Emlak Terimleri

Cebri icra takibi nasıl yapılır?

Cebri icra, başlatılan icra sürecinde borçlunun yükümlülüğünü yerine getirmemesi durumunda devletin otoritesi ile borçluyu borcunu ödemeye zorlamalarına cebri icra deniyor. Peki, cebri icra takibi nasıl yapılır?

Cebri icra takibi nasıl yapılır?

Kendi istekleriyle borçlarını ödemeyen borçluların, borçlarını devlet kuvveti ile ödemelerinin sağlanması; ilgili icra dairelerinin, gereğinde zor kullanarak, borçluyu borcunu ödemeye zorlamaları şeklinde tanımlanıyor.


Cebri icra, başlatılan icra sürecinde borçlunun yükümlülüğünü yerine getirmemesi durumunda, devletin otoritesi ile (asli ve yardımcı icra teşkilatı organları ile) bunu zorla yerine getirmeye mecbur edilmesi işlemine deniyor. Cebri kelimesinin sözlük açıklaması, “zor kullanarak yaptırılan”, “zorlama” olarak karşımıza çıkıyor. 


Hukuk sistemimizde cebri icrayı temel olarak ikiye ayırmak mümkün oluyor. Bunlar; cüzi icra ve külli icra olarak ifade ediliyor. Cüzi icra, dar anlamda icra hukukunu karşılarken, külli icra iflas hukukunu karşılıyor.


A.CÜZÎ İCRA

Cüzi icrada, borçlunun karşısında, sadece borçlu aleyhine icra yoluyla takip yapmış olan bir veya birkaç alacaklı bulunuyor. Alacaklının yapmış olduğu icra takibi kesinleşince, borçlunun, sadece borcuna yetecek miktardaki malı haczediliyor ve bunlar satılıyor; satış sonucu elde edilen paradan alacaklının alacağı ödeniyor.


B. KÜLLÎ İCRA

Küllî icra (iflas yolu) takibinde cüzi icra takibinden farklı olarak borçlunun karşısında bütün alacaklıları bulunuyor ve borçlunun bütün malvarlığı bu takip sonunda tasfiye edilme tehlikesiyle karşı karşıya oluyor. İflas yoluyla takip bütün borçlular için yürütülebilecek bir yol olmuyor.  İflas yoluyla takip sadece kanunda belirtilen kişiler için yapılabiliyor. Bunlara iflasa tabi olan borçlular deniyor.


Cebri İcra takibi İcra ve İflas Kanunu'nun 32, 42 ve 60. maddelerinde açıklanıyor. İlgili kanun maddeleri aşağıda yer alıyor;


Madde 32 — Para borcuna veya teminat verilmesine dair olan ilâm icra dairesine verilince icra memuru borçluya bir icra emri tebliğ eder. Bu emirde 24 üncü maddede yazılanlardan başka hükmolunan şeyin cinsi ve miktarı gösterilir ve nihayet beş gün içinde ödenmesi ve bu müddet içinde borç ödenmez veya hükmolunan teminat verilmezse tetkik merciinden veya temyiz yahut iadei muhakeme yolu ile ait olduğu 

mahkemeden icranın geri bırakılmasına dair bir karar getirilmedikçe cebrî icra yapılacağı ve bu müddet içinde 74 üncü madde mucibince mal beyanında bulunması ve bulunmazsa hapis ile tazyik olunacağı ve hakikate muhalif beyanda bulunursa hapis ile cezalandırılacağı ihtar edilir. 

Bir şahıs hakkında para borcuna dair birden ziyade ilâmın icrası ayni günde istenmişse icra dairesi bunların icra emirlerini ayni zamanda tebliğ eder. 


Madde 42 — Bir paranın ödenmesine veya bir teminatın verilmesine dair olan cebrî icralar takip talebi ile başlar ve haciz yolu ile veya rehnin paraya çevrilmesi yahut iflâs suretile cereyan eder.


Madde 60 — Takip talebi üzerine icra dairesi bir ödeme emri yazar. Emir: 

1-5 8 inci madde mucibince takip talebine derci lâzım gelen kayitleri, 

2 - Borcun ve masrafların on gün içinde ödenmesi, borç teminat itası mükellefiyeti ise teminatın bu müddet zarfında gösterilmesi ihtarını, 

3 - Borcun tamamına veya bir kısmına yahut alacaklının takibat icrası hakkına dair bir itirazı varsa yine bu on gün içinde bildirmesi ve bildirmediği takdirde bu müddet içinde 

74 üncü madde mucibince mal beyanında bulunması ve bulunmazsa hapis ile tazyik olunacağı ve hakikate muhalif beyanda bulunursa hapis ile cezalandırılacağı ihtarını, 

4 - Borç ödenmez veya itiraz olunmazsa cebrî icraya devam edileceği beyanını ihtiva eder. 



Cebri icra satışında tapu harcı 2014!



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com