03 / 05 / 2024

Çatalağzı Termik Santralı konutları ısıtacak

Çatalağzı Termik Santralı konutları ısıtacak

Zonguldak’ın Çatalağzı beldesinde kurulu Çatalağzı Termik Santralının (ÇATES) atık buharının kentteki konutların ısıtılmasında kullanılmasına yönelik valiliğin girişimleriyle Türkiye Bilimsel ve Teknoloj



AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, geleneksel termik santralde yakılan kömürün sahip olduğu enerjinin yüzde 33’ü elektrik enerjisine dönüşürken, yüzde 8’i baca gazları ile atmosfere, yüzde 59’u da yoğuşum suyu ile çevreye atılıyor.

Normal çalışma koşullarında yakıt olarak yılda 1 milyon 600 bin ton kömür, 7 bin 200 ton fuel-oil ve 480 ton motorin kullanan ÇATES, soğutma suyu olarak denizden faylanmasının ardından ısınan suyu tekrar denize bırakıyor.  Bir ünitede 18 bin ton deniz suyunun ısınıp tekrar denize döküldüğü santralde, denize atılan ısı 200 megavatın üzerinde gerçekleşiyor. Atık ısısının,  farklı sistemler yardımıyla konut ısıtılmasında kullanılabileceği belirlenen ÇATES’te, bölge ısıtma sistemi için faydalanılması isteniyor.

Zonguldak Valisi Erdal Ata, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte ÇATES’in yanı sıra özel bir şirket tarafından yapımına devam eden termik santral bulunduğunu, bunların atık buharından ısınma amaçlı kullanılabileceğini söyledi.

ÇEVRE KİRLİLİĞİNE ÖNLEM-
Kentte genellikle ısınma amaçlı katı yakıtların kullanıldığını, bunun da hava kirliliğine yol açtığına dikkati çeken Vali Ata, şöyle konuştu:

"Bölgesel ısıtmanın en büyük dezavantajı ilk yatırım maliyetlerinin yüksek olmasıdır. Zonguldak için doğal gazın kullanılması gündemdedir. Doğal gaz iletim ve dağıtım hatlarına yapılacak yatırım, ÇATES atık ısısı ve bölgesel ısıtma için kullanılabilir. TÜBİTAK’ın hazırlayacağı projenin ardından maliyetler belli olacaktır. Buharla ısınma diğer yakıt türlerine göre yüzde 50’ye varan tasarruf sağlayacağından projenin hayata geçirilmesi için kaynak bulunması önemlidir. Projenin hayata geçmesine yönelik kaynak yaratılabilirse ekonomik ve yerli kaynaklara dayalı sistem kurulmuş olur. Kömürle konut ısıtmada hava kirliliği oluşurken bölge ısıtmada yerleşim yerlerinde solunan havanın kalitesi artmaktadır. Yakıtın tek merkezde yakılması emisyon kontrol imkanı da sağlar."  Makine Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesinin araştırmasında da ÇATES’in ısı geri kazanma potansiyeliyle 37 bin 500 konutu ısıtabileceğinin belirlendiği belirtilerek, "Bölgesel ısıtma sisteminde yıllık masraf 200 lirayken kömürde 900, doğal gazda 1125, elektrikte 1400 lira civarındadır. Bölgesel ısıtmanın en olumsuz yanını iletim ve dağıtım hatlarının maliyeti oluşturmaktadır" ifadesi yer aldı.
AA


Geri Dön