Sektörel

ÇEİS iş sağlığı ve güvenliği denetimine başladı!

Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası (ÇEİS), Türkiye genelindeki 54 üye fabrikanın tamamında ikişer kişilik denetim timleriyle, “5 yıldızlı denetim” adını verdiği iş sağlığı ve güvenliği denetimine başlıyor.

Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası (ÇEİS), Türkiye genelindeki 54 üye fabrikanın tamamında ikişer kişilik denetim timleriyle iş sağlığı ve güvenliği denetimine başlıyor. Sendikanın British Safety Council'le (BSC)  yaptığı anlaşma uyarınca iki kişilik ekipte bir Türk bir de yabancı danışman olacak. Ekipler her fabrikada 5 gün kalacak ve iş sağlığı güvenliği dokümanlarını inceleyecek, yönetici ve çalışanlarla görüşüp tesisin bir karnesini çıkaracak. ÇEİS Başkanı Tufan Ünal, Avrupa’nın en büyük çimento üreticisi Türkiye’yi, iş sağlığı ve güvenliğinde de en büyük yapacaklarını. Temel amaçlarının sıfır kaza sayısına ulaşmak olduğunu söyledi. 


Madenlerde yaşanan kazalarda, iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin yeterince alınmaması sebebiyle çok sayıda maden emekçisi hayatını kaybederken,  çimento sektöründe örgütlü işveren sendikası ÇEİS bu konuda örnek bir projeye imza atıyor.


Londra merkezli 50’den fazla ülkede danışmanlık, denetim ve eğitmenlik hizmeti veren BSC ile anlaşan ÇEİS, bünyesindeki 54 sendikada denetim ve eğitim faaliyetlerine başlıyor. Yapılan anlaşma uyarınca projede her fabrikada 1 Türk ve 1 yabancı olmak üzere 2 kişilik ekipler 5 gün boyunca iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin uygulamaları kontrol edecek. Yönetici ve çalışanlarla görüşecek heyet, organizasyon, strateji, planlama, performans gibi konularda 66 başlıktan oluşan bir rapor hazırlayacak. Bu raporda hem durum tespiti hem de fabrika özelinde iş sağlığı ve güvenliği alanında alınması gereken önlemleri içeren öneriler yer alacak. Bu çalışmalar devam ederken, Eylül ayı başında da sektördeki orta kademe yöneticiler için iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerine başlanacak.


ÇEİS Üyesi tüm çimento fabrikalarındaki denetimlerin tamamlanmasının ardından ise 2016 yılının ilk çeyreğinde, “Çimento Sektörü İSG Raporu” hazırlanacak. 


ÇEİS Yönetim Kurulu Başkanı Ünal, 2000’li yılların başından bu yana iş sağlığı ve güvenliğine yatırım yaptıklarını belirtirken, bunun istatistiklere de yansıdığını bildirdi. 2005’te yüzde 22.5 düzeyinde olan kaza sıklık oranının, 2013 yılında yüzde 13.7’ye kadar gerilediğinin altını çizen Ünal, kayıp iş günleri dikkate alınarak yapılan hesaplamada da kaza ağırlık oranının gerilediği bilgisini verdi. Ünal, halen Avrupa’nın en büyük üreticisi olan Türkiye’yi, Cumhuriyet’in 100’üncü yılında iş sağlığı ve güvenliği alanında da lider konuma getirmek istediklerini kaydetti.


Dünyanın 5’inci büyük çimento üreticisi olan Türkiye’de sektörde 15 bin kişi istihdam edilirken, sektör GSMH içinde yüzde 5.8 gibi ciddi bir pay alıyor. 70 milyon tonu aşan üretimiyle Avrupa’nın en büyük üreticisi olan Türkiye aynı zamanda bölgenin en önemli ihracatçısı konumunda. 


Sektörde iş sağlığı ve güvenliği konusunda 2003-2005 yılları arasında “ÇEİS OHSAS 18001” adlı proje ile giren ÇEİS, 2005 yılında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan Örnek İşveren ödülü aldı.



Dünya