Çarpık yapılaşmayı bu hale getiren belediyeler mi?
İNTES Başkanı Şükrü Koçoğlu, "Çarpık yapılaşmayı bu hale getiren belediyeler" dedi
Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesince düzenlenen "Uluslararası Sürdürülebilir Yapılar Sempozyumu" başladı.
Ramada Plaza Otel'deki sempozyumun açılışında konuşan Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mücahit Demirtaş, insanoğlunun geleceğini tehdit eden en önemli sorunun, yenilenemez doğal kaynakların aşırı tüketimi ve küresel ekolojik krizlerin daha sık yaşanması olduğunu söyledi.
Doğal kaynakların korunarak kullanılması konusunda yeni bir düşünce biçimi gereksiniminin ortaya çıktığına işaret eden Demirtaş, "Dünyada varlığımızı sürdürmenin tek yolunun, küresel ekonomi ve teknolojiye, ekolojik merkezli bir bakış açısıyla yaklaşmamız olduğu açıktır" dedi.
Avrupa Birliği müzakerelerinde çevre faslının açılmasına da değinen Demirtaş, şöyle konuştu: "Hayati öneme sahip çevre konusu aynı zamanda AB uyum sürecinde de ülkemizin uyumunda zorluk çekeceği başlıklardan biri olmaktadır. Endüstri, ulaşım, ormancılık gibi pek çok alanda yeni düzenlemeler getirecek olan bu fasıl için ülkemiz inşaat sektörünün hazırlanması, yetkili otoritelerin, bu fasıl altındaki mevzuatlara uyumun sağlanmasında sektör çıkarları ve çevresel öncelikler arasındaki dengeyi iyi kurması gerekmektedir."
Bir yapının sürdürülebilir olmasının büyük ölçüde projelendirme aşamasına bağlı olduğunu belirten Demirtaş, "Proje tasarlanırken yeşil, sürdürülebilir, çevresel ve ekolojik kavramların göz önüne alınması önemlidir. Zira bu aşamada alınan kararlar yapı ömrü boyunca yapı ve çevresi açısından etken olacaktır" dedi.
-"ÇARPIK YAPILAŞMAYI BU HALE GETİREN BELEDİYELERDİR"-
Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Başkanı Şükrü Koçoğlu da dünya nüfusunun giderek arttığına dikkati çekerek, yenileri bulunsa da kaynakların bu artışa karşı direnmekte zorlandığını belirtti.
Gerek teknolojik, gerek sosyal bütün gelişmelerin bu doğrultuda sürdürülmesi gerektiğini anlatan Koçoğlu, "Ödünç aldığımız dünyayı gelecek nesillere daha iyi bırakmak zorundayız" dedi.
Sürdürülebilir yapılar konusunda en önemli unsurun belediyeler olduğunu ifade eden Koçoğlu, şunları söyledi: "Her belediye tabii ki aynı kategoride değil, ama çarpık yapılaşmayı bu hale getiren belediyelerdir. Oraya o izni veren ve hiçbir denetime tabi tutmayan bir anlayışla olacağı budur. İmar planlarını yine belediyeler yapsın, ama bunun en son onayını mutlak ve mutlak Bayındırlık ve İskan Bakanlığı yapsın. Böylece tek elde daha makro bir düzenleme gerçekleştirilmiş olur."
Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemil Çetinkaya da 21. yüzyılın en önemli sorunlarından birinin çevre kirliliği olduğunu, bu durumun aynı zamanda çevre bilincinin gelişmesine de katkı sağladığını belirtti.
Yapı sektörünün çevre kirliliğine neden olan sektörlerden olduğunu anlatan Çetinkaya, tüm kesimlerin bu konuda sorumluluk alması gerektiğini ifade etti.
Çetinkaya, Gazi Üniversitesinin çevre dostu yapı malzemeleri konusunda düzenlediği etkinliklerle bu konuya öncülük etmesinden duyduğu mutluluğu dile getirdi.
Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Yapı Eğitimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Metin Arslan, yapı üretiminin, sürdürülebilirliği, doğal çevreyi korumakta temel ilke olarak görmek durumunda olduğunu söyledi.
Yapıların da çevrenin bir bileşeni olduğunu anlatan Arslan, "Çevre bilinciyle üretilmiş sürdürülebilir yapılardan, ekosistem dengelerini bozmadan canlı ve cansız varlıkların bir arada var olmasını ve kaynakların ekonomik kullanılmasını sağlamak gibi özellikler beklenmektedir" dedi.
Konuşmaların ardından "Sürdürülebilir Yapılar ve Çevre", "Enerji ve Çevre", "Sürdürülebilir Planlama ve Çevre Kirliliği" konularında uzmanların katıldığı panellere geçildi.
Uluslararası uzmanların da sunumlar yapacağı sempozyum yarın sona erecek.
AA