Çay üreticilerinden deprem bölgesine konut kampanyası!
Rize'de başlatılan "Çay Sokağı" projesi kapsamında elde edilecek yardımlarla, Hatay ve Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde kalıcı deprem konutları yapılacak.Vali Kemal Çeber, Valilik himayesinde Çaykur Genel Müdürlüğünce koordine edilecek kampanyanın, şehir merkezindeki bir işletmede düzenlenen tanıtım toplantısında, Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerin ilk gününden itibaren Rize'nin elinden geleni yaptığını kaydetti
Rize'de başlatılan "Çay Sokağı" projesi kapsamında elde edilecek yardımlarla, Hatay ve Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde kalıcı deprem konutları yapılacak. Vali Kemal Çeber, Valilik himayesinde Çaykur Genel Müdürlüğünce koordine edilecek kampanyanın, şehir merkezindeki bir işletmede düzenlenen tanıtım toplantısında, Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerin ilk gününden itibaren Rize'nin elinden geleni yaptığını kaydetti.
Yardım çalışmaları kapsamında yeni bir kampanya başlattıklarını söyeyen Çeber, yaş çay sezonu başladığını "Çay Sokağı" projesi ile tüm çay müstahsillerini kalıcı konutlar yapmaya dönük bir kampanyaya dahil ettiklerini belirtti.
Çeber, Rize, Trabzon, Artvin, Giresun ve küçük bir kısımla Ordu olmak üzere yaklaşık 200 bin üreticiyi kapsayacak proje ile üreticilerin topladıkları çayların belli bir miktarını bağışlamasıyla, kalıcı konut yapmak üzere kampanyayı başlattıklarını duyurdu.
Çeber, proje kapsamında yardımların nasıl yapılacağına ilişkin de bilgiler verdi. İşte detaylar...
Kampanya kapsamında müstahsillerin çay alım noktalarına geldiklerinde, oradaki eksperlerin ve diğer görevlilerin onlara yapacakları sunum üzerinden 'Şu kadar miktar çayımın karşılığı olan meblağı kalıcı konut yapım kampanyasına bağışlamak istiyorum.' diyerek yardımlarını yapacaklarını belirten Çeber, "Bunun dışında çay üreticisi olamayan vatandaşlarımızı dahil edebileceğimiz özel hesaplar da açacağız. Rize dışında yaşayan tüm hemşehrilerimizi de kampanyaya dahil edecek şekilde yardım hesaplarımız olacak" diye ifade etti.
Kalıcı deprem konutlarını Hatay ve Nurdağı'nda yapmayı hedeflediklerini dile getiren Çeber, "Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız ve TOKİ ile protokol imzalayacakarını açıkladı.
Çeber, Protokolün sonucunda evlere ve sokağa verecek ismin, orada kullanacakları yöresel imgeler, kendilerini temsil eden şekillerin nasıl olacağını belirleyecekleri bir Çay Sokağı' olacağını söyledi.
Konutların Rize mimarisine uygun olacağını belirten Çeber, "Örneğin binalarımızın isimleri, ilçelerimizin isimleri olacak. Renklerimiz apartmanlarda temsil edilecek. O apartmanları gören herkes, karşısında Rize'yi ve çay diyarını görecek. Çay sokağımız tamamen kalıcı konutlardan oluşacak." dedi.
Çeber, kendisinin yaş çay müstahsili olmadığını bilgisini vererek, projeye 1 ton yaş çay karşılığında nakdi yardımda bulunacağını söyledi.
Rize Ziraat Odası Başkanı Bünyamin Arslan 20 ton, Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan Belediye Başkanı Rahmi Metin, ile Rize Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şaban Aziz Karamehmetoğlu ise 1'er ton yaş çayla kampanyaya katkı sağlayacaklarını bildirdi.
Ankara-Sivas Hızlı Tren Hattı 20 günde 70 bin yolcu taşıdı!