Emlak Terimleri

Çatı tamiri ortak gider midir?

Ortak alan olan çatı katı, bir malik tarafından da kullanılabiliyor. Bu gibi durumlarda çatıda yapılacak bir tadilat ve tamirat işlerinin masrafları kime ait olur? Çatı tamiri ortak gider midir?

Çatı tamiri ortak gider midir?

Apartman çatıları, Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince anayapının ortak alanları arasında yer alıyor. Ancak çatı katı, bir malik tarafından da kullanılabiliyor.


Bu gibi durumlarda çatıda yapılacak bir tadilat ve tamirat işlerinin masrafları kime ait olduğu merak edilen hususlar arasında yer alıyor.


Ortak yer niteliğindeki çatıdan, tüm kat malikleri sorumlu oluyor. Örneğin ortak alan olan çatıdan sızan suyun verdiği zararlardan kat malikleri arsa payı oranında sorumlu oluyor. 


Çatı katı yargıtay kararları..

Yargıtay 18. Hukuk Dairesi

Tarih : 17/02/2005      Esas No : 2005 / 661      Karar No : 2005 / 922


Özü : ANA YAPIDAKİ ORTAK TERASIN ONARIMINA TÜM KAT MALİKLERİNİN KATILIMI ZORUNLU OLUP, DAVACININ BİR KISIM KAT MALİKİ LEHİNE FERAGATİ HALİNDE ONARIM GERÇEKLEŞ MEYECEĞİNDEN TÜM KAT MALİKLERİNİN ONARIMA KATILMASI GEREKİR.


Yargıtay 18. Hukuk Dairesi

Tarih :01/06/1995 Esas No : 1995 / 5755    Karar No : 1995 / 6582


Özü :

TERAS DAVALI TERAS KATI MALİKİ TARAFINDAN KULLANILMAKTA OLSA BİLE ORTAK YERLERDENDİR. DAVALININ TERAS KAPLAMASININ HASARA UĞRAMASI KONUSUNDA HERHANGİ BİR EYLEMİ OLDUĞU TESPİT EDİLMEDİKCE ORTAK OLAN BU YERDE VUKU BULAN HASAR VEYA DİĞER BAĞIMSIZ BÖLÜMLERDE SEBEP OLUNAN HASAR TÜM KAT MALİKLERİNİN SORUMLULUĞU ALTINDADIR.


Yargıtay 18. Hukuk Dairesi

Tarih : 23/03/1995     Esas No : 1995 / 2636        Karar No : 1995 / 3574


Özü :

MİMARİ PROJE İNCELENMEK SURETİ İLE DÜZENLENEN BİLİRKİŞİ RAPORUNA GÖRE ANAGAYRİMENKULDE TERASA AYRI BİR ÇIKIŞ MEVCUT OLMAYIP TERASA ÇIKIŞ GEREKTİĞİNDE DAVALININ BAĞIMSIZ BÖLÜMÜNDEN GEÇME ZORUNLULUĞU VARDIR. BÖYLE BİR DURUMDA DİĞER KAT MALİKLERİNİN TERASA ANCAK HERHANGİ BİR TAMİRAT YAPMAK YADA ORTAK AMACA YÖNELİK BİR TESİSİ KURMAK VEYA BAKIMINI İCRA ETMEK İÇİN SÖZ KONUSU OLABİLECEĞİ CİHETLE TERASA ÇIKIŞIN BU FAALİYETLERLE SINIRLI VE DAVALININ UYGUN OLARAK BELİRLEYECEĞİ ZAMANLARA MÜNHASIR OLMASI GEREKTİĞİ DİKKATE ALINMALIDIR.


Yargıtay 18. Hukuk Dairesi

Tarih : 28/02/1995     Esas No : 1995 / 1816          Karar No : 1995 / 2639


Özü :

TERASA ÇIKIŞ DAVALININ İDDİA ETTİĞİ GİBİ DAVALIYA AİT BAĞIMSIZ BÖLÜM İÇİNDEN SAĞLANIYORSA, DAVACININ TERASTAN YARARLANMASI ANCAK ORADA ARIZA OLARAK ÇIKABİLECEK HERHANGİ BİR KULLANIM SÖZ KONUSU OLDUĞUNDA MÜMKÜNDÜR.



Çatı katında oturanların hakları!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com