleştirdik. Orhun Abideleri’ni tuzdan oluşan kayalara işlettik. Türki Cumhuriyetlerden 12 heykeltıraş getirdik. Her heykeltıraş bir objeyi kazıdı, yonttu. Şu anda Orhun Abideleri’nin 12 objesini mağarada görebilirsiniz. Tabi Ilgaz Dağımız ve Çavundur kaplıcalarımız var. Buralara yaz kış turistler geliyor. Yine Yapraklı ilçemizde ormanlarımız var. Selçuklular döneminden kalma Taş Medresemiz var. Bilim adamlarımız buranın Darülhadis (Hadis Üniversitesi) olduğunu kanıtladı. Özellikle Anadolu’nun ve insanın Müslümanlaşmasında o kültür mayasının yoğrulmasında ‘Darülhadislerin’ çok önemi var. Yeraltı zenginliklerimiz oldukça fazla. Onların bu topraklara sağladığı bir bereket var.


‘TUZ MAĞARASI VE ILGAZ’I DÜNYAYA TANITMAK İSTİYORUZ’ 


Ilgaz Dağı’nda Davos yapılmasının avantajları neler olur?


Ilgaz Dağı önemli nimet. Dünyaca tanınması lazım. Davos’la Ilgaz’ı ve Çankırı’yı dünyaya tanıtabiliriz. Bir de Tuz Mağarası’nı dünya çapında turizm merkezi haline getirmek istiyoruz. Valiliğimizin çalışması var, proje yapılması gerekiyor. Hem turizm objesi olarak hem sağlık turizmi açısından kaya tuzu nefes darlığına çok iyi geliyor. Astım hastaları için bire bir. Tuz lambaları ürettik. Bu lambalar odada bulunduğu zaman eksi iyon yayıyor. Eksi iyonda odayı mikroplardan temizliyor, nefes açıyor ve bilgisayarın yaydığı negatifliği absorve ediyor. Hem Ilgaz Dağı hem Tuz Mağarası’yla Çankırı’yı dünyada marka yapabiliriz.


ÇOCUKLARA UÇAK VE TRENDEN KÜTÜPHANE


Eğitimde neler yapıyorsunuz? 


Türkiye’ye örnek olduğumuzu iddia ediyorum. Okullarımız başlamadan önce bütün okul müdürleriyle toplantı yapar, taleplerini alırız. Şu ana kadar 25 kütüphane yaptık. Çocukları teknoloji bağımlılığından uzaklaştırıp, bilime yönlendirmek için İstanbul’dan Airbus A300 yolcu uçağı getirdik. Kütüphanelerimizden birini gerçek uçak, diğerini gerçek trenden yaptık. Şimdi de gemi kütüphane yapacağız. Bunlar çocuklar tarafından çok ilgi görüyor. Kitap okuma oranı giderek artıyor. Ayrıca okullarımızın bilgisayar ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Fen laboratuvarları, çevre düzenlemeleri, konferans salonları, trafik pisti gibi her konuya el atıyoruz. Bilim Fuarı’nı finanse ettik. Bir de bilim merkezi inşa ediyoruz. O dönemki Milli Eğitim Bakanımız Nabi Avcı ‘Her ilde milli eğitim müdürüm var Çankırı’da iki tane milli eğitim müdürüm var’ demişti.



Alev CİMİN/Posta


Geri Dön