Ekonomi

Çarşı pazarda fiyatlar el yakıyor! İşte mart ayında fiyatları en çok artan ve ucuzlayan ürünler!

Hayat pahalılığı vatandaşları canından bezdirdi. Ramazan ayında bazı marketler temel gıda ürünlerinde ve ette fiyatları sabit tuttuklarını açıklasalar da her gün değişen etiketler tam tersini söylüyor. İşte, geçen ay fiyatları en fazla artan ve ucuzlayan ürünlerin listesi...Et ve süt ürünleri başta olmak üzere bakliyattan sebze ve meyveye kadar gıda ürünlerinin fiyatları el yakıyor

TÜİK verilerine göre enflasyon önceki aylara göre gerileme kaydetse de çarşı pazarda durumlar çok farklı. Et ve süt ürünleri başta olmak üzere bakliyattan sebze ve meyveye kadar gıda ürünlerinin fiyatları el yakıyor. Ramazan ayında bazı marketlerin et ürünlerinde fiyatları sabitlemesine rağmen vatandaşlar zamların hızına yine de yetişemiyor.

İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO), her ay düzenli olarak açıkladığı enflasyon rakamları da özellikle İstanbul’da yaşanan yüksek enflasyonun seyrini açıkça gözler önüne seriyor. İTO, kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla İstanbul’da mart ayında perakende fiyatları en çok artan ve azalan ürünlerin listesini açıkladı. İTO’nun açıklamasına göre, İstanbul Ücretliler Geçinme Endeksi’nde bulunan 242 ürünün 112’sinin fiyatı yükselirken, 33 ürünün fiyatı gerileme kaydetti. Endekste yer alan 97 ürünün fiyatı ise değişmedi.

EN FAZLA ZAMLANAN ÜRÜN

İTO verilerine göre, mart ayında fiyatı en fazla yükselen ürün yüzde 22,42’lik zam ile soğan oldu. Gıda harcamaları grubunda; soğanın ardından fiyatı en fazla artış gösteren ürün yüzde 18,55’lik zam ile taze fasulye olurken, taze fasulyeyi yüzde 17,99 ile dana eti ve yüzde 16,63’lük fiyat artışı ile balık izledi. Yine gıda harcamaları grubunda yer alan hazır çorbalar yüzde 15,24 oranında fiyat artışı ile dikkat çekerken, tuzun fiyatı da 14,16 oranında artış gösterdi.

İLAÇ FİYATLARI DA ZAMLANDI

Geçen ay gıda harcamalarının yanı sıra sağlık ve kişisel harcamalar grubundaki ürünlerin fiyatları da artış gösterdi. İnsan sağlığı açısından hayati öneme sahip olan ilaç fiyatları yüzde 15,96 oranında artış kaydetti. Ev eşyası harcamaları grubunda yer alan yemek odası takımı fiyatları yüzde 15,38 oranında zamlandı.

HANGİ ÜRÜNLER UCUZLADI?

Geçen ay bazı ürün gruplarının fiyatlarında ise gerileme gözlendi. Mart ayında konut kültür eğitim ve eğlence harcamaları grubunda bulunan maç giriş bileti ücretleri yüzde 24,12 oranında düşüş kaydederek fiyatı en fazla ucuzlayan ürünler arasında başı çekti.

Öte yandan gıda harcamaları grubunda yer alan salatalığın kilo fiyatı yüzde 22,92 oranında ucuzlarken, yeşil soğanın kilo fiyatı yüzde 20,95, patlıcanın ise yüzde 17,50 oranında gerileme kaydetti. Yine gıda harcamaları grubunda bulunan baklanın kilosu da yüzde 12,24 oranında geriledi. Kabağın kilo fiyatı da yüzde 9,96 oranında ucuzladı.

Ev eşyası harcamaları grubunda yer alan porselen mutfak eşyası fiyatları yüzde 17,17 oranında düşüş gösterdi. Şehirler arası otobüs bilet fiyatları ise yine geçen ay yüzde 11,96 ile gerileyerek vatandaşın bütçesini rahatlatan ürünler arasında yer aldı.