Carlo Ratti Şubat ayında Yeşil Binalar Zirvesi için İstanbul’da!
Dünyayı değiştirecek 50 isimden biri olan ve MIT’de kurduğu ‘SENSEable City’ Laboratuvarında geleceğin akıllı şehirleriyle ilgili devrim yaratacak çalışmalara imza atan Carlo Ratti Şubat ayında Yeşil Binalar Zirvesi için İstanbul’da...
Kendi enerjisini üreten dünyanın en büyük tropikal bahçesi Singapur Gardens Bay’in çevre mühendisi Professör Patrick Bellew ; transparan spiral formuyla Shanghay’ın şehir siluetinin en ikonik ve çarpıcı binalarından çevre dostu Shanghai Tower’ın tasarım direktörü Duncan Swinhoe; sıfır karbon konutlar üzerindeki çalışmalarıyla tanınan ZEDFactory’nin kurucusu Bill Dunster, 1.8 milyon litre yağmur suyunu toplayıp filtreleyerek yıl boyunca her gün 1000 Afrikalı için temiz içme suyu sağlayabilecek futbol sahası Pitch Africa projesinin yaratıcısı Professör David Turnbull ve daha pek çok ünlü isim 20-21 Şubat’ta 3. Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi’nde!
Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği (ÇEDBİK) tarafından yapı sektörünün yeşil dönüşümüne rehberlik etmek amacıyla bu yıl üçüncü kez düzenlenecek olan "Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi", 20-21 Şubat 2014 tarihlerinde Swissotel The Bosphorus’ta gerçekleşecek. Geçtiğimiz yıllarda uluslararası ve Türk pek çok değerli konuşmacıyı ve yaklaşık 1200 katılımcıyı ağırlayan Zirve’nin bu yılki heyecan verici konuşmacılardan biri de İtalyan mimar, mühendis, eğitimci ve aktivist Carlo Ratti .
MIT’de (Massachusetts Teknoloji Enstitüsünde) öğretim görevlisi olarak çalışan Carlo Ratti , enstitü içinde 2003 yılında kurduğu SENSEable City Laboratuvarı’nın ( Akıllı Şehir Laboratuarı) yöneticisi. Canlılar gibi şehirlerin de hissedebildiğini ve karşılık verdiğini savunan Ratti, dünyada benzeri olmayan laboratuarında yeni teknolojilerin şehir hayatını, tasarımını ve şehircilik anlayışını nasıl etkilendiği hakkında araştırmalar yapıyor, sensörlerin ve elektroniğin çevre ve mimariyle ilişkisini inceliyor. Ratti aynı zamanda Kentsel Hareketliliğin Geleceğiyle ilgili Singapur’da bir araştırma merkezi de açtı. Amerikan Wired dergisi tarafından dünyayı değiştirecek 50 isimden biri seçilen Ratti yeni sensör ve elektronik araçlarla “kent” kavramına yeni bakış açısını zirve katılımcılarıyla paylaşacak.
İçinde bulunduğumuz dijital çağda Carlo Ratti, ‘dijital toplumla’ beraber mimarlık ve kentin de derin bir değişim içinde olduğunu savunuyor. “İletişim teknolojileri” olarak değerlendirilebilecek her türlü bilgi ve veri trafiğini çalışmalarına yansıtan Ratti, dijital çevreyi derinlemesine inceleyerek kent ve mimarlık alanında devrimsel projelere imza atan bir isim. MIT (Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde) öğretim görevlisi olarak çalışan Carlo Ratti aynı zamanda enstitütü içinde 2003 yılında kurduğu SENSEable City Laboratuvarı’nın da yöneticisi.
