Çaycuma’nın imar sorunları çözülecek!
Çaycuma Belediye Meclisi’nin Şubat ayı Toplantısı düzenlendi. Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı toplantıda yaptığı konuşmada; “ Verdiğimiz her hizmeti kimseyi kayırmadan herkese eşit olarak yapmaya çalışıyoruz.“dedi.
Zonguldak Çaycuma Belediye Meclisi’nin Şubat ayı Toplantısı düzenlendi. Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı toplantıda açıklamalarda bulundu.
Halkın Sesi'nde yer alan habere göre; Belediye Meclisi Üyeleri’nin bulunduğu toplantıya belediye daire amirleri de katılım sağladı. Belediye Başkanı Bülent Kantarcı toplantı konuşmasında ay içinde yapılan faaliyetler ile ilgili meclis üyelerine yaptığı bilgilendirme sunumuna son zamanlarda üst üste yaşanan felaketler sebebiyle tüm ulusa baş sağlığı diledi . Ağırlıklı olarak kurulması planlanan Estetik Komisyonu müzakereleriyle yapılan toplantıda Başkan Kantarcı önemli açıklamalar yaptı. Başkan Kantarcı, açıklamaları sırasında, parsel bazında imar tadilatlarını çok zorunlu olmadıkça gündeme almadıklarından dolayı, başka belediye meclislerine göre çok daha az gündemli toplantılar yaptıklarını, bu sebeple Çaycuma Belediye Meclisi’nin yükünün diğerlerine göre çok daha az olduğunu ifade etti. Uzun müzakerelere neden olan Estetik Komisyonu hakkındaki karar, daha geniş şekilde tartışılıp en geniş mutabakatın sağlanabilmesini için bir sonraki toplantıda konuşulmak üzere bırakıldı.
Komisyon imar sorunlarına bu şehrin dokusuna uygun çözümler üretecek
İmar İşleri Komisyonu aracılığıyla yönetmeliği hazırlanarak meclis gündemine sunulan Estetik Komisyonu hakkında konuşan Başka Kantarcı, “Bu komisyon, İmar Kanunu ve yönetmeliklerle tam olarak tanımlanmayan, plan notlarının açıklamaya yetmediği konularda yaşanılan itilafları çözmeye çalışacak. Adı konmamış, flu kalmış gri alanlardaki sorunlara bu şehrin dokusuna uygun çözümler üretecek. Kanunla cephe, gibi çatı, renk gibi belediyece belirlenmesi istenen konularda kararlar verecek. Kanun belediyece diyor. Ben de soruyorum, belediyece denerek kat edilen kim? Başkan mı? Meclis mi? Her biri mimar gibi, şehir plancısı gibi, inşaat mühendisi gibi ihtisas sahibi üyelerden oluşan bu kurul belediye olarak bunlara karar verecek. Kent estetiği ile icap eden konularda kurula başvurularak çözüm üretmesi istenecek” şeklinde konuştu.
Belediyemizin ahengini bozmak istiyorlar
Belediye Meclis Toplantısı’nda, Yol Hizmetlerine Katılım Payları konusunda da Başkan Kantarcı; “Çaycuma halkına bu vesile ile teşekkür ediyorum. Vatandaşlarımız yol katılım paylarını ödemek için adeta birbiriyle yarışıyor. Hatta her gün yanına gelen bir iki vatandaş, ‘Erken ödeme zamanını kaçırmışım. Yardımcı olun da indirimli ödeyerek borcumu kapatayım’ diyor. AK Partili bazı Belediye Meclis Üyelerimizin tereddüdünü göreve yeni başlamış olmalarının titizliği olarak görüyorum. Kendini başka olaylarda da kanıtlamış sınırlı sayıda bazı kişiler ortalığı karıştırmak için yaptığı şeyler sizi tereddüde sevk etti. Onların yapmak istedikleri de zaten bizim ahengimizi bozmak” açıklamalarında bulundu.
Çaycuma’daki barışı, huzuru bozmaya bu zaman kadar kimsenin gücü yetmedi
Çaycuma Belediyesinin hep doğru şeyler yapmaya çalıştığını da aktaran Başkan Kantarcı; “Yaptığımız asla yanlış bir şey yok. Elbette hiç kimse cebinden para çıkmasından hoşlanmaz. Ama yaptığımız sosyal adalete son derece uygun bir uygulama. Çaycuma halkı da büyük kadirşinaslık göstererek bunun karşılığını verdi. Önümüzdeki günlerde bu uygulamanın değişik versiyonlarını hükümet de önümüze koyacak. Yeni yerel yönetimler yasa taslağı tartışılıyor. Yeni yeni vergilerin geleceği söyleniyor. Trafik sigorta poliçelerinden yol hizmetleriyle ilgili bir pay alınması düşünülüyor mesela. Biz de Çaycuma’nın geleceği için yatırım yapıyoruz. Verdiğimiz her hizmeti kimseyi kayırmadan herkese eşit olarak yapmaya çalışıyoruz. Çaycuma halkı belediyemizin kasasına giren her kuruşun doğru yere harcanacağını biliyor. Onun için Çaycuma’daki barışı huzuru bozmaya bu zamana kadar kimsenin gücü yetmedi. Bundan sonra da yetmeyecek” dedi.
Belediyenin karşısındaki hamamı kamulaştırıyoruz
İmar uygulamalarının Türkiye’de çok kötü şekilde yapıldığını da vurgulayan Başkan Kantarcı; “Cumhurbaşkanımız bile “Biz İstanbul’u perişan ettik, mahvettik’ dedi. Biz iyi şehirler yapamadık. Milyonluk şehirler kurmuşuz ama içinde yaşanmaz halde. Biz bu hatalara düşmemeye çalışıyoruz. Yaşadığımız kentin estetik görünümü çok daha güzel, daha yaşanabilir, daha huzurlu olmasını istiyoruz. Bu illa bir maliyet getirecek, insanlara bir şey dayatılacak anlamına gelmez. Kentimizin dokusunu, ruhunu korumamız gerekiyor. Mesela, şimdiki 75. Yıl Camisinin olduğu yerdeki eski kent dokusunu koruyabilseydik, ülkenin her yanından insan buraya gezmeye gelirdi. Şimdi tek tük bina kaldı. Onları olsun koruyalım. Her şey rant değil. Bu vesileyle de şunu duyurayım. Belediyenin tam karşısındaki Roma Hamamını kamulaştırma kararı aldık. Çaycuma’ya bir ruh kazandırarak kimliğini korumak istiyoruz. Tek amacımız bu. Tarihi yapılarımız var, yanına beş katlı ruhsuz, kimliksiz bina dikiliyor. Sonuçta da ortaya çok kötü bir şehir çıkıyor”şeklinde konuştu.
Bizdeki kamu binalarının hiçbirinin mimari değeri yok
Yalnızca evlerin içinin güzel olmasının yetmeyeceğini, memleketin topyekun güzel gerektiğini anlatan Başkan Kantarcı konuşmasını şu şekilde tamamladı:
“Düzenli bir şehir olma yolunda pek çok sorunu aştık. Şimdi sıra kent siluetini ‘güzel şehirler’ dediğimiz yerler gibi yapmaya geldi. Bir memleketin büyük kamu binalarının mimari değeri olan estetik binalardan oluşması lazım. Bizdeki kamu binalarının hiçbirinin mimari değeri yok. Kalıcı olmaları mümkün değil. Gün gelecek bunların hepsi yıkılarak yerine başka yapılar yapılacak. Yurtdışına gittiğinizde yabancı dil bilmenize gerek kalmadan kamu binalarını tanıyabiliyorsunuz. Avrupa’da bir şehre gidin, adliye binasını gördüğünüzde hemen tanıyorsunuz. O bina konuşuyor, adliye binası olduğunu söylüyor. Diğeri ‘Ben emniyet müdürlüğü binasıyım, ben parlamento binasıyım’ diyor. Bizdeyse birbirine benzemeyen, hiçbir dili ve rengi olmayan ruhsuz binalar her yerden yükseliyor. Bunları önlememiz lazım”