Köşe yazıları

Çatı katında oturanlar dikkat!

Posta yazarı Tamer Heper 'Bizim binada çatı arası daire sahibi, terasın da kendisine ait olduğu iddiasında. Dairesinin teras önünde olması, bu yerin çatı dairesine ait olduğu şeklinde kabulünü gerektirir mi?' sorusunu yanıtladı.

Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 'Bizim binada çatı arası daire sahibi, terasın da kendisine ait olduğu iddiasında. Dairesinin teras önünde olması, bu yerin çatı dairesine ait olduğu şeklinde kabulünü gerektirir mi?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Bizim binada çatı arası daire sahibi, terasın da kendisine ait olduğu iddiasında. Dairesinin teras önünde olması, bu yerin çatı dairesine ait olduğu şeklinde kabulünü gerektirir mi? l L.Y.

***

Binalarda biliyorsunuz bağımsız bölümler var, bir de ortak alanlar var. İşte teras bu ortak alanlardandır. Ancak bazı ortak alanlar bazı bağımsız bölümlere tahsis edilebilir. Ancak bu tahsis kendiliğinden olmaz, tahsisin yönetim planı ile yapılması lazım. Tabii ki bir ortak alanın bir veya birkaç daireye tahsisi için de mantıklı bir neden olmalıdır.

Okuyucumun anlattığı teras, çatı dairesinin önünde olmakla kendiliğinden tahsis ortamı doğmamıştır. Bu yer ortak alan ise herkes bu yerden yararlanır ama önüne gelen çatı dairenin önüne gelip keyif yaparsa bu dairede huzur kalmaz. Bu nedenle de yönetim planına hüküm koyularak bu gibi yerler çatı daireye tahsis edilir.

***

Okuyucum binalarına ait yönetim planını bulup bakacak. Bu yer çatı daireye tahsis edilmiş mi edilmemiş mi? Şayet tahsis edilmişse bu yer yine de ortak yerdir ama tahsisli ortak yerdir. Yani önüne gelen ‘benim de payım var’ diye terasa çıkıp keyif yapamaz.

Ama ortak yerdir ve bir gün bir bakım veya onarım gerektiğinde masrafına katılır. Yeter ki onarım ihtiyacı çatı katı daire sahibinin kötü kullanımı sonucu ortaya çıkmış olmasın. Dikkat edilirse bu anlattığım tahsisli alanlar olup bir de eklenti kavramı vardır ki onları da bir başka gün anlatırım. Zira eklenti farklıdır.