Çay, şeker, un derken Türkiye'de herkesin kullandığı bir ürüne büyük zam geldi! Evinizi doldurun
Türkiye'de son dönemde gıda ürünlerin yapılan zamların ardı arkası kesilmezken, hemen hemen herkesin kullandığı bir ürüne daha zam geldi. Bu ürünlerin yanı sıra vatandaşın markete gittiğinde neredeyse kullanmak zorunda olduğu bir ürün için daha zam haberi geldi
Ülkemizde son dönemde özellikle vatandaşların mutfakta çok sık kullandığı ürünlerin başında gelen çay, şeker ve un gibi ürünlere zam gelmesi büyük bir zorluk yarattı. Bu ürünlerin yanı sıra vatandaşın markete gittiğinde neredeyse kullanmak zorunda olduğu bir ürün için daha zam haberi geldi.
Market kasalarında 25 kuruştan satılan plastik poşetler için yeni fiyat talep edildi. Marketçiler market poşet fiyatlarının 75 kuruştan satılmasını talep etti.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği bakanlığı çevre kirliliğinin önlenmesi için plastik poşetin marketlerde 25 kuruştan satılmasına karar vermişti. Söz konusu karar 2019 yılından bu yana uygulanıyor.
Bu kapsamda marketlerdeki poşetlerin 50 kuruş daha fazlaya satılması talep edildi. Türkiye Perakendeciler Federasyonu zam talep etti. Poşet fiyatlarının 75 kuruştan satılması istenirken, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na sunulan talebe gerekçe olarak çevre kirliliği gösterildi.
Federasyon Başkanı Ömer Düzgün, yaptığı açıklamasında poşet fiyatlarının üretim maliyeti ve kalitesine göre poşet fiyatlarının 1 TL’ye kadar yükselebileceğini belirtti. Bakanlık verilerine göre, uygulamayla 4 yılda, plastik poşet kaynaklı 550 bin ton plastik atığın oluşumu ve 23 bin ton sera gazı salımı engellendi.
FİYATI EN ÇOK ARTAN VE AZALAN ÜRÜNLER DE AÇIKLANDI
Türkiye'de enflasyona karşı mücadele devam ederken, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından düzenli olarak açıklanan enflasyon verileri de ilgiyle takip ediliyor. TÜİK, piyasaların merakla beklediği enflasyon verilerini açıkladı.
Kasımda TÜFE'deki değişim 2022 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre %2,88, bir önceki yılın Aralık ayına göre %62,35, bir önceki yılın aynı ayına göre %84,39 ve on iki aylık ortalamalara göre %70,36 olarak gerçekleşti. Enflasyon ekimde aylık bazda yüzde 3,54 olurken yıllık yüzde 85,51 olarak açıklanmıştı. Böylece 18 ay aradan sonra ilk kez yıllık bazda düşüş kaydedildi.
Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup %35,87 ile haberleşme oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise %107,03 ile ulaştırma oldu. Ana harcama grupları itibarıyla 2022 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre en az artış gösteren ana grup %-1,42 ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık, 2022 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise %5,75 ile gıda ve alkolsüz içecekler oldu.
TÜİK verilerine göre geçen ay fiyatı en hızlı artan ürün yüzde 17,58 ile tereyağı oldu. Tereyağındaki artışı yüzde 15,71 ile taze süt, yüzde 15,05 ile peynir, yüzde 14,02 ile alkolsüz ve konsantre içeceklerdeki artış izledi. Kasımda fiyatı en çok artış gösteren diğer ürünler arasında yüzde 13,26 ile sebze (patates ve bazı yumru bitkiler hariç), yüzde 10,87 ile pirinç, yüzde 8,28 ile patates ve bazı yumru bitkiler, yüzde 8,24 ile kuru sebze yer aldı.
Geçen ay en hızlı fiyat düşüşü ise yüzde 5,56 ile çocuk giyim eşyasında gerçekleşti. Bunu yüzde 2,18 ile kara yolu ile şehirlerarası yolcu taşımacılığı, yüzde 2,14 ile kadın giyim, yüzde 1,66 ile erkek giyim, yüzde 1,47 ile veri işlem ekipmanları ve yüzde 0,97 ile elektriksiz mutfak eşyaları ve ev gereçleri takip etti. Kasımda fiyatı en çok azalış gösteren diğer ürünler yüzde 0,89 ile şeker, yüzde 0,2 ile yumurta ve yumurta ile ilgili ürünler, yüzde 0,13 ile hava yolu ile yolcu taşımacılığı olarak sıralandı.