Sektörel

Carrier teknolojisi, Michelangelo’nun fresklerine hayat veriyor!

Carrier, Vatikan Müzeleri’nin Roma’da düzenlediği “20 Yıl Sonra Sistine Şapeli: Yeni Bir Soluk, Yeni Bir Işık” etkinliğinde, yeni havalandırma sisteminin tasarımını, kültürel mirası koruma alanında uzman kitlelere tanıttı.

Günümüzün teknolojisini insanların hizmetine sunan Carrier, kimse tarafından görülemeyecek ve duyulamayacak şekilde monte ettiği gizli havalandırma sistemiyle şapeldeki tahribatı minimuma indirerek freskleri koruyor. Ziyaretçilerin rahat gezmesine de olanak sağlayan havalandırma sistemini 1990 yılında kuran Carrier, bu kez yenilenmesi için Vatikan’la işbirliği yapıyor.

 

Carrier, Vatikan Müzeleri’nin Roma’da düzenlediği “20 Yıl Sonra Sistine Şapeli: Yeni Bir Soluk, Yeni Bir Işık” etkinliğinde, yeni havalandırma sisteminin tasarımını, kültürel mirası koruma alanında uzman kitlelere tanıttı. Yeni sistemde, her biri 580 kw kapasiteli ve Greenspeed® teknojisine sahip 2 adet Carrier AquaForce® 30 XWV su soğutmalı klima kullanılıyor. Son teknoloji video uygulamalarıyla desteklenen akıllı kontrol sistemleri, ziyaretçilerin yoğunluğunu önceden tahmin ederek performasını otomatik olarak ayarlıyor, Sistine Şapeli’ndeki tabloları korumak için, en ideal iklim koşullarını oluşturuyor.

 

Carrier’ın havalandırma sistemi; ısıl gerilimi azaltan, fresklere toz yapışmasını engelleyen, duvar ile tavan arasındaki sıcaklık farkını minimize eden ürünlerden oluşuyor. Carrier’ın paket tipi ısıtma ve soğutma ürünleri; bilgisayar kontrollü elektronik sensörler ve kontrol sistemleriyle birleştiriliyor. Şapelde; santrala giren havadaki toz ve partikülleri tutan ön filtreleme ve gaz kirleticilerin arındırılmasını sağlayan kimyasal filtrelemenin yanı sıra, bakteri, polen gibi 0,1 mikrondan daha küçük partikülleri temizleyen bir filtreleme sistemi de yer alıyor.

 

Yeni sistemin sorunsuz çalışması için Vatikan ve Carrier İtalya SpA arasında 5 yıllık bakım sözleşmesi imzalandı. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Vatikan Müzeleri Müdürü Antonio Paolucci, “Amacımız restore etmek değil, korumak. Bu yüzden Carrier’ı seçtik. Çünkü Sistine Şapeli gibi bir başyapıtın, kıyaslanabilir bir teknoloji başyapıtına ihtiyacı var.” dedi. Carrier AdvanTE3C Avrupa Müdürü Michel Grabon ise “Projenin başından sonuna kadar tüm aşamalarında kullanılan yüksek teknoloji, tarihin en önemli başyapıtlarından birini kusursuz biçimde koruyor. Sistem, kendini yenileyebilen yapısıyla Vatikan’ın artan ihtiyaçlarına cevap veriyor.” diye konuştu.