Emlak Terimleri

Çek ile vergi borcu ödenir mi?

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan rehbere göre vergi ödemek için dört yöntem bulunuyor. Peki, çek ile vergi borcu ödenir mi? Vergi borcu çek ile nasıl ödenir? İşte vergi borcu ödemeleri..

Çek ile vergi borcu ödenir mi?

Vergi mükelleflerinin vergi borcunun ödenebilir hale gelmesi için öncelikle kesinleşmesi diğer bir ifadeyle tahakkuk etmesi gerekiyor. Verginin tahakkuk etmesinin olağan yolu ise beyannamenin internet ortamında veya kağıt ortamında verilmesi olarak ifade ediliyor.


Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan rehbere göre vergi ödemek için dört yöntem bulunuyor;


1- Yetkili banka şubelerine ödeme yöntemi. 

2- İnternet yoluyla bankalar aracılığıyla ödeme yöntemi.

3- Vergi Dairelerini kullanarak vezne aracılığıyla ödeme yöntemi.

4- Çek ile ödeme yöntemi.


Peki, vergi borcu çek ile nasıl ödenir?

Vergiler mükellefin kendisinin düzenleyeceği bir çek ile de ödenebiliyor. Çekle yapılacak ödemelerde, çekin ödemenin yapıldığı günde veya bir önceki günde düzenlenmiş olması gerekiyor.


Çekler, bankaya veya vergi dairesinin veznesine teslim edildiği gün vergi ödenmiş sayılıyor.


Vadesi Geçmiş Vergi Borçlarının Ödenmesi

Vadesi geçmiş vergi borçları sadece vergi dairelerine ödenebilmektedir. Başka bir ifadeyle banka veya internet aracılığıyla bu tür vergi borçlarının ödenmesi mümkün değildir. 


Vadesi geçmiş olan vergi borçlarının bağlı olunan vergi dairesine gidilerek vatandaşlık kimlik numarasına göre ilgili bölümden borç durumunun öğrenilmesi suretiyle herhangi bir vezneye ödenmesi mümkündür.



Vergi borcu hangi bankalara ödenir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com