Kurduğu laboratuarda birçok çalışma ve araştırma yürüten Carlo Ratti’nin en ilginç projelerinden biri 2007 yılında Zaragoza Expo’su için geliştirdiği Dijital Su Pavilyonu (Digital Water Pavillion – DWP). Dijital Su Pavilyonu projesini geleneksel bir yapıdansa bir makine olarak algılanması gerektiğini söyleyen Ratti, yaşayan ve çevresini algılayan interaktif bir yapı tasarladı. Algılayan ve cevap veren bir mimari yapı olarak düşünülen DWP, kelimenin tam anlamıyla akışkan bir yapı nasıl olabilir sorusundan yola çıkılarak tasarlandı. “Su”yu mimari bir eleman olarak kullanmayı hedefleyen DWP, basit dikdörtgen formu ve sudan oluşan duvarları ile interaktif bir yapı. Duvarlar dijital olarak sensörler aracılığıyla kontrol edilen su damlalıklarından oluşarak çeşitli desen, yazı ve insanların geçebilecekleri boşluklar oluşmasını sağlıyor. Yapıda kullanılan elemanlar iki kutu ve dikey düzlemde hareket edebilen çatısı. Böylece istendiğinde çatı yere indirilip bir su havuzuna da dönüştürülebiliyor. Carlo Ratti’nin SENSEable City ile yürüttüğü bir diğer proje ise çöpe atılan eşyaların takibini gerçekleştirerek ne kadar enerji harcadıklarına dikkat çeken “Trash I Track” .
3. Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi hakkında:
Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği (ÇEDBİK) tarafından yapı sektörünün yeşil dönüşümüne liderlik etmek amacıyla bu yıl üçüncü kez düzenlenecek olan "Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi", 20-21 Şubat 2014 tarihlerinde Swissotel’de gerçekleşecek. Geçtiğimiz yıllarda uluslararası ve Türk pek çok değerli konuşmacıyı ve yaklaşık 1200 katılımcıyı ağırlayan zirveye bu yıl da birbirinden önemli konuşmacılar katılıyor.
Dünyayı değiştirecek 50 isim arasına giren, MIT’de kurduğu ‘SENSEable’ City Laboratuarında ‘Akıllı Şehirler’ üzerinde araştırmalar yapan dünyaca ünlü mimar, mühendis ve aktivist Carlo Ratti; kendi enerjisini üreten dünyanın en büyük tropikal bahçesi Singapur Gardens Bay’in çevre mühendisi Professör Patrick Bellew ; sıfır karbon konutlar üzerindeki çalışmalarıyla tanınan, İngiltere’nin ‘en yeşil’ mimarı seçilen ZEDFactory’nin Kurucusu Bill Dunster , transparan spiral formuyla Shanghay’ın şehir siluetinin en ikonik ve çarpıcı binalarından çevre dostu Shanghai Tower’ın tasarım direktörü Duncan Swinhoe; 1.8 milyon litre yağmur suyunu toplayıp filtreleyerek yıl boyunca her gün 1000 Afrikalı için temiz içme suyu sağlayabilecek futbol sahası Pitch Africa projesinin yaratıcısı Professör David Turnbull ve daha pek çok önemli isim 3. Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi için 20-21 Şubat 2014’te İstanbul’da olacak!
Sürdürülebilir/Yeşil binalar ve kentler konusunda Türkiye’deki lider Sivil Toplum Kuruluşu ÇEDBİK’in düzenlendiği Yeşil Binalar Zirvesi Türkiye’de ve dünyada sürdürülebilir/yeşil bina sektörünün önde gelen paydaşlarını, gayrimenkul ve inşaat şirketlerinin üst düzey yöneticilerini ve konusundaki en uzman kişileri konferans, panel ve seminerlerde bir araya getirecek, yapı sektöründe bilgi paylaşımı için nitelikli bir tartışma ortamı oluşturacak.
Zirvede yenilenebilir enerji teknolojileri,sürdürülebilirlik,yeşil finansman, yerel yönetimler, STK ve meslek odaları, yeşil bina değerlendirme sistemleri, malzeme-inovasyon, yapıda kurallar, teşvikler, yönetmelikler, sürdürülebilir kentler ve toplumlar gibi konulara değinilecek; Türkiye’den ve dünyadan güncel sürdürülebilir projeler paylaşılacak.
Dünya Yeşil Binalar Konseyleri Avrupa Bölgesel Ağı’nın (ERN) senelik toplantısı da 3. Uluslar arası Yeşil Binalar Zirvesi kapsamında ilk kez Türkiye’de gerçekleşecek. 40’tan fazla oturumun yer alacağı Zirve’de gerçekleşecek diğer önemli etkinlikler ise, Ulusal Yeşil Bina Sertifikası’nın ve Yeşil Okullar projesinin lansmanı.