03 / 05 / 2024

Çayırova'da kentsel dönüşüm askıya alındı!

Çayırova'da kentsel dönüşüm askıya alındı!

Çayırova Emek Mahallesi’ndeki kentsel dönüşüm meselesine ilişkin olarak taraflar Başkan Demirci’nin makamında bir araya geldi. İki defa ortamın gerildiği toplantı bitiminde her iki taraf da kısmen memnun kaldı.



Çayırova’da bir dönem kentsel dönüşüm konusu ile çalkalanan Emek ve İnönü Mahallesi sakinlerinin kurduğu Çayırova İnönü ve Emek Mahallesi Yardımlaşma Derneği ile Çayırova Belediye Başkanı Şevki Demirci’nin yerel seçimden bu yana sürüncemede kalan buluşması nihayet gerçekleşti. Dernek Başkanı Murat Koca ve yönetimi ile Başkan Demirci’nin görüşmesinde tansiyon zaman zaman hayli yükseldi. Rest ifadeleri de kullanıldı. Çayırova Belediye Başkan Yardımcısı Refik Tartar ve Özel Kalem Müdürü Cengiz Gürkan ile birlikte dernek yönetim kurulu üyelerinin de zaman zaman müdahil olduğu görüşmede  TOKİ  tarafından hazırlanan projenin tamamen askıya alınması konusunda uzlaşıldı. Başkan Şevki Demirci mahkemenin belediye aleyhine olan kararının evrak eksikliğinden ötürü alındığını ve bozulacağını bilmelerine rağmen Yargıtay’a başvuruda bulunmadıklarını, bu sene içinde doğalgazın tüm mahalleye yayılacağı ve semt konağının kurulacağı mahallede diğer altyapı ve üstyapı hizmetlerinin ise 2016 yılı çalışma programına alınarak başlatılacağını söyledi. Ziyarette Dernek Başkanı Murat Koca’ya dernek yönetim kurulu üyeleri Hikmet Barış, Seyfi Eker, İbrahim Bakır, İzzet Doğru, Ali Erzincan ve Mehmet Yıldırım da eşlik etti.


AKBAŞ HALKA SORMADI YANLIŞ YAPTI

Çayırova Belediye Başkanı Şevki Demirci, TOKİ tarafından hazırlanan projede en büyük yanlışın Ziyaettin Akbaş’ın belediye başkanlığı döneminde yapılan çalışmada halka danışılmaması olduğunu kaydetti. Emek Mahallesi sakinlerine vatandaş olarak değer vermelerinden ötürü konuyu bir üst mahkemeye taşımadıklarını kaydeden Başkan Demirci bununla birlikte Emek Mahallesi sakinlerine aslında ihanet ettiklerini, söz konusu proje kapsamında 50 metrekare arsası olan vatandaşa dahi bir daire düşerken bölgenin alt ve üstyapı yatırımlarının da yine TOKİ marifetiyle gerçekleştirilecek olduğuna değindi. 


BAŞKANLAR RESTLEŞTİ

Demirci görüşme esnasında bir ara sinirlenip konuğu olan Dernek Başkanı Murat Koca’ya da yüklendi ve, “Aslında mahalle sakinlerinin yüzde 80’i orada kentsel dönüşümü istiyor. Vatandaşı yanıltan Dernek Başkanı Murat Koca ve yönetimidir. Bunun vebali de dernek yönetimindedir” dedi.Demirci’nin bu sözleri üzerine ortam birden buz keserken Dernek Başkanı Murat Koca da asıl sorumlunun Demirci olduğunu öne sürdü. Görüşmede tansiyon bu zaman diliminde artarken bir süre sonra normal seyrine döndü. Başkan Demirci söz konusu plandan geri çekilmesinden ötürü Çayırova Belediyesi’nin 600 bin TL’lik kaybının söz konusu olduğunu belirtirken dernek yöneticileri de kamu kaynağının bu şekilde heba edilmesinde kendilerinin etkisi ve faktörü olmadığını, bizzat belediye yönetimi tarafından kendilerine sorulmadan edilmeden yapılan bir çalışmanın bedelinin ödendiğini kaydedip, “Keşke o rakam vatandaşa hizmet olarak yansısa idi” dedi.


REFİK TARTAR DA YER EDİNMİŞ

Çayırova Belediye Başkan Yardımcısı Refik Tartar’ın da Başkan Demirci’nin daveti üzerine katıldığı görüşmede kısa süreli bir gerginlik daha yaşandı. Mahalleli beş evde gerçekleşen yıkım sonrası istimlak bedeli olarak bin 500 TL ödendiğini belirtirken Refik Tartar, “Söz konusu çalışma selin etkilerine karşı önlemdi. Kentsel dönüşümle ilgisi yoktu” dedi. Bunun üzerine dernek yöneticileri daha önceleri sele maruz kalmayan mahallenin Kocaeli Büyükşehir Belediyesi marifetiyle yapılan hafriyat ve boru yenileme çalışmalarındaki hatalardan ötürü yaşandığını kaydetti. Görüşme esnasında Başkan Murat Koca söz konusu projenin açığa çıktığı süreçte Çayırova Belediye Başkan Yardımcısı Refik Tartar’ın da mahalleden arsa edindiğini belirtti. Refik Tartar da, “Ben size güvence olsun diye, oradaki kentsel dönüşüm çalışmasında vatandaşların herhangi bir zarara uğramayacağını kanıtlamak için arsa edindim” dedi. 


İMAR İZNİ ALAMADILAR

Görüşmeler esnasında Dernek Başkanı Murat Koca mahallede imar izninin verilmesini, vatandaşın kendi binası üzerinde her ne yapılacaksa kendisinin yapması için önünün açılmasını istedi. Başkan Demirci imarda yetkinin 1/5000’lik planlar dahilinde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nde olduğunu belirtti. Murat Koca kendi mahallelerinin 1/1000’lik plana uygun olduğunu dile getirdi. Demirci ayrıca mahallenin imara açılması durumunda eski sistem gecekondu türü yapılaşmadan kaygılandıklarını aleni dile getirdi. Görüşmede taraflar TOKİ tarafından hazırlanan planın tamamen gündemden kalkması konusunda uzlaştı ancak ilerleyen süreçte TOKİ yetkilileri ile mahalle sakinlerinin bir araya gelmesi de sürpriz olmayacak. 


DEMİRCİ KONUNUN PEŞİNİ BIRAKMAYACAK!

Başkan Demirci mahkeme kararını bir üst mahkemeye taşımamakla birlikte bu konuda ısrarlı olacağına dair bir görüntü verdi. Bu yıl içinde mahallenin tamamına doğalgaz ulaşacak ve mahalleye semt konağı yapılacak. Mahallenin ihtiyacı olan altyapı ve üstyapı hizmetleri ise 2016 yılının çalışma programında hayata geçirilecek. Ancak vatandaşın da ikna olacağı bir TOKİ projesinde uzlaşılması durumunda belediye bu mahalledeki altyapı üstyapı külfetinden kurtulmuş olacak. Dernek yönetimi mahallede imar izninin açılmasına dair talebinden olumlu yanıt alamazken bir süre sonra Başkan Şevki Demirci mahalle sakinlerinin konuğu olarak mahalleye ve derneğe gelecek. Şimdilik askıya kaldırılan konu ilerleyen süreçte gündeme yine gelebilir. 



Demokrat Gebze


Geri Dön