Ekonomi

Cari açık büyüyor! Dış finansman ödemeleri için acilen 210 milyar dolar lazım!

Ekonomideki kötü gidiş, cari açığın artması, dış borç geri ödemeleri ve deprem maliyetleri nedeniyle yaklaşık 210 milyar dolarlık bir dış finansmanın Türkiye’ye giriş yapması gerekiyor.Bu rakamın 42

Merkez Bankası’nın kısa vadeli dış borç istatistiklerine göre kamu ve özel sektörü ile birlikte Türkiye’nin bir yıl içinde yapması gereken toplam dış borç geri ödemesi mart sonu itibariyle 203,3 milyar dolar olarak belirlendi.

Bu rakamın 42.7 milyar doları kamu harcamalarına ait. Merkezi yönetim, yerel yönetim ve kamu bankaları bu kaynağa ihtiyaç duyacak. Merkez Bankası’nın bu dönemde ihtiyacı olan miktar 39,3 milyar dolar olarak öngörülürken en büyük pay ise özel sektörün borç geri ödeme miktarı olan 121,3 milyar dolar oluşturdu.

Yurt dışı yerleşiklerin Merkez Bankası’ndaki mevduatları ve bankalardaki döviz tevdiat hesapları 94,4 milyar dolar olarak açıklandı. Bu miktarın yüzde 90’ı vadesini yenilediği anda gelecek bir yıl içinde yapılacak toplam geri ödeme 118 milyar doları bulacak.

Dunya.com’dan Naki Bakır’ın yazısına göre, geçen yıl mart ayı sonu itibariyle 18,3 milyar dolar olan yıllık cari açık miktarı yaklaşık 3 kat artarak mart 2023 sonu itibariyle 51,2 milyar dolara yükseldi.

Dış ticaret açığının büyüyeceği öngörülürken cari işlemler açığı en iyi tahminle bu düzeyde kalsa bile önümüzdeki bir yıl içinde net dış borç ödeme ve cari açık finansmanı için 173 milyar dolara ihtiyaç duyulacak.

DEPREMLERİN YARATTIĞI İLAVE KATKI

11 ilde yaşanan depremlerin yol açtığı ilave maliyetin 103,6 milyar doları bulacağı hesaplanıyor. Deprem hasarlarının giderilmesi amacıyla kullanılması gereken dış borç miktarı 35 milyar dolar olarak hesaplanıyor.

Tüm bu rakamlar toplandığında ortaya çıkan finansman açığı 210 milyar doları buluyor. Yani seçim sonrası görevde olacak olan yeni hükümet bu kaynağı bir yıl içerisinde bulmak zorunda.

 

DIŞ KAYNAK MALİYETLERİ ARTTI

Ülke CDS’i ise uzun süredir yüksek düzeylerde seyrediyor. Özellikle seçimin ikincu tura kalması ile daha da yükseldi. Swaplar hariç döviz rezervlerinin “eksi” düzeylerde olması, dış yükümlükleri karşılamayı zorlaştırıyor. Türkiye, uluslararası piyasalarda yüzde 10-12 düzeylerinde aşırı yüksek dolar faizi vererek borçlanmak zorunda kalıyor.