23 / 12 / 2024

Cazibe Merkezleri Programı illerde bayram havası estirdi!

Cazibe Merkezleri Programı illerde bayram havası estirdi!

Ankara'da açıklanan, toplam 23 ili kapsayan Cazibe Merkezleri Programı, bayram havası yaşattı. Programın yatırım ve kalkınma hamlesinin öncüsü olması bekleniyor.



Başbakan Binali Yıldırım tarafından önceki gün Ankara'da açıklanan Cazibe Merkezleri Programı, kapsamdaki illerde bayram havası estirdi. Erzurum, Kars, Elazığ, Van ve Diyarbakır merkezli program 23 ili kapsıyor. Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu ile Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yoğunlaşan cazibe merkezi programının yatırım ve kalkınma hamlesinin öncüsü olması bekleniyor.


BAŞKANLAR ANLATTI

Tarım, sağlık ve ekonomi başta olmak üzere her alanda bölgeler arası gelişmişlik farkını ortadan kaldıracak program, terörün belini kırması ve yöre insanının geleceğini inşa etmesi açısından büyük önem taşıyor. Çünkü 23 il için yapılan bin 200 yatırım başvurusu var. Açıklanan 19 milyar 600 milyon liralık yatırımla 112 bin 400 kişiye istihdam sağlanması öngörülüyor. Konuyla ilgili Yeni Şafak'a değerlendirmelerde bulunan gelişmesi hedeflenen illerdeki işadamları ve sektör temsilcileri, bölgeye gelecek yatırımcılarla her türlü işbirliğine hazır olduklarını kaydettiler.



Cazibe Merkezleri Programı illerde bayram havası estirdi!


Elazığ'da yapılacak çok iş var

Elazığ Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı İdris Alan da “Cazibe merkezleri programının bölgedeki tüm sosyal huzursuzlukları kökten çözeceğine inancımız tamdır" dedi. Oda olarak hazırladıkları raporu Başbakan Binali Yıldırım'a ve ilgili mercilere ulaştırdıklarını anlatan Alan, Türkiye Kalkınma Bankası'na Aralık ve Ocak döneminde en fazla başvurunun Elazığ'dan yapıldığına dikkati çekti. Alan, “Gerek Elazığ'dan gerekse yurt içi ve çeşitli AB ülkelerinde yaşayan hemşehrilerimizin çok yoğun bir ilgisi söz konusu. Çağrı merkezi, teksil gibi emek yoğun sektörler ve diğer imalat yatırımlarında toplam 6 bin kişinin istihdam edilmesi mümkün" şeklinde konuştu. Alan, Elazığ'a batı illerinden tekstil ve çağrı merkezi taşıma yatırımları olmak üzere, imalat sanayinde gıda, madencilik, demir ve inşaat malzemeleri üretimi konularında yoğun bir ilgi olduğunu kaydetti.



Cazibe Merkezleri Programı illerde bayram havası estirdi!


Diyarbakır'da 6 bin kişiye iş umudu

Doğu ve Güneydoğu'nun gelişmişlik düzeyinin ülke ortalamasının 2,5 kat gerisinde olduğuna dikkati çeken Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Sayar, “Ekonomik potansiyeli ortaya çıkarmak için çok yönlü, bütüncül çalışmalar yapmak gerekiyor. Bunlardan biri de kamu özel sektör iş birliğidir. Cazibe merkezleri programı geliştirilmesi gereken yönleri ile beraber kamu özel sektör işbirliği açısından önemli bir adımdır" diye konuştu. Diyarbakır'da büyük ölçekli yatırımların da arasında bulunduğu 1.1 milyar TL ilk ön yatırım talebi olduğu bilgisini veren Sayar, “Bu talepler için öngörülen istihdam 6 bin kişi. Bu umut vericidir. Ancak, Diyarbakır'da fabrika yatırımlarının yapılacağı OSB alanlarının alt yapısı yetersiz. Yenilenmesi gerekir" dedi.



Cazibe Merkezleri Programı illerde bayram havası estirdi!


Yabancı şirketler Erzurum için sırada

Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Saim Özakalın; savunma, mobilya, bebek ürünleri sektöründe yatırım yapmak isteyen İngiliz menşeli bir firmanın şehirde etüt çalışmaları yürüttüğünü söyledi. Erzurum'da yatırım yapmak isteyen firmalarla birlikte ikinci OSB'nin cazibesinin de arttığını belirten Özakalın, “Cumhuriyet tarihinde belki de ilk defa böyle kapsamlı bir teşvikin hayata geçirilmesi bölge açısından çok faydalı olacak. Ulusal bazda firmalarımızın bize teveccühleri var. Yabancı menşeli firmalar da ön başvuru da bulundular. İlaç, inşaat ve savunma sanayiinde de ciddi teklifler alıyoruz" diye konuştu.


1.5 MİLYARLIK ÖN TALEP ALDIK

Erzurum için yapılan ön başvurulardaki istihdamın 15-20 bin civarında olduğunu paylaşan Özakalın, “Bu rakamlar kesin olmamakla beraber firmaların sunduğu raporlar doğrultusunda ortaya çıktı. Yine Erzurum için yeterlilik alan yatırım tutarı da yaklaşık 1.5 milyar TL düzeyinde" dedi. Bölgeden göç etmiş işadamlarının da program heyecanıyla Erzurum'a dönerek yatırım yapmayı planladığını dile getiren Özakalın, “30'a yakın firmanın biz ön tahsislerini yaptık. Bunlar Kalkınma Bankası'nın fizibilite raporları doğrultusunda netleşecek" dedi.



Cazibe Merkezleri Programı illerde bayram havası estirdi!


Van için danışman olmaya hazırız

Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva ise teşvike ve desteğe ihtiyacı olan bölgenin önemli bir açığını giderecek programı şöyle değerlendirdi: “Bölgesel kalkınmanın sağlanması sadece bölgedeki yerel ekonomik aktörlerin finansmanı ile olmaz. Kamu kaynakları ile destek programının ortaya konulmuş olması değerlidir. Verilecek desteklerin istihdam odaklı olması gerçekçidir." Yatırımcıları şehre davet eden Takva, “Her türlü danışmanlığı vermeye hazırız. Bölgenin kalkınması Türkiye'nin kalkınması demektir. Bu nedenle tam da şimdi 'Van'a yatırım zamanı' diyoruz" ifadelerini kullandı.



Cazibe Merkezleri Programı illerde bayram havası estirdi!


Kars'a lojistik ve tekstil ilgisi

Kars Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fahri Ötegen, programın bölge için önemli bir şans olduğunu söyledi. Ötegen, Kars'a yatırımcı ilgisinin sürdüğünü belirterek, “İstanbul'da tekstil üzerine faaliyet gösteren bir şirket, şehrimizde fabrika kurmak istiyor" dedi. Şerhat şehrine şu ana kadar 1.5 milyar TL tutarında yatırım ön talebi geldiğini dile getiren Ötegen, “Bölge insanımızın umudu arttı. İş kapıları sonuna kadar aralanacak" diye konuştu. Kars Lojistik Merkezi'ne ilişkin de bilgi veren Ötegen, şunları kaydetti: “Bakü-Tiflis-Kars demiryolundan orta vadede gelmesi beklenen 35 milyon ton ticaret yükünü göğüsleyeceğiz.



Yeni Şafak


Geri Dön