29 / 04 / 2024

Çatı onarımı ortak gider midir?

Çatı onarımı ortak gider midir?

Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun '2 katlı evimiz var. Alt katta amcam oturuyor. Çatının onarılması gerekiyor. Onarımı için alt katta oturan amcam para vermeyeceğini söylüyor. Nasıl yol izlemeliyim?' sorusunu yanıtladı.



Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun '2 katlı evimiz var. Alt katta amcam oturuyor. Çatının onarılması gerekiyor. Onarımı için alt katta oturan amcam para vermeyeceğini söylüyor. Nasıl yol izlemeliyim?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Köyde 2 katlı evimiz var. Her katın girişi ayrı. Alt katta amcam üst katta ben oturuyoruz. Çatının onarım görmesi gerekiyor. Kiremitler kırılmış ve evin çatısı su akıtıyor, eve zarar veriyor. Onarımı için alt katta oturan amcam para vermeyeceğini benim sorumluluğumda olduğunu söylüyor. Nasıl yol izlemeliyim? ● K.Ş.

Çatı onarımı ortak gider midir?

Binalarda iki türlü mülkiyet görülür. Birincisi Kat Mülkiyeti Kanunu’na tabi binalar, ikincisi ortak mülkiyete tabi binalar. Köylerde okuyucumun bahsettiği türde binalar ortak mülkiyete tabidir. Bu tür ortaklık her türlü malda olabilir, bu da gayrimenkul ortaklığıdır. Ortak mallarda her türlü gider ortaklar arasında paylaştırılır.

Tüm masrafa ortaklar katılmak mecburiyetindedir. Ancak bir istisna olarak, şayet masrafı gerektiren hasara ortaklardan birinin kötü kullanımı veya kastı sebep olmuşsa diğerinin buna katılmasını isteyemez. Ancak mutad kullanım nedeni ile eskime, yıpranma söz konusu ise bunun giderilmesi için ortaklar birlikte hareket eder. İşte okuyucumun durumu bu.

★ ★ ★ ★ ★

Ortak oldukları binanın çatısı eskimiş. Elbette kullanılmakta olan her eşyada bir yıpranma söz konusu olur. Hatta hiç kullanılmasa bile eşyada onarım ihtiyacı doğabilir.

Dolayısıyla bunun giderilmesi şarttır. Okuyucumun binasında kapılar ayrı bile olsa çatısı bir evin tümünün malıdır ve bakım onarım gerekiyorsa buna tüm ortaklar katılacaktır. Okuyucumun olayında ortak iki kişi olduğuna göre onarıma amca da katılacaktır.

Anlatılana göre amca onarım için peşin para ayırmıyor. Olabilir, bu halde onarımı okuyucum yaptıracak, onarım bedelinin yarısını, (veya ortaklık payı oranında amcaya düşen kısmını) amcadan talep edecek. Elbette bu arada masrafı da belgelemek zorunda kalacak.

Akrabalar arasında olmasını istemediğimiz halde belki de bir icra takibine konu yapacak. Okuyucumun olayının halli bu şekilde. Zira ortaklar ortak mala ait giderlere hisseleri oranında katılmak zorundadır. Kat mülkiyetine tabi binalarda ise katılım oranları arsa payı oranındadır.


Geri Dön