İmar

Çekmeköy imar planlarına akılcı çözümler gerekli!

Emlak komisyoncusu ve mülk bilirkişisi İsa Demir, Çekmeköy imar planları konusunu kaleme aldı. İşte Demir'in "Çekmeköy imar planlarına akılcı çözümler gerekli" başlıklı yazısı...

Çekmeköy ilçesi dört belde ve dört köyün birleşmesiyle kuruldu. Her beldenin ve köylerin farklı imar durumları vardı. İlçe kurulduktan sonra imar planları aynı şekilde uygulanmaya devam edildi.Bazı bölgelerin imar planları ilçe kurulduktan sonra yapıldı. İlçenin imar planı bir bütün olarak sıfırdan planlanmadığı için, farklı yoğunluk ve katların olduğu birçok yerleşim yeri oluştu. Bu durum ilçede mahalleler arasında farklı bir görüntü oluşturdu.

Alemdağ-Çatalmeşe-Nişantepe ve Ekşioğlu mahallelerini kapsayan Alemdağ İmar Planı; ilçe kurulduktan sonra yapıldı. Çekmeköy Merkez ve Taşdelen İmar Planlarına göre daha yaşanabilir bir şehirleşme anlayışıyla yapılan Alemdağ İmar Planı, küçük dokunuşlarla iyileştirilmesi gerekiyor. Vatandaş arasında adaleti sağlamak ve doğru şehircilik açısından bu dokunuşlar gerekli.
 
Alemdağ Planında sıkıntılı konulardan birisini örnek verecek olursak; 300-750m² arasındaki konut imarlı arsalarda bodrumu (imar emsal dışı) üstteki daireye bağlanarak ters dubleks yapılabiliyor. Ancak ana cadde üzerinde aynı imardan yararlanan Ticaret+Konut imarlı bir arsa üzerinde yapılan dükkanın altındaki bodrumu, emsal harici kullanamıyor. Bunun mantıklı bir açıklaması olabilir mi? Toprağın altında bodrum hapishanesinde insanın yaşamasına izin veriliyor, hem de imar hesabı dışından, belediyenin hediye ettiği bir kullanım alanı olarak bodrum iskan edilebiliyor. Ticaret+Konut alanında ise; Dükkan altı bodrumu dükkana bağlayarak, depo alanı gibi kullanmak istiyorsanız, bodruma emsal hesabından pay vermeniz gerekiyor. Böyle bir mantıksız uygulama yıllardır devam ediyor. Bodrumda uyuyacaksanız mükafat var, bodrumu dükkana depo yapacaksanız emsal hesabından pay vermeniz gerekiyor, yani ceza… 

Bir başka sıkıntılı durum şehrin göz bebeği dört tarafı ormanlar ile çevrili, müstakil bahçeli evlerin yapıldığı cennet köy Reşadiye imar planlarının katılığı. Arazi genelde eğimli olmasına rağmen, eğimden dolayı ortaya çıkan alan emsal dışı iskan edilemiyor, çatı katında durum aynı, bu tür arızi durumlar bölgenin dönüşümünü yavaşlatıyor ve kullanışsız, ölü alanların çok olduğu evler inşa ediliyor. Reşadiye köyünde Parsel ifraz minimum büyüklüğü 500m² ye düşürülmeli, arazi değerleri yüksek, bahçe bakımı zor, büyük evler artık rağbet görmüyor. 

Örneklerini verdiğimiz gibi, imar planlarımızda çözümü çok zor olmayan birçok sorun var. Bu sorunların tespiti ve çözümü için, yeni seçim döneminde oluşan İlçe Belediye yönetimi, bu konuya samimiyetle yaklaşmalı, tarafları dinlemeli ve Büyük Şehir Belediyesi ile birlikte bölgeyi rahatlatmalıdır. İlçenin ilk kurulduğu dönemdeki gibi bölgesel, yetkin, yerel kişilerle istişare toplantıları yapılmalıdır…  

Belediyeler insan yaşamındaki değişime ayak uydurmak zorundadır. Şehrin dokusunu bozmadan, doğaya zarar vermeden, insan yaşamını kolaylaştırıcı, sağlam bina stokunu arttırıcı, alt yapıyı güçlendirerek, imar planlarını ve plan notlarını akılcı yaklaşımlarla güncellemek zorundayız... 

16/01/2020

İsa DEMİR-Gayrimenkul Yatırım Uzmanı

İstanbul'un sanayiye uygun alanları hala boş!