Çekmeköy'de durgunluk değil yoğunluk var, yeni projeler geliyor
Gayrimenkul sektöründe yaklaşık 2 yıldır süren durgunluğa rağmen, bölgesel hareketlilik gözlenen yerlerden Çekmeköy'de, emlakçıların hemen hemen tamamı "Burada sürekli yeni projeler açıklanıyor, sürekli yeni apartmanlar dikiliyor. 2 yıl içinde binlerce ye
İstanbul'da hemen hemen tüm emlak sektörü durgunluğun etkilerini yaşadığını söylerken, bazı bölgelerde arsa, bazılarında konut, bazılarında ise villa satışlarında hareketlilik dikkat çekiyor. Çekmeköy, Taşdelen, Alemdağ ve Ömerli de, hem arsa hem de konut talebinde doruk noktada. İnşaat firmaları konut projeleri için arsa avına çıkarken, vatandaşlar da bölgeye ilgisini eksik etmiyor. TURYAP Çekmeköy Madenler ofisi yöneticisi Berrin Özden, bu ilgi konusunda ilginç ifadeler kullanıyor. Berrin Özden, "Biz TURYAP ofislerinin yöneticileri İstanbul genelinde toplantılar yapıyoruz. Gördüğümüz şu: Tüm İstanbul'da durgunluk yaşanıyor olmasına rağmen Çekmeköy bölgesinde aşırı yoğunluk var. Bunun en büyük belirtisi, yıllara bağlı olarak konut artış hızı. En hızlı artış Çekmeköy bölgesinde. Bu bölgedeki konut ve arsalara olan arz çok fazla" ifadelerini kullanıyor. Hem depreme, hem bu bölgedeki projelerin niteliklerine ve hem de geleceğe dönük projelerin yoğunluğuna dikkat çeken Berrin Özden, "Bölgenin yatırım değeri çok yüksek. Buradan konut edinen insanların kültür düzeyi deyüksek, öngörüsü de yüksek. Yıllar önce bölgemizi keşfeden, yatırım yapmakta çekinmeyenler çok kazandılar" iye konuşuyor. Berrin Özden, şöyle devam ediyor:
Deprem milat oldu
"1999 depremi, bölgemiz için bir milat olmuştu. Depremden sonra insanlar yoğun bir şekilde ilgi yarattı. Buna bağlı olarak alt yapı çalışmaları yoğunlaştı. Belediyenin de çok düzgün çalışması sonucu bölge insanının ihtiyacı doğrultusunda hizmetler hayata geçti. Bölge çok gelişti. Bu ilgiye bağlı olarak fazla düzensiz yapılaşma örnekleri görülmedi. Depremden sonra yapılan tüm konutlar ruhsatlı, iskanlı... Çok hassas bir şekile kontroller yapılıyor. Durgunluk döneminde bile kazandıran projeler hayata geçti. Nitelikli, lüks konut satılan projelerin dışında, daha mütevazı sitelerde de fiyatlarda artış durmadı. Örnek vermek itersek; 2005'te 100 bin YTL'ye alınan ortalama bir daire şu an 150 bin YTL. Sitelerde ise 100 bine alınan bir daire, 180 bin YTL'ye çıktı. Yani site daireleri daha çok değer kazanıyor. Ekşioğlu Çamder Sitesi'nde 2005 yılında 100 bin YTL'ye satılan bir daire, şu an 185 bin YTL. Biraz daha nitelikli sitelerden, Ekşioğlu Beşyıldız sitesinde 150 bin YTL'ye satılan bir daire (ikinci etapta) şu an 240 bin YTL. Bölgenin en önemli özelliği geniş daireler olması."
Alan krediyle alıyor
İkinci el konut alanların da, yeni projelerden alım yapanların da genelde banka kredisi ile alım yaptığını belirten Berrin Özden, "Genelde alım yapanlar 70-120 taksitle banka kredisi kullanıyor. Yaklaşık 500-2000 YTL taksit ödeyecekleri miktarda krediler çekiyorlar" dedi. Taşdelen'de imarlı arsaların metrekaresinin 250-750 YTL arasında olduğunu belirten Berrin Özden, önümüzdeki dönemde ciddi alışveriş merkezi projelerinin geleceğinin, bunların bölge için çok gerekli olduğunun altını çiziyor. "Bu bölgenin en az iki alışveriş merkezine ihtiyacı var" diyen Berrin Özden, bunların da öyle küçük alışveriş merkezleri değil, Akmerkez ve Capitol büyüklüğünde olması gerektiğini vurguluyor."
İnsanlar iyi hizmet veren kurumları ödüllendirmeli
EMLAK alımı düşünen vatandaşları da uyarın Berrin Özden, şunları kaydetti: "İnsanlar, karşılarında şikayet edebilecekleri bir mekanizma olan, hakem komitesi olan markalı kurumları tercih etmeli. Mesela bizim kurumumuz TURYAP'ta çok etkili bir şikayet mekanizması işlemektedir. Şikayetler yapılmıştır ve cezalar alan oldu. İç mekanizmaları işleyen bir kurumuz. Hayatınızın en büyük yatırımını yaparken, dikkatli olmalısınız. Emlakçının kendine çeki düzen vermesi de tüketicinin kendine çekidüzen vermesi, dikkatli olması ile ilgili."
Şehir kuzeye ilerliyor Alemdağ da Zekeriyaköy gibi gelişip büyüyecek
ALEMDAĞ Merkez Emlak sahibi İsa Demir, bölgenin hızla geliştiğini, bundan sonra da gelişmenin süreceğini söylüyor. İsa Demir, "Burada iç bölgeler, Zekeriyaköy ve Kemerurgaz gibi gelişecek. Taşdelen-Alemdağ-Ömerli üçgenindeki ana arterler geleceğin Kavacık'ı olacak. Kaliteli iş merkezleri olacak. Şehir kuzeye doğru ilerliyor. Şu anda burada imardan dolayı bir durgunluk var ama İstanbul çok hızlı gelişiyor. Ücra köylerde de arsa satışı oluyor" dedi.
Bir an önce bütün bölgelerin imar panı çalışmalarının bitirilmesi gerektiğini savunan İsa Demir, "Avrupa ve ABD bu işi yıllar önce yaptı. İmar vermeyeceksen de sit alanı ilan edeceksin. Bu belirsizlik bir an önce bitmeli. 40-50 memeru çalıştırın, iyi niyetli olun ve bu işi bitirin. Birileri köşeyi dönecek diye memur imar planı yapmak da istemiyor. Birilerinin köşeyi dönmesini de önlesinler o zaman. Biz burada 130 yıldır yaşıyoruz. Padişah Batum göçmeni dedelerimize buraları vermiş. Ama 130 yıldır tapu sorunumuz çözülmedi. Şehrin gelişimine bakılarak ciddi bir çalışma yapılmalı. Belediye başkanları da mimar olsun, mühendis olsun, bu işlerden anlayan insanlar olsun" ifadelerini kullanıyor.
Kaynak: hurriyetemlak.com