Genel

ÇATIDER'den hayati uyarı!

Ankara Numune Eğitim Hastanesi’nin çatısında çıkan ve büyük bir tehlikeye yol açan yangın hakkında açıklama yapan Yavuz, Türkiye’de standartlara uygun malzeme kullanılmayan çok sayıda çatıda yangın riski bulunduğunu belirtti.

Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin çatısında çıkan ve büyük bir tehlikeye yol açan yangın hakkında açıklama yapan Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı M. Nazım Yavuz, yapılan incelemeler ardından yangının sebebinin anlaşılacağını ancak Türkiye’de standartlara uygun malzeme kullanılmayan çok sayıda çatıda yangın riski bulunduğunu belirterek, “Standartlara uygun olmayan malzemeler, hatalı uygulamalar ve ihmal, her yıl çok sayıda yangına yol açıyor. Sadece Ankara’da 2015 yılında 45, 2016 yılının ilk iki ayında ise 12 çatı yangını meydana geldi. İstanbul’da geçen yıl 1185 baca yangını yaşandı. ÇATIDER olarak bu konuda doğru malzeme kullanımı ve uygulama konusunda toplumsal bilincin artması için çalışıyoruz. 2-3 Haziran 2016 tarihlerinde Mimar Sinan Üniversitesi’nde düzenleyeceğimiz 8. Çatı ve Cephe Sempozyumu’nda sektör temsilcileri ile akademisyen ve uzmanlarla birlikte ‘Çatı ve Cephe Sistemlerinde Yangın ile Rüzgâr Güvenliği’ konusunu ele alacağız” dedi.


ÇATIDER Yönetim Kurulu Başkanı M. Nazım Yavuz, Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde meydana gelen çatı yangınından büyük üzüntü duyduklarını belirterek, benzeri tehlikelerin yaşanmaması için çatılardaki malzeme ve uygulamaların hayati öneme sahip olduğunu açıkladı.


Her yıl İstanbul ve Ankara başta olmak üzere Türkiye genelinde binlerce çatı ve bacada yangın çıktığını hatırlatan Yavuz, yangınların önemli bölümünün standartlardan uzak malzeme kullanılması ve hatalı uygulamalardan kaynaklandığını söyledi. Yavuz şöyle konuştu:


“Baca ve çatılarda yapılan yanlış uygulamalar, bacaların hatalı yapılması, çatı aralarının amacına aykırı olarak kullanımı, tesisat hataları ve gerekli bakımların ihmal edilmesi üzücü kayıplara yol açıyor. Baca ve çatılar mutlaka kontrol ettirilmeli, çatı ve baca uygulamaları uzman kişiler tarafından yapılmalıdır. Sadece Ankara’da geçen yıl 45, bu yılın ilk 2 ayında ise 12 çatı yangını meydana geldi. İzmir’de 2015 yılında 3 bine yakın yangın meydana geldi. 2016 yılının ilk iki ayında ise 600’e yakın yangın çıktı. Bursa’da 2015 yılında yaklaşık 1700, 2016 yılının ilk iki ayında 160’ı aşkın yangın meydana geldi. İstanbul’da ise 2015 yılında sadece baca yangını sayısı 1185 oldu. Bu yılın ilk iki ayında ise 278 baca yangını meydana geldi. Bu yangınların can ve mal kaybına yol açmaması için gerekli adımların atılması gerekiyor.”

Geleneksel yöntemlerle yapılan çatılarda büyük risk

Yavuz, Türkiye’de çok sayıda çatının uzman olmayan kişiler tarafından geleneksel yöntemlerle yapıldığı ve onarıldığını dile getirerek, şöyle devam etti:

“Büyük kayıplara yol açabilen çatı ve baca yangınlarının sebepleri arasında, bacaların tekniğe uygun inşa edilmemesi, baca yapımında baca tuğlalarının kullanılmaması, baca temizliklerinin yapılmaması, çatı aralarının amacına aykırı kullanımı, tedbir alınmadan çatı tamiratı yapılması ve elektrik kablolarının kuralsız şekilde çatı arasına döşenmesi yer alıyor. Bu nedenle çatı tadilat, yenileme veya tamirat işlemleri için uzman bir firma tercih edilmelidir. Doğru planlama, doğru ekipman seçimi, bilgili elemanların kullanılması ve iş güvenliği tedbirlerinin eksiksiz şekilde uygulanması, ideal ve tehlikelerden uzak çatılar için şarttır. ÇATIDER olarak 13 yıldır üyelerimizi ve çatı ile ilgili tüm ilgilileri bilgilendiriyoruz. Bugün tüm ÇATIDER üyeleri, Avrupa standartlarında üretim ve uygulama konusunda örnek bir başarı ortaya koyuyor.”

Uzmanlar, çatı yangınlarını masaya yatıracak

Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği’nin (ÇATIDER) çatı ve cephe sektöründeki yeni teknoloji ve uygulamaları ele almak üzere düzenlediği Çatı ve Cephe Sempozyumu’nun 8’incisi, 2-3 Haziran 2016 tarihlerinde Mimar Sinan Üniversitesi’nde gerçekleşecek. Sektör temsilcileri ile akademisyen ve uzmanlar, ana teması “Çatı ve Cephe Sistemlerinde Yangın ile Rüzgâr Güvenliği” olacak sempozyumda, ‘Çatı ve Cephelerde Yangından Korunma’, ‘Yapı Malzemelerinin Yapı Güvenliğine Etkisi’ ve ‘Çatılarda Rüzgar Tehdidi’ başta olmak üzere yapılardaki önemli riskleri azaltan yeni uygulama ve teknolojileri ele alacak.