Cazip faiz oranları krediyle konut satışlarını artırdı!
Martta konut satışları yüzde 32.4 artarken en fazla artış yüzde 85.2 ile ‘ipotekli satış’ olarak bilinen kredili satışlarda görüldü. Yaşanan talep patlamasında, cazip konut faizleri ve seçim öncesine çekilen talepler etkili oldu.
Yıl başından bu yana konut satışlarında devam eden artış martta hızlandı. Konut satışları martta yüzde 32.4 artarken en fazla artış ‘İpotekli satış’ olarak nitelendirilen kredili satışlarda yaşandı. İpotekli satışlar yüzde 85.2 artışla 45 bin 315 adede ulaşarak son 20 ayın en yüksek seviyesine çıktı. TÜİK tarafından açıklanan konut satış istatistiklerine göre, Türkiye genelinde konut satışları mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 32.4 artarak 116 bin 30 adet olurken, yaşanan artışta konut faizlerinin mevcut seviyelerden daha fazla gerilemeyeceği öngörüsü ve seçim öncesine çekilen talep etkili oldu. Konut satışları bu yılın ilk 3 ayında ise yüzde 15 artışla 297 bin 218 adet olarak gerçekleşirken ipotekli satışlar da yüzde 43 artışla 115 bin 445 adede ulaştı. Mart ayında yabancılara ise bir önceki yılın aynı döneme göre yüzde 18 artışla bin 610 adet konut satışı yapıldı. Yabancıya konut satışı Ocak-Mart döneminde ise yüzde 17 artışla 4 bin 268 adet olarak gerçekleşti. Yabancıya en fazla konut satışı yapılan ilk üç il sırasıyla İstanbul, Antalya ve Yalova oldu.
Son 20 ayın en yükseği
Konut kredisi faiz oranının seyri, martta ipotekli konut satışları üzerinde en önemli belirleyici olarak dikkati çekti. Temmuz 2013’te konut faizlerinin yüzde 9’un altına gerilemesiyle ipotekli konut satışları 46 bin 53’e kadar yükselmiş ve Nisan 2014’e kadar devam edecek bir düşüş trendine girmişti. İpotekli satışların bu dönemdeki düşüşü faizlerin yüzde 8’lerden yüzde 13.5’e kadar yükselmesinden kaynaklanmıştı. Konut faizleri şu anda ise yıllık ortalama yüzde 10.8’e kadar geriledi. Analistler bu gerileme ile birlikte mart ayında son 20 ayın en yüksek satış seviyesine ulaşıldığını belirtti. Ziraat Yatırım Ekonomisti Bora Tamer Yılmaz şubatta Merkez Bankası’nın koridorun üst bandını 50 baz puan indirmesiyle mart ayında konut kredi faiz oranlarının yüzde 11’in altında fiyatlanmasıyla gerçekten de konut kredisine talebin ve satışlarının arttığını dile getirdi.
Beklentiler öne çekildi
Yatırımcıların hem alımları, hem de satışları seçim öncesine çektiğini belirten TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya ise “Sadece konut sektöründe değil, piyasasının diğer oyuncuları arasında da beklentiler öne çekilmiş durumda. Ayrıca yüzde aylık 0.85-0.9’daki mevcut faiz seviyeleri konut alımı için cazibesini koruyor. Bu nedenle nisanda da aynı ivmenin devam ettiği görülüyor” dedi.
ALİ DUMANKAYA
Faizler konutları cazip kılıyor
DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya: Mart ayında geçen yılın aynı dönemine göre konut satışlarının artması son aylarda yaşanan sıçrayışın bir devamı. Geçen yıl 1 milyon 165 bin olan konut satış sayısının bu yıl 1 milyon 250 civarında olacağını öngörüyoruz. 2014’ün son aylarında başlayan sıçrama devam ediyor. Bu yıl bir rekor satışı beklenebilir. Konut faiz oranları tüketici açısından olumlu ve cazip. Faizlerin artabileceği beklentisi konut almak isteyenleri harekete geçirdi. 0.83 olan faiz oranı tüketiceye bir fırsat sunuyor. Faizler daha da düşerse ciddi bir konut satış patlaması yaşanır. Bu kentsel dönüşüme de katkı sağlar. Yabancılara satışlarda da ciddi bir artış önümüzdeki aylarda görmek mümkün.
İNANÇ KABADAYI
Lokomotif olmaya devam edecek
Ege Yapı Grup Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı: Konut kredisi faizlerinde yılbaşı sonrası hafif bir gevşeme oldu. Bu da şirketlerin kampanyalarıyla birleşince sektörde bir hareketlilik yaşandı. Mart ve nisan ayları sektör açısından önemli aylar. Proje lansmanları yapıldı ve bunlar da konut satışlarında etkili oldu. İç ve dış pazar önemli. Ayrıca faiz oranlarında tüketiciye cazip gelen taraflar var. Satışlarda konut kredi faizleri önemli rol oynadı. Satışların geçen yılın rakamlarını yakalayacağını düşünüyorum. Bu kentsel dönüşüm ve yabancı satışla sektörü daha canlı tutacak gelişmeler. Türkiye ekonomisinin en büyük sektörü olan gayrimenkulun önümüzdeki yıllarda da lokomotif görevini sürdüreceğini düşünüyorum.
ÖMER FARUK ÇELİK
Piyasa normal seyrinde ilerliyor
EYG Grup İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik: Geçen yılın ilk 4 ayında 80 bin civarında olan satışlar, seçim sonrasında 110 bin seviyelerine çıktı. Bu da yılın ikinci yarısında sektöre hareketlilik getirdi. Baz etkisinden kaynaklı olarak 2013’te de benzer bir gelişme yaşandı. 2013’ün ilk aylarında 100 binin üzerinde satış rakamları vardı. Şimdi ise dövizdeki hareketlilik, seçim öncesi atmosfer göz önüne alındığında sektör seyrinde ilerliyor. Bu yıl da bazı belirsizliklere rağmen konut sektörünün durumu iyiye gidiyor. Bu yıl da geçen seneki konut satış rakamına ulaşılması çok normal. Bu yıl sonu itibariyle 1 milyon 100-200 bin bandında konut satışı olur.
SERDAR İNAN
İstanbul’un marka etkisi de büyük oldu
İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan: İstanbul’un artışta olması bir tesadüf değil. İstanbul küresel bir şehir. Yaşanan artışta yerli ve yabancıların İstanbul’da mülk edinme çabası da etkin oldu. Konut kredisi ve enflasyonun yüzde 10 civarlarında olması emlak yatırımının da her yıl kar getiren bir yatırım aracı olarak görülmesi sektörü hareketli kıldı. Konutta her yıl yüzde 25 kar var. Bunun yüzde 10’u enflasyon desek yüzde 15 kar ne dolarda ne başka birşeyde kazanılır. Bu da tüketiciyi etkiliyor. Ayrıca şirketlerin reklamları ve İstanbul’daki devam eden mega projeler de özellikle İstanbul’da konut satışını artırdı. Konut satışında toplam olarak geçen yılın rakamlarına ulaşabilir.
Birol Keleş-Star