Eğitim

Cankurtaran Holding'in gayrimenkulleri satışa çıkıyor!

Cankurtaran Holding, 14 şirketi için yaptığı iflas erteleme başvurusunun ardından mahkemeye bir "kurtuluş planı" sundu

Türkiye'nin en büyük holdingleri arasındayken 2000'li yıllarda krize giren Cankurtaran Holding, 14 şirketi için yaptığı iflas erteleme başvurusunun ardından mahkemeye bir "kurtuluş planı" sundu. Geçen yıl vefat eden Mehmet Emin Cankurtan'ın 56 yıl önce temellerini attığı Cankurtan Şirketler Grubu, ABD'li Warde Fonu ile birlikte sahip olduğu gayrimenkullerin üzerine okul, hastane ve alışveriş merkezi yapacak. Projenin finansmanını Werde karşılayacak. Projelerden 40-50 milyon dolarlık bir gelir bekleniyor. Grubun banka borçları 90 milyon doları buluyor. Şirketin İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Turgay Polat, "İyileştirme planına çok güveniyoruz. İflas erteleme başvurusu sonrası aldığımız tedbir kararı bir nebze nefes almamızı sağladı. Üretimimiz artıyor, yeni siparişler alıyoruz. 1-2 yıl içinde tüm borçlarımızı temizleriz" dedi.
Cankurtaran Holding'i iflas ertelemeye götüren sürecin başında, hakkında açılan iflas davaları geliyor. Alman Deustche Bank, 17 milyon dolarlık alacağı için Cankurtaran Holding hakkında iflas davası açınca, grup içinde uzun süredir tartışılan iflas erteleme başvurusu da gündeme geldi.
 
50 milyon dolar gelir bekleniyor
Turgay Polat, "Davalar başka alacaklılar için de gündeme gelebilir diye, geçen eylül ayında 14 şirketimiz için iflas erteleme başvurusunda bulunduk. Bir ay kadar sonra da tedbir kararını aldık" dedi. Polat, mahkemenin haklarında nasıl bir karar vereceğini bilmediklerini ancak mahkemeye sundukları iyileştirme planına güvendiklerini söyledi.
Projenin detayıyla ilgili bilgi veren Polat, Amerikalı yatırım fonu Warde ile 2008'de başlayan görüşmeler neticesinde ortaya bir proje çıkardıklarını ve Warde ile çerçevesi belirlenmiş bir sözleşme imzaladıklarını söyledi. Plana göre Cankurtaran ve Warde, bir dizi gayrimenkul projesi geliştirecek. Küçükçekmece, Sefaköy ve Güneşli'de bulunan arsa ve binalar üzerinde geliştirilmesi planlanan projeler için finansman desteğini Warde sağlayacak. Polat, söz konusu projelerden 40-50 milyon dolarlık bir gelir etmeyi planladıklarını söyledi. Cankurtaran Holding'in bankalara ve piyasaya olan toplam borcu ise 90 milyon dolar civarında. Polat'ın verdiği bilgiye göre grubun sahip olduğu 45 gayrimenkul ise 120-130 milyon dolar değerinde. Polat, "Şimdilerde ciromuz 45 milyon dolar. Üretimimizi bir an önce artırmayı planlıyoruz" dedi.
  
CANKURTARAN'IN KURTULUŞ REÇETESİ
* 45 değerli gayrimenkulden 3'ü üzerinde hastane, otel ve konsept alışveriş merkezi yapılacak.
* Küçükçekmece, Sefaköy ve Güneşli'deki projeler için finansman desteğini Warde sağlayacak.
* Gayrimenkuller satıldıktan sonra Warde koyduğu parasını alacak, kalan para ise bölüşülecek.
* Söz konusu projelerden 40-50 milyon dolarlık bir gelir elde edilmesi planlanıyor.
 
İSO'YA İLK KAYIT OLAN ŞİRKETTİ
Cankurtaran Şirketler Grubu'nun kurucusu Mehmet Emin Cankurtaran iş hayatına yurtdışından gelen radyoların kırılan düğmelerine kalıp yapmakla 1954'te başladı. Plastik toplar ve su tabancaları üreten, elektrikli ev aletlerinin tamirini yapan Cankurtaran, zamanla fiş-priz işine girdi. Giderek işlerini büyüten, ayakkabıdan ütü üretimine, süpürge makinesinden elektrik sayacına bir dizi alanda üretime girişen Cankurtaran, İstanbul Sanayi Odası'nın da 1 numaralı üyesi oldu.
 
İŞÇİYLE TOPLUSÖZLEŞME İMZALANDI
Çalışanlarının da şirketi zor durumdan kurtarmak için dört elle işlerine sarıldığını anlatan Turgay Polat, "Bizim işyerinde sendikamız (DİSK'e bağlı Metal İş Sendikası) bile var. Geçen mayıs ayında, zor durumda olmamıza rağmen, zamlarını dahi verdik. Üçüncü kuşak bu konuda `Babamızın sağlığında fabrikalarımızda grev davulu çalınmadı; bugün de çaldırmayalım' noktasında hareket ederek sendika ile toplusözleşme imzaladı" dedi.
Referans Gazetesi