Kent Haberleri

Cazibe Merkezleri Programı yatırımları askıya alındı!

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesindeki 23 ilde özel yatı­rım teşvikleri verilmesini öngö­ren Cazibe Merkezleri Programı, askıya alındı. 92 milyar liralık yatırım başvurusu gelen program Baş­bakanlık tarafından daha detaylı incelenecek.

Başvuruları şubat ayında tamamlanan Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesindeki 23 ilde özel yatı­rım teşvikleri verilmesini öngö­ren Cazibe Merkezleri Programı, Başbakanlık incelemesine takıldı.


Alman bilgilere göre 365 bin ki­şilik istihdam öngören 92 milyar liralık yatırım başvurusu gelen Cazibe Merkezleri programı Baş­bakanlık tarafından daha detaylı incelemeye ihtiyaç olduğu gerek­çesiyle bir süreliğine askıya alındı.


Başvuruları 2017 yılı Ocak ayında başlayan ve Şubat ayı içerisinde tamamlanan Cazibi Merkezleri programı, Başbakan Binali Yıldı­rım tarafından duyurulmuş ve bu işin koordinasyonu Kalkınma Başkanı Lütfi Elvan’a verilmişti. Baş­vurular için öngörülen süre dolduktan sonra ise Başbakan Yardımcılığı bünyesindeki, Kalkınma Bankası’nın uzmanları sahaya inerek başvuruların tamamını yatırım yeri ve firma bazında incelemeye tabi tuttu. Bu incelemeler de haziran ayı itibarıyla tamamlanarak sonuçlar Başbakanlığa iletildi.Bu süreçte, kabine- de yapılan mini revizyonun ardından, 8 Ağustos’ta Baş­bakanlık Genelgesi ile Cazibe Merkezleri Programının koordinasyonu görevi, Kalkınma Bakanlığından alınarak Başbakan Yardımcısı Fikri Işık’a bağlandı.


En son ağustos ayında detayları duyurulacağı belirtilen Cazibe Merkezleri Programında eylül ayının ilk haftası da tamamlanmasına rağmen, şu ana kadar herhangi bir duyuru yapılmadı.


Kaynaklar, bu konuda bir süre daha incelemeye ihtiyaç olduğu- na değinirken, herhangi bir yü­kümlülüğü bulunmayan başvuruların, ciddiyetinin de sorgulanması gerektiğine vurgu yaptılar. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde yer alan 23 ilde anahtar teslimi fabrikadan, faizsiz yatırım kredisine kadar bir çok alanda süper teşvikler verilmesini öngören Cazibe Merkezleri kapsamında, 365 bin kişilik istihdam öngören 92 milyar liralık başvuru gelmişti. İlk olarak 22 Kasım 2016’da 678 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile temelleri atılan Cazibe Merkezleri programının, kamuoyu tanıtımını 24 Ocak’ta basın toplantısı düzenleyen Baş­bakan Binali Yıldırım yapmıştı.




Dünya