Genel

Çatalca'ya yapılacak yeni kireçtaşı ocağı için onay verildi!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İstanbul’un kuzeyindeki ormanlık alanı talan eden taş ocaklarına bir yenisini ekleyecek projeye onay verdi. Yeni açılacak olan kireçtaşı ocağı için 190 bin metrekarelik arazinin bitki örtüsü yok edilecek..

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, çevreye ihanet sayılabilecek bir kararla, İstanbul’un kuzeyindeki ormanlık alanı talan eden taş ocaklarına bir yenisini ekleyecek projeye onay verdi. Yeni açılacak olan kireçtaşı ocağı için 190 bin metrekarelik arazinin bitki örtüsü yok edilecek


İstanbul’un akciğerleri sayılan, kentin kuzey kesimindeki yeşil alana bir ocak darbesi daha geliyor. Üçüncü köprünün devamını oluşturan otobanın, yeni yapılacak havalimanın, maden ocaklarının ve villa sitelerinin her geçen gün tahrip ettiği yeşil alana saldırılar dur durak bilmiyor. Çatalca’nın kuzeyinde bulunan Akalan Köyü yakınında yeni bir kireçtaşı ocağı ve kırma eleme tesisi kurulacak.


'ÇED SÜRECİ BAŞLADI'

Bacınoğlu İnş.San. Ve Tic. Ltd. Şirketi tarafından hazırlanan proje, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından uygun bulundu. Askıya çıkan projeyle ilgili olarak İstanbul Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nden yapılan duyuruda şöyle denildi: “Projeye ilişkin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci başlamıştır. ÇED süreci tamamlanana kadar süreç ile ilgili her türlü bilgiler ve projeye ilişkin görüş, soru ve öneriler İstanbul Valiliği'ne (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na gönderilebilir.”


Yeni açılacak olan taş ocağının proje dosyasındaki bilgilere göre, söz konusu şirketin 97,26 hektarlık ruhsat alanı içerisinde toplam 19 hektar (190.000 metrekare) büyüklüğündeki arazi tarumar edilecek. Arazinin yüzeyindeki bitki örtüsü canlı yaşamıyla birlikte sıyrılıp kaldırılacak. Altındaki kireç taşı dinamitlerle patlatılarak çıkartılacak. Arazi içerisinde kurulacak olan tesiste kırılıp elenecek olan kireç taşı piyasaya sevk edilecek.


350 BİN TON MALZEME ÜRETİLECEK

Akalan Köyü’nün 520 metre kuzeyinde açılacak olan ocak, orman alanı içinde kalıyor. Orman alanıyla ilgili olarak ise proje dosyasında şu bilgi yer alıyor: “Proje alanı, orman alanı içerisinde kalmakta olup bu kapsamda, söz konusu alanda herhangi bir çalışma yapılmadan önce ilgili orman izinleri alınacak ve onaylı orman izinlerinin bir nüshası İstanbul Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne verilecektir.” Proje bedeli 730.000 TL olan ocaktan, yılda 350.000 ton malzeme üretilmesi planlanmış durumda.


Mehmet Demirkaya/Yurt Gazetesi