Çatı onarımında komşu rızası şart!
Yargıtay emsal bir karara imza attı. Büyükşehirlerdeki apartmanlarda tadilat yapılmadan önce bu kararın okunması gerekiyor. Çünkü Yargıtay, "Apartman çatısı için tüm komşular anlaşmalı" dedi...
Büyüşehirlerde müstakil evi olan insan sayısı oldukça az. Nüfus, ağırlıklı olarak çok daireli evlerde toplanıyor. Hal böyle olunca da hane halklarının, apartmanda bir arada yaşamanın gereği olarak bazı konularda ortak hareket etmesi gerekiyor. Aykırı davranışların olması durumunda ise yasalar devreye giriyor. Posta'da yer alan habere göre; Böyle bir konuya örnek Bursa’da yaşandı. Yargıtay’a emsal karar aldıran olay şöyle gelişti:
MAHKEMEYE TAŞINDI
Çatı katında ikamet eden bina yöneticisi, çatının yenilenmesi için bir şirketle anlaştı. Şirket, belirlenen süreç içerisinde çatıyı yeniledi. Kat maliklerinin çatı için üzerlerine düşen ücreti ödememesiyle şok yaşayan yönetici, çatı yapım bedelini ödemeyenler hakkında icra takibi başlattı. Davalı bina sakinleri, icra kararına itiraz etti. İkinci kez mahkemenin yolunu tutan bina yöneticisi, icra takibine yapılan itirazın kaldırılmasını talep etti. Mahkeme, davanın reddine hükmetti.
KAT MALİKİ İSTEMEMELİ
Davacı yönetici kararı temyiz etti. Devreye giren Yargıtay 20’nci Hukuk Dairesi, önceki mahkeme kararını onadı. Yargıtay, binanın çatısının yenilenmesi için tüm kat maliklerinin onayının olması gerektiğine hükmetti. Kararda şu ifadeler söylendi; "Dava konusu taşınmazın mimari projesine göre ana taşınmazda çatının olmadığı belirlenmiştir. Somut olayda ise davacının kendi dairesini kapatacak şekilde yaptırdığı tespit edilmiştir. Çatı yapımı proje değişikliği gerektirir ve kat maliklerinin oybirliği ile alacağı kararla yapılabilir"
Çatı onarım sözleşmesi nasıl yapılır?