27 / 04 / 2024

Cari işlemler dengesi eylül ayında 1.9 milyar dolar fazla verdi 

Cari işlemler dengesi eylül ayında 1.9 milyar dolar fazla verdi 

Cari işlemler dengesi, eylül ayında piyasanın üstünde gerçekleşerek 1,88 milyar dolar fazlalık gösterdi.. Buna göre, net hata ve noksan kalemi eylül ayında 208 milyon dolar olarak kaydedildi. İşte haberin ayrıntıları...



Cari işlemler dengesi, eylül ayında 1,88 milyar dolar ile üç aylık aranın ardından, yeniden fazlalık verdi. Buna göre, cari işlem dengesinin ticaret açığındaki azalma ve turizm desteği ile 1,4 milyar dolar fazlalık vermesi beklentiler arasında yer alıyordu. Net hata ve noksan kalemi ise eylül ayında 208 milyon dolar, ocak-eylül dönemlerinde ise 1,41 milyar dolar olarak kaydedildi. Buna göre, hizmetler dengesi kaynaklı girişler kapsamında 6.253 milyon dolar olarak kayıtlara geçti. Bu kalem altında seyahat kaleminden kaynaklanan net rakamlar 5 milyar 33 milyon dolar olarak gerçekleşti. Birincil gelir kalemi 851 milyon dolar net çıkış, ikincil gelir dengesi kalemi ise 131 milyon dolar net giriş kaydetti.

PORTFÖY YATIRIMLARINDA NET GİRİŞ

Doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net çıkışlar ise 337 milyon dolar olarak belirtildi. Portföy yatırımları ise 1 milyar 18 milyon dolar miktarında net giriş gerçekleştirdi.. Alt kalemler itibarı ile incelendiğinde, yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi piyasasında 263 milyon dolar net satış, devlet iç borçlanma senetleri piyasasında ise 90 milyon dolar net alış yaptığı belirtildi. Yurt dışındaki tahvil ihraçları ile ilgili olarak, bankalar 1 milyar 429 milyon dolar ve diğer sektör 400 milyon dolar net borçlanma oldu.

 Cari işlemler dengesi eylül ayında 1.9 milyar dolar fazla verdi 

Diğer yatırımlarda, yurt içi bankaların ve yurt dışı muhabirlerindeki efektif ve mevduat varlıkları 3.258 milyon dolar olarak net azalma gerçekleştirdi. Yurt dışı bankaların yurt içindeki mevduatları, yabancı para cinsinden 162 milyon dolar ve Türk lirası cinsinden 252 milyon dolar net artış olmak üzere toplam 414 milyon dolar net artış belirtildi. Yurt dışından sağlanan kredilerle ilgili olarak, bankalar, diğer sektörler ve Genel hükümet sırasıyla 1 milyar 632 milyon dolar, 354 milyon dolar ve 152 milyon dolar net kullanım gerçekleştidi. Resmi rezervlerde bu ay 7 milyar 663 milyon dolar net yükseliş kaydedildi.

Cari açık OVP tahminini 8’inci ayda aştı! Rezervlerde 18,6 milyar dolar erime yaşandı!

Cari işlemler ağustosta 619 milyon dolar açık verdi

Cari açık çığ gibi büyüyor! Yıllık olarak beklenen açığa 7 ayda ulaşıldı!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön