Sektörel

Catıc CPI'dan İskenderun'a 700 milyon dolarlık enerji santrali!

Çinli Chery ile başlayan yatırım dalgası Catıc CPI'ın İskenderun'a 700 milyon dolarlık enerji santrali projesini getirdi

Türk hükümetinin ziyaret rekoru kırdığı Çin, dev yatırımlara imza atmaya başladı. Chery'nin 500 milyon dolarlık yatırımından sonra Çin'in en büyük elektrik üreticisi Catıc CPI da İskenderun'da 700 milyon dolarlık termik santral için kontrat imzaladı. Şirket toplam 2 milyar dolarlık santral projeleri için de görüşmeler yapıyor. Bunların arasında İzmir Demir Çelik şirketi de bulunuyor. Türk-Çin İş Konseyi Başkan Yardımcısı Necati Abacıoğlu özellikle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ziyaretinden sonra Türk-Çin ilişkilerinin gelişmeye başladığını belirterek bunun somut örneklerinin de görüldüğünü söyledi.

YENİ YATIRIMLAR İÇİN GÖRÜŞME YAPILIYOR

MNA Danışmanlık şirketinin sahibi Necati Abacıoğlu “Çin'le Türkiye arasında ilişkiler yeni bir döneme girdi. Chery'nin yatırıma gelmesi diğer Çinli şirketlerin kararlarını da etkileyecek. Çinli şirketler özellikle enerji alanında yatırım yapmak istiyor. Bunun bir tanesi de kesinleşti. Danışmanlığını yaptığımız Catıc CPI şirketi İskenderun'da termik santral kurmak için anlaşmayı imzaladı. 700 milyon dolarlık yatırım için krizin hafiflemesi bekleniyor. Aynı şirket yatırım değeri 1.5-2 milyar dolarlık 4 ayrı proje için de görüşüyor” diye konuştu.

Enerji yatırımında 68 bin kalıcı istihdam

Su, rüzgar, güneş gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimi için yapılan yatırım hem istihdamı artırıyor hem de dünyaya zarar vermiyor. Yapılan araştırmalara göre enerji sektörüne yapılan yatırımlar Türkiye'de 68 bin kişiye kalıcı istihdam sağlayacak. 2 bin kilometresinin Türkiye'de yer alması öngörülen Nabucco projesinin ilk aşamada 5 bin, sonraki dönemlerinde 15 bin kişiye iş sağlayacağı tahmin edilirken, bunun yaklaşık 3.5 katı, Türkiye'de öngörülen yenilenebilir enerji projelerinde yaratılacak istihdama denk geliyor. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Enerji Sektörü Meclis Üyesi ve ALBE Grup Başkanı Alpay Ünal'ın verdiği bilgiye göre, Türkiye'de inşaatı devam eden yaklaşık 75 adet HES, 20 adet rüzgar santrali, 3-4 adet jeotermal projesi bulunuyor. Türkiye'deki yenilenebilir kaynaklı enerji projelerinde 5 bine yakın mühendis istihdam edildiği tahmin ediliyor. Türkiye'de 2 bin adet HES projesi öngörülüyor. Santral devreye girdikten sonra yaklaşık 10 bin kişi istihdam ediliyor. 2 bin projeyle, 20 bin kişilik kalıcı istihdam sağlanabilecek.

Rüzgar 10 bin kişiye iş verecek   

Bine yakın rüzgar santrali yapılması öngörülüyor. Tüm santrallerin hizmete geçmesiyle de, 10 bin kişi kalıcı iş bulacak. Jeotermalde ise kalıcı olarak 250 kişilik istihdam oluşuyor. Güneş enerjisinde ise 1.500 proje yapılıyor. Projeler devreye alındığında toplam olarak 22 bin 500 kişiye istihdam sağlanabilecek.
İbrahim Acar/Star