04 / 05 / 2024

Çed raporu almama cezası!

Çed raporu almama cezası!

Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu Kararı veya Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir Kararı alınmadıkça projelere başlanamıyor. İşte, çed raporu almama cezası!



Çed raporu almama cezası!

Çed belirli bir proje veya gelişmenin, çevre üzerindeki önemli etkilerinin belirlendiği bir süreç olarak karşımıza çıkıyor.  Bu süreç, kendi başına bir karar verme süreci değildir; karar verme süreci ile birlikte gelişen ve onu destekleyen bir süreç olarak ifade ediliyor. 


Yeni proje ve gelişmelerin çevreye olabilecek sürekli veya geçici potansiyel etkilerinin sosyal sonuçlarını ve alternatif çözümlerini de içine alacak şekilde analizi ve değerlendirilmesi olarak da ifade etmek mümkün. 


Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu Kararı (ÇED) veya Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir Kararı (Proje Tanıtım Dosyası) alınmadıkça bu projelere hiç bir teşvik, onay, izin, yapı ve Kullanım ruhsatı verilemiyor proje için yatırıma başlanamıyor. 


ÇED kararı alınmadan başlatılan yatırımlar için; toplam yatırım bedeli üzerinden yüzde 2 oranında para cezası kesiliyor. 


Çevresel Etki Değerlendirmesi Uygulanacak Projeler ve Seçme eleme kriterlerine göre Çevresel Etki Değerlendirmesi Uygulanacak Projelerin çed raporu alması gerekiyor. Bu projelere çed süreci tamamlanmadan başlanamıyor. 


Çed raporunda olması gerekenler!

Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön