Çatalca kentsel dönüşüm 2013!
Çatalca’da dönüşüm 2009 yılında yaşanan sel felaketinde ağır hasar gören ve boşaltılan Fehatpaşa ve Kaleiçi mahallerinde başlayacak. Fakat TOKİ eliyle yürütülecek çalışmanın ne zaman başlayacağı ise tam bir muamma konusu…
Bin 43 kilometrelik yüz ölçümü ile İstanbul’un en büyük ilçeleri arasında yer alan Çatalca’nın yüzde 39’unu orman alanları, yüzde 37’sini tarım alanları ve yüzde 90’ını ise İSKİ Koruma Havzası oluşturuyor. 27 köy ve 9 mahalleden oluşan bölgede, 2014 Mart seçimleri ile birlikte köylerinin de mahalle statüsüne kavuşması bekleniyor.
Arnavutköy ve Büyükçekmece’den 3 mahalle Çatalca’ya bağlanacak
Yerel seçimler sonrası Arnavutköy ilçesine bağlı Nakkaş ve Bahşayiş mahalleleri ile Büyükçekmece’ye bağlı Muratbey Mahallesi’nin de Çatalca’ya bağlanması planlanıyor.
Cumhuriyetle yaşıt
İstanbul’un en eski yerleşim birimlerinden biri olan Çatalca’nın cumhuriyetin kuruluşu ile yaşıt olduğu biliniyor. 1923 yılında kurulan bölge, 1924 ve 1926 yılları arasında ilçe statüsüne kavuşuyor.
İmar planları ile mücadele
Batı Trakya’dan, balkanlardan ve mübadele zamanında gelen göçmenlerle birlikte 1970’li yıllarda Anadolu’nun çeşitli illerinden göçen Roman vatandaşların ağırlıkta olduğu bölge, bugün İSKİ’den kaynaklanan imar yasakları ve imar planları ile mücadele ediyor.
Şehir ve köy merkezlerinin dışındaki bölgelerin imar izni yok
2009 yılında 100 bin ölçekli çevre düzeni planında “Günübirlik Turizm ve Mutlak Tarım Alanı” rolü biçilen Çatalca’nın her alanında yapı yasakları bulunuyor. Bölgede şehir merkezi ve köy merkezlerinin dışındaki yerlere imar verilmiyor.
İmar verilen yerlerde kentsel dönüşüm başladı
Şehir ve köy merkezlerinin imara açılması ile birlikte kentsel dönüşüm çalışmalarının da başladığı Çatalca’da bölge sakinleri eski ve tek katlı evlerini yıkarak deprem yönetmeliğine uygun binalar yapmaya başlıyor.
Romanlara sel darbesi
Ağırlıklı olarak Roman vatandaşların yaşadığı Ferhatpaşa ve Kaleiçi mahallelerinde çarpık bir yapılaşma söz konusu. Yıllar önce bölgeye gelip yerleşen vatandaşların hiçbir mühendislik hizmeti almadan kendi imkanları ile yaptığı gecekondulardan oluşan her 2 mahalle 2009 Eylül’de yaşanan büyük sel felaketi ile gündeme gelmişti. 2009 tarihinden itibaren “Gecekondu önleme bölgesi” olarak ilan edilen Ferhatpaşa ve Kaleiçi mahallelerinde bu vasfından dolayı hiçbir düzenleme yapılamıyordu.
Ferhatpaşa ve Kaleiçi TOKİ eliyle yenilenecek
16 Ağustos 2010 tarihinde kentsel yenileme alanı ilan edilen mahallelerde dönüşüm çerçevesinde toplam 511 konut yenilenecek. Dönüşümün belediye ve TOKİ işbirliği ile yapılacağı Ferhatpaşa ve Kaleiçi mahallerinde yeni yapılacak 792 konut zemin +2 kattan oluşacak. İmar planı çalışmalarının hala devam ettiği bölgede 2 bin 40 kişi yaşıyordu.
Roman kültürü yaşatılacak
Roman vatandaşların ağırlıkta olduğu Ferhatpaşa ve Kaleiçi mahallelerinde dönüşüm çalışması Roman açılımı olarak da nitelendiriliyor. Kentsel dönüşümün yerinde yapılması planlanan bölgede Roman kültürünün yaşatılması hedefleniyor.
Şengül KIRMIZITAŞ/Emlakkulisi.